Primeur in Historisch Centrum Overijssel

Zwolle – Filmfestival Openbare basisschool "De Gerenhof". Op donderdagavond 1 juli stelt het Historisch Centrum Overijssel (HCO) haar zaal ter beschikking voor een filmfestival mét Oscaruitreiking. Groep 8 van basisschool ‘De Gerenhof’ in Zwolle houdt dan in plaats van een eindmusical een echt filmfestival.

Een filmproject dankzij een tante. Net als bij de meeste basisscholen was het ook bij ‘De Gerenhof’ gebruikelijk om het afscheid van groep 8 ieder jaar met een eindmusical te vieren. Dit keer wilden de leerlingen van groep 8 eens ‘iets nieuws’. Een tante van één van de leerlingen vertelde dat zij ervaring had met het maken van films. Al snel was het idee in de klas ontstaan om een ‘echte eindfilm’ te maken.

Workshops in acteren
De leerlingen en leerkrachten hadden weinig ervaring met het maken van een dergelijk filmproject. Daarom hebben ze Ruth van Koetsveld (ervaring met filmprojecten) bereid gevonden mee te denken aan een realiseerbare opzet. Ruth heeft bij de start van het project 3 workshops gegeven om de leerlingen de basisbeginselen van het acteren en filmen te leren.

Camerastandpunten en Annie M.G. Schmidt als start
Tijdens de workshops in drama leerde groep 8 in een sneltreinvaart de kneepjes van het vak, onder andere; acteeroefeningen, theorie over filmen en camerastandpunten. Om de theorie vervolgens in praktijk te brengen moesten de leerlingen aan de hand van het begin van het gedichtje van Annie M.G. Schmidt (Tante Hélene) een filmpje maken. De filmpjes werden vervolgens in de klas gedraaid en besproken.

De ‘Toekomstdroom’
Na de intensieve workshops konden de leerlingen zelf aan de slag. In groepjes van vier mochten de leerlingen zelf een script schrijven. Als enige randvoorwaarde moest het script voldoen aan het thema ‘toekomstdroom’. Vervolgens stonden de weken daarop in het teken van filmen en monteren.

Op ‘chic’ en in bijzonder vervoer op naar het filmfestival
Als echte acteurs en actrices worden de leerlingen donderdagavond opgehaald vanuit school en ontvangen in het Historisch Centrum Overijssel. De dresscode is ‘op chic’ en ‘rode loperproof’. Vervolgens kunnen de leerlingen met familie in de Twentezaal hun eigen film gaan bewonderen. Bij een filmpremière hoort natuurlijk ook een Oscaruitreiking. Daarom is er een jury aanwezig, ook familie en leerkrachten vormen een onderdeel van de jury. Na de filmpremière is de ‘Oscaruitreiking’ en worden er Oscars uitgedeeld voor diverse categorieën.

Ook nog voor Opa’s & Oma’s
Op 6 juli zal de film, met beelden van de aankomst van de kinderen in het HCO en de Oscaruitreiking, ook vertoond worden op ‘De Gerenhof’. Op die manier kunnen alle andere kinderen van de Gerenhof en eventueel opa’s en oma’s meegenieten van dit fantastische project.

Bedankt sponsoren!
Dankzij sponsoring en medewerking van vele familieleden en kennissen, het Historisch Centrum Overijssel, landgoed Vilsteren, De Vogellanden, een bijdrage van de stichting die de oudergelden van De Gerenhof beheert en een subsidie van stichting ‘Het Hervormd Weeshuis’ is er door ‘De Gerenhof’ samen met de kinderen een leuk en leerzaam project gerealiseerd!

Artikel delen:

Reageer