Gemeente zet in op fietsvrij winkelcentrum Zwolle-Zuid

Zwolle – De Van der Capellenstraat in winkelcentrum Zwolle-Zuid verandert van fietsstraat in voetgangersgebied. Die nieuwe status past bij de vernieuwing van het gebied. In de week van maandag 28 juni gaan Stadswachten mensen die fietsen in de winkelstraat aanspreken. Na deze waarschuwingsperiode gaat de politie daadwerkelijk handhaven. Er wordt bovendien gewezen op de mogelijkheden voor fietsparkeren bij het winkelgebied.

Doel is dat het winkelcentrum voor iedereen zo optimaal mogelijk toegankelijk is en aantrekkelijk blijft om te bezoeken. In september wordt het nieuwe winkelcentrum Zwolle-Zuid, aan de Van der Capellenstraat, officieel geopend. Momenteel is het winkelcentrum al volop in gebruik. Daarbij is de toegankelijkheid van het winkelcentrum – met name voor mensen met een beperking – als verbeterpunt naar voren gekomen. Het aantal fietsparkeerplaatsen is inmiddels uitgebreid.  

Fietsparkeren
Het aan de hand meenemen van de fiets in de winkelzone blijft toegestaan. Een aandachtspunt daarbij is dat er momenteel nog veel fietsen in de winkelstraten worden geparkeerd in plaats van bij de daarvoor bestemde fietsparkeerplaatsen. Daardoor ontstaat er een ongeordend en ongezellig straatbeeld en wordt de doorgang voor bezoekers belemmerd. Voor mensen die gebruik moeten maken van een loopwagentje of die blind of slechtziend zijn is die situatie onveilig. Bovendien is de locatie dan minder goed bereikbaar voor hulpdiensten, in geval van nood. Stadswachten gaan bezoekers in de komende week daarom aanspreken op het parkeren van fietsen in de winkelstraat.

Artikel delen:
Reacties 21
 1. Een wijksupermarkt waar je met de fiets niet mag komen. Het moet niet gekker worden. Als je een eind met je boodschappen moet sjouwen, dan ga je toch met de auto? Oh nee, dat was toch niet de bedoeling…:(

 2. De mensen zijn tegenwoordig te lui om een paar meter meer te lopen voor hun boodschappen.Ze hebben in zuid bij alle binnenkomende route,s in het winkelcentrum fietsklemmen en hekjes gezet plus plaatsen voor winkelwagentjes.Je zet je fiets in de klem neemt een wagentje en je kunt er alles instoppen wat je nodig hebt .Wat wil men het nu nog makkelijker hebben.Er zijn fietsers die je van de sokken jagen als voetganger en verder plaatsen ze de fietsen voor de ingang van de bewoners in het centrum.Als je uit de hal van je appartement komt moet je eerst een stel fietsen wegzetten voor de entree.

 3. @Drama: dat ELKE winkel maak je er zelf van…
  @ Pieters: ik heb meerdere keren meegemaakt dat de ‘fietsenparkeerplaats’ bij de bieb vol was. Het gaat mij er overigens niet zozeer om dat men niet een paar meter kan lopen, maar wanneer je fietsen wilt bevorderen lijkt het mij handig er voor te zorgen dat het ook werkelijk aantrekkelijker is dan autorijden.

 4. @ Carola, ben het helemaal met je eens ik heb er ook al eens met de nodige boodschappn in een kar gestaan, het was zo druk bij de fietsenstalling naast de bieb, dat ik met de kar er nauwelijks langs kon.
  Eerst wat fietsen moest verplaatsen, voordat ik bij mijn fiets kon.
  Ga voor een paar boodschappen al niet meer naar de AH toe maar naar de C1000.

 5. Overigens is de markt in zuid op woensdag op zijn nieuwe plek, weer erg gezellig. Nu nog de mensen vertellen dat je geen boodschappen doet op de markt met de fiets aan de hand.

 6. @Carola ; dat maak ik er idd zelf van. Het lijkt me als loper-met-de-fiets-aan-de-hand normaal dat ik mijn fiets bij elke winkel waar ik zijn moet, kan stallen, en m’n fietstassen in de gaten kan houden. En als ik daar winkelier was, zou ik zelf voor fietsklemmen zorgen vòòr mijn winkel. Vandaar elke winkel.

 7. Allemaal met een kruiwagen naar de AH, andere manier is niet meer mogelijk…..onvoorstelbaar, dat je er met je fiets niet dichtbij kunt komen.
  Ook maak je na de volgende week kans op een dikke prent van “Bromsnor” als je er nog fietst per ongeluk.

  AH let op de kleintjes….toch ??

 8. Fietsen doe je niet in een voetgangerszone, dus bekeuren!
  Bevalt het niet: Ga emigreren..

  De stallingsmogelijkheid bij de Pol is meestal zo goed als leeg en op andere plekken is er geen doorkomen aan.
  Of er nu enorme borden staan of niet, dat maakt niets uit.

  Maar de soep zal ook nu niet zo heet gegeten dan opgediend en het handhaven zal wel weer een wassen neus worden.

 9. Jammer dat ze gelijk andere winkels tegen de Appie aangebouwd hebben. Als ze er nou een ruimte naast gelaten hadden, hadden de fietsers (net als de auto’s) ook vanaf de Oldeneelallee het winkelcentrum in kunnen rijden en hun fiets op het zodanig gecreeerde pleintje naast de Appie kunnen stallen.
  Ik stel voor dat we de winkels naast de Appie gewoon weer slopen voor een fietseningang + -stalling. Dat kan prima, want er zijn nog lege winkelpanden genoeg in dat centrum 😀

 10. drama123 als elke winkel klemmen voor zijn deur had voor de fietsen dan is er op de smalle gedeelten geen doorkomen meer aan .Want ze willen ook nog hun artikelen buiten stallen de winkels

 11. Bij de onderdoorgang bij de Appie mag je je fiets ook niet neerzetten, daarom staan er ook geen fietsenrekken.
  Desondanks zet iedereen zijn fiets er neer, want dichtbij.

  Het is maar goed dat fietsen niet kentekenplichtig zijn, anders gingen ze daar ook nog bekeuringen voor uitschrijven. 😛

 12. Ik zal voorlopig toch echt wel mijn fiets bij de onderdoorgang van de Albert Heijn neerzetten hoor.. Denk dat meerdere mensen hier ook zo over denken.. Dus ik zeg hup, fietsenstallingen weer terug voor de Appie!

 13. Dat je niet mag fietsen in het wkc lijkt me nogal logisch, maar geen fietsen mogen stallen bij de diverse winkels, en nog erger bij de AH is wel erg dom. Ik woon zelf boven de Hema, en het is erg onhandig om boodschappen te doen zonder fiets als ik thuis kom van werk. Zeker met bijv. twee zware boodschappentassen.

Reageer