Vragen GL over Bereikbaarheid Maagjesbolwerk e.o.

Zwolle – Tijdens de zogeheten jaargetijdenborrel werd afgelopen week van de kant van ondernemers in het Maagjesbolwerk e.o. te verstaan gegeven dat de bereikbaarheid van hun ondernemingen momenteel ernstig te wensen overlaat.

groenlinks.jpg

De belangrijkste redenen die zij daarvoor aanvoerden is het dichtslibben van de binnenring aan de westkant van de binnenstad en de matige bewegwijzering vanaf de A28 naar de parkeergelegenheden waardoor de meeste automobilisten via de afrit Zwolle Centrum proberen de binnenstad te bereiken, waardoor zij al snel terechtkomen op dit dichtslibbende deel van de binnenring. Hun zorgen worden verhevigd door het almaar uitblijven van concrete oplossingen op basis van het onderzoek In de ban van de ring.

GroenLinks heeft eerder dit jaar al wel een concreet plan gelanceerd om de problemen aan deze zijde van de binnenstad op te lossen. In het plan ‘Sleutelring’ (te downladen vanaf de website: http://zwolle.groenlinks.nl/sleutelring ) stellen zij voor om op termijn de verkeersstromen naar de toekomstige twee parkeerlocaties Katwolderplein en Maagjesbolwerk te scheiden: vanaf de A28-afrit Zwolle Centrum rijdt men naar de eerste, vanaf de afrit Zwolle Zuid alleen naar de tweede parkeergelegenheid.

Voor de korte termijn is het probleem van de ondernemers aan de westzijde van de binnenstad daarmee niet opgelost. Zij zouden bijvoorbeeld wel geholpen zijn met een voorlopig tijdelijk transferium op Voorsterpoort, waar automobilisten die vanaf de snelweg of de buitenring komen kunnen overstappen op ‘witte fietsen’ of een snelle OV-shuttle naar het Rodetorenplein.

Om snel de acute bereikbaarheidsproblemen van de westelijke binnenstad op te lossen heeft GroenLinks de volgende vragen aan het college van B&W: 1. Bent u bereid om creatieve oplossingen voor de korte termijn in te voeren om de actuele bereikbaarheidsproblemen van de westelijke binnenstad het hoofd te bieden? 2. Bent u met ons eens dat een (tijdelijk) transferium op Voorsterpoort een goede bijdrage kan leveren aan het oplossen van genoemde problemen op de korte termijn? a. Zo ja, wanneer kunnen wij realisering van zo’n transferium tegemoet zien? b. Zo nee, welke alternatieve oplossingen voert u dan op korte termijn in? 3. Wanneer kan de raad de uitkomsten van het onderzoek In de ban van de ring tegemoet zien als basis voor definitieve inrichtingsmaatregelen om de bereikbaarheidsproblemen op de binnenring op te lossen?

Artikel delen:
Reacties 15
 1. @ groenlinks, dit is een probleem wat zich al tijden voordoet, dit is niet van de laatste tijd, het is trouwens geen oplossing om het maagjesbolwerk alleen vanaf zwolle zuid te laten gaan. De rotonde en de busbaan ter hoogte van zwolle centrum zijn de oorzaak van een slechte doorstroom. ……….:o:o:o

 2. Maagjesbolwerk, uitstekend te bereiken met GL’s vervoermiddelen bij uitstek:
  – Benenwagen
  – Fiets

  PS jaargetijdenborrel…??? Ben ik te “gewoon” om dit soort dorstlessers te missen >:(

 3. Beste Dick, ik zet mijn fiets in de stalling als ik op de fiets kom. Maar ik woon in Zwolle en geef graag het goede voorbeeld.

  Maar de bezoekers van buiten die met de auto komen en met de witte fiets naar de stad kunnen zullen weinig gebruikersgemak ervaren als zij die steile helling moeten nemen. Dat is de Achilleshiel bij de “witte fietsen oplossing” …daarom de vraag

 4. Netjes Edwin, geef je het goede voorbeeld. Kan het je niet nazeggen. Maar er is ook nog nooit iemand geweest die zich verbaal heeft uitgelaten over mijn niet strak, tuttig, in de stalling geparkeerde fiets. Op 1 of ander manier, vind ik het tuttig parkeren van fietsen niet echt te rijmen met de soms tegen burgelijke ongehoorzaamheid aanschurkende andere standpunten van GL. Zoals kraken. Maar goed, GL heeft mijn sympatie wel. Komt in Zwolle ook zeker door jullie Rana….die mag je wel koesteren. 😉

 5. Sorry Edwin, het belangrijkste vergeten. Het zou heel mooi zijn als het witte fietsen-plan nu eindelijk eens ergens in Nederland zou slagen! Succes!!

 6. @Dick: Jaargetijdenborrel is een bijeenkomst voor en door ondernemers uit de binnenstad. Wordt 1 keer in de drie maanden georganiseerd, vandaar de naam.

  @Edwin: Eens dat het fietsparkeren ook aandacht verdient. Volgens mij tref je bij GroenLinks hierover alleen maar medestanders. De eerste ondertekenaar van de vragen, Patrick Rijke, is dit weekend de stad uit, maar hij kan vast een heel goed antwoord geven op jouw vermeende achilleshiel. Overigens: leuk dat je me leuk vind. 🙂

 7. @ erica, 17:33 Hahaha ik wilde nog ff checken maar had tijd te kort. Ach, SP is volgens mij ook niet tegen kraken. Maar Rana blijft leuk, goed ook dacht ik als eens wat om me heen beluister.

  @ Rana, misschien kunnen ze dan voor het mooie woord “jaargetijdenborrel” de volgende keer het woord “besloten” borduren?

  😮 Durft Edwin hier pas voor het eerst te zeggen dat ie je leuk vindt 😛

 8. Dick die jaargetijden borrel is voor jou veel te kort als jij iedereen wilt spreken mag je wel 3 dagen borrelen ipv 3 uur.We gaan Rana en Tjistke toch niet vergelijken.Het gaat om het programma ,al zie ik ze liever dan al die kerels in de raad.

 9. @ wichert, misschien kan Jan van Ommen (is er in de Peperbus ook zeer bedreven in) wat interessante borrelmenschen selecteren? Ach en zo je weet, zou ik op zo’n moment ook echt geen kerels uitkiezen voor een social talk. Pfff, die lullen uiteindelijk allemaal maar over 1 ding. Ok en het lekker belangrijk voetbal of (nog erger) hun gouden koets >:(

Reageer