Hoe zit het dan met alcohol? Roken? Seks?

Zwolle – Jongens die zonder ouders op vakantie gaan, drinken gemiddeld 17 glazen alcohol per vakantiedag, meisjes 7 glazen. Dat is meer dan thuis. Ook is de kans groter dat ze roken. De boodschap aan ouders is daarom: ‘Stuur uw kind op vakantie met een afspraak: geen alcohol!’ En: praat ook over roken én veilig vrijen. Want vakantie is een time-out situatie, ook voor jongeren die nog met hun ouders op vakantie gaan. En het is bekend dat riskant gedrag op deze terreinen dan toeneemt. Afspraken maken helpt de risico’s te verminderen.

Thuis hebt u wellicht duidelijke afspraken over het drinken van alcohol en praat u over wel of niet thuis roken. Maar hoe gaat het als uw kind op vakantie gaat met vrienden? Of op vakantie een groot deel van de dag met vrienden is? Houdt hij/zij zich dan ook aan de afspraak? Of gaan alle remmen los? Ouders moeten zich realiseren dat het voor jongeren vaak moeilijk is om nee te zeggen als onder elkaar drank of sigaretten worden aangeboden. En omdat pubers op vakantie vooral met leeftijdsgenoten optrekken, is de druk extra groot. De kans op overmatig alcoholgebruik en roken is vele malen groter dan thuis.

Duidelijke afspraken over alcoholgebruik en roken horen daarom bij de voorbereiding van een vakantie. Gaat uw kind voor het eerst alleen, met een groepje vrienden, op vakantie: neem contact op met ouders van de vakantievrienden van uw kind. Samen afspraken maken over wat u wel en niet vindt kunnen, is makkelijker: voor uw kind, de vrienden, andere ouders en u. Met duidelijke afspraken heeft u ook een fijne vakantie. Dan heeft u werkelijk aan alles gedacht. Op de website www.goedvoorbereidopvakantie.nl en op www.alcoholinfo.nl vindt u informatie en tips over alcohol, roken en seks. Ook kunt u ervaringen van andere ouders én jongeren lezen. Alcoholmatigingsprogramma Minder Drank, Meer Scoren!

Het projectteam MDMS heeft met financiële steun van de provincie Overijssel een regionaal alcoholmatigingsprogramma jeugd opgesteld. De partijen die zich inzetten voor dit programma met maatregelen, interventies en activiteiten zijn de gemeenten Zwolle, Kampen, Deventer, Hardenberg, Olst-Wijhe, Raalte, Ommen, Dalfsen, Staphorst, Zwartewaterland, Steenwijkerland en Hattem, Tactus Verslavingszorg, GGD IJsselland, politie IJsselland en het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad.

Meer informatie ook op www.minderdrankmeerscoren.nl.   

 

Artikel delen:
Reacties 7
 1. @erica
  Nee, en dat is ook net de reden waarom zo’n campagne niet gaat werken.
  Ik denk niet dat zoiets werkt, een jonger iemand gaat toch wel zijn zin, juist omdat moeder er niet is.

 2. @ gebakkenzucht,
  ik denk dat het wel degelijk verschil maakt hou je als ouders hier mee om gaat, en bespreekbaar maakt met je kinderen.
  Ik weet niet hou oud jij zelf bent, maar opvoeden is toch echt ook grensen aan geven, en afspraken met elkaar maken.

 3. Ik denk dat je als ouders vooral moet hopen dat je opvoeding aan is geslagen wanneer je kind met een groepje of alleen op vakantie gaat.

  Je kan je kind thuis wel enorm strak gaan houden en zeggen dat je kind niks mag, maar dan gaat een kind over het algemeen grenzen over wanneer de ouder niet in de buurt is…
  Alle ouders met kinderen in die leeftijd in elk geval heel veel sterkte de komende tijd, want de stress die je als ouder voelt wanneer je je kind los moet gaan laten, is normaal al enorm groot, maar in deze situaties lijkt me die onhoudbaar :S

  Je kan natuurlijk ook gewoon met je kind op vakantie gaan en dan een tentje aan de andere kant van het veldje of een veldje verderop zetten voor je kind… Maar dat is tegenwoordig not done geloof ik?

 4. Geeft bijna niemand antwoord op de vraag
  alcohol? -> Lekker
  Roken? -> prima, voorraden ook op peil
  Seks? -> als vanouds.

  Verder: veel plezier op vakantie en laat je lekker gaan 🙂

 5. Alcohol? > lekker maar dan wel/bovenal: met mate (en dat is een glas per dag of zo op vakantie en niet 17 glazen…)
  Roken? > Vader is eraan overleden, dus: nee dank je! (ook nooit gedaan, kan het iedereen aanraden!)
  Sex? > tja, als je zo jong bent: geniet ervan wanneer je er echt aan toe bent en dan graag denken aan overleven en dus voorbehoedsmiddelen gebruiken en niet met zomaar iemand omdat de sex zo fijn is, maar omdat die persoon bijzonder is!

Reageer