SOA-prikacties GGD hard nodig

Zwolle – Jongeren weten lang niet altijd voldoende over het hoe en wat van SOA, seksueel overdraagbare aandoeningen. Dat merkt GGD IJsselland, die op zaterdagavond 3 juli weer een SOA-prikactie organiseert in het pand van COC Zwolle in de Zwolse binnenstad. COC Zwolle is de regionale vereniging voor integratie van homoseksualiteit. Vanaf 23.00 tot 1.00 uur kan iedereen zich gratis en anoniem laten testen op SOA en info krijgen over veilig vrijen. Ook kun je je gratis laten vaccineren tegen hepatitis B.

COC Zwolle.jpg

Sinds vijf jaar organiseert COC Zwolle in samenwerking met de GGD een SOA-prikactie. Harriette van Buel-Bruins van GGD IJsselland vindt het opvallend hoe weinig jongeren weten over de gevaren van SOA. “En juist jongeren zijn kwetsbaar omdat ze in een levensfase zitten waarin ze van alles uitproberen.” Van Buel-Bruins krijgt soms de raarste vragen. “ ‘Kun je een SOA krijgen van een wc-bril?’, is er zo eentje. Nou nee dus, maar dan slaat je de schrik om het hart want zo wordt er dus kennelijk heel wat risico genomen. Terwijl je wel heel vervelende, pijnlijke aandoeningen kunt krijgen met soms blijvende gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan syfilis, hiv en hepatitis B. Dus heel tof wanneer je je bij ons laat testen, want het gaat per slot van rekening om je gezondheid. Jongeren, horen we vaak, willen wel graag weten of ze ‘clean’ zijn.”

Voorzitter Joeri Both van COC Zwolle is blij met de prikactie in Kamperstraat 17. “Jongeren hebben drempelvrees voor de GGD. Door de mogelijkheid te bieden om tijdens een avondje stappen je te laten testen op SOA houden we de drempel laag.“ Ook in het COC Café zijn op 3 juli medewerkers van de GGD, om informatie te geven. Als het prikteam te druk bezet is, kun je meteen een afspraak maken voor een ander moment.

COC Zwolle werkt met een café, voorlichting, discussie en hulp aan een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Het werkgebied omvat 23 gemeenten in Overijssel, Flevoland, Gelderland en Drenthe. COC Zwolle is lid van de landelijke organisatie COC Nederland.

Artikel delen:

Reageer