Schakeljaar viert feest

Zwolle – Deze week sloten vijftien studenten het tiende ‘Schakeljaar Hoogopgeleide Anderstaligen’ officieel af. De studenten zijn afkomstig uit Afghanistan, Armenië, Brazilië, China, Irak, Joegoslavië, Mongolië, Oekraïne, Roemenië, Somalië en Venezuela.

schakeljaar.jpg
Eigen foto

Met het certificaat Schakeljaar Hoogopgeleide Anderstaligen op zak, zijn de afgestudeerde deelnemers goed ingespeeld op de verwachtingen van het moderne hoger onderwijs en hebben ze hun studiekeuze weloverwogen kunnen bepalen. Van de vijftien deelnemers zullen er negen instromen in opleidingen van Windesheim. Vijf deelnemers gaan een mbo-opleiding volgen op niveau 3-4 (Landstede en Deltion). De tweede groep Schakeljaarstudenten, die in februari 2010 begonnen zijn, nam nu afscheid van Landstede om op Windesheim of Landstede/Deltion-mbo verder te gaan met meeloopmodules bij de opleiding van hun keuze.

Zij organiseerden een kleurrijk feest met muziek, poëzie en een internationale modeshow. Daarna volgde een heerlijk buffet met gerechten uit de hele wereld. Aida Khachatryan hield namens de afstuderende studenten een toespraak. “In de eerste les die we kregen toen we in september begonnen, moesten we een foto uitzoeken die iets zei over wat wij van het Schakeljaar verwachtten. Ik koos een kaart met de tekst “Help”. Ik wist niet wat ik moest verwachten, maar ik wist wel dat ik hulp nodig had. Hulp om Nederlands te leren en een plaats te vinden in de Nederlandse samenleving. Hoe had ik kunnen denken dat ik een jaar later hier in het Nederlands een toespraak voor een volle zaal zou houden!” Aida, die in Armenië het conservatorium heeft doorlopen, gaat Kinderopvang studeren op Landstede-mbo.

Artikel delen:
Reacties 5
  1. Mooi voorbeeld van hoe het ook kan, het laat zien dat de PVV-horror waar het gaat om integratie van geen kanten klopt. Deze mensen verdienen een kans in onze samenleving en ze laten zien dat ze die kans ook met beide handen aangrijpen. Complimenten en heel veel succes voor jullie allemaal nu en in de toekomst!

  2. Eigenlijk horen ‘ze’ dit wel te doen. Als je naar Nederland bent gekomen, dan moet je hoe dan ook je nuttig maken voor dit land. toch?!

Reageer