Hangjongeren organiseren buurtbarbecue

Zwolle – Voor de bewoners van het hoge appartementencomplex (de Hockeystick, vanwege de vorm welke uit de lucht goed te zien is) aan de Staatssecretarislaan in Zwolle-Zuid hoort het ’s avonds bij het uitzicht vanaf het balkon: het weidse heuvelachtige Ittersumerpark, gescheiden door een vijver met daarvoor een pleintje. Een ideaal pleintje om ’s avonds wanneer de zon ondergaat met elkaar bij te praten, te voetballen, elkaar te ontmoeten: een groep hangjongeren doet dit er vrijwel iedere avond, de laatste jaren zonder problemen.
Vanavond organiseerden de hangjongeren een barbecue voor de bewoners van het appartementencomplex. Dit om de band te verbeteren en de bewoners te laten zien dat het om fatsoenlijke, beleefde, sociale en aardige mensen gaat. 

hve-20100626-3293.jpg

Het plein krijgt vaker te maken met hangjongeren. Er is een groep welke na middernacht incidenteel actief is, deze bestaat uit jongeren afkomstig uit verschillende delen van de stad. Vaak laat deze groep afval achter en zorgt deze groep voor een flinke geluidsproductie. De groep welke de barbecue organiseerde pakt het heel anders aan: je vindt ze er begin van de avond, ze ruimen afval keurig op, zijn zoveel mogelijk sociaal naar de bewoners toe en wonen ook nog eens grotendeels vlak in de buurt.

"Mensen verwarren ons wel eens met de groep welke er rond middernacht is: hier willen wij ons absoluut van distantiëren", verklaarde de groep tegenover Weblog Zwolle. "Vroeger waren we soms best luidruchtig: overbodig lawaai maken met scooters, enzovoort. Maar nadat we hier op aan werden gesproken hebben we hier meteen werk van gemaakt en doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat de omwonenden zo min mogelijk overlast van ons hebben".
Dat deze aanpak heeft gewerkt blijkt: diverse aanwezige omwonenden reageerden positief en vol complimenten.

Door middel van deze barbecue wil de groep de drempel verlagen richting de bewoners toe en hoopt de groep op flexibiliteit, goede communicatie en acceptatie. Door initiatief te tonen heeft de groep zich van hun beste kant laten zien. Alle bewoners van het appartementencomplex (welke direct aan het pleintje grenst) hebben een brief gekregen met daarin de uitnodiging voor de barbecue en zijn naderhand nog persoonlijk benaderd.
Het negatieve imago van hangjongeren is voor de bewoners door dit initiatief aan het wankelen geraakt: ze hebben laten zien wie ze zijn. Hebben allemaal een baan. Niet aan de drugs. Alcohol met mate. En het belangrijkste: ze zijn rustig, vriendelijk, altijd open voor dialoog en een voorbeeld voor andere groepen hangjongeren.

Artikel delen:
Reacties 9
  1. Een goed initiatief van deze ⤽hangjongeren⤝. Alleen jammer dat de meeste bewoners van de flat voor hun balkon kozen i.p.v. deze gezellige barbecue.

  2. Super initiatief van dit leuke stel jongeren…. en ben het idd met mijn voorganger Jeroen eens… teleurstellend hoe weinig opkomst er was. Maar het was ontzettend gezellig en het eten en drinken was super lekker, we zijn goed verzorgd!
    Volgend jaar wellicht nog een keer en dan met minimaal dubbele opkomst!

  3. ja dat is prachtig van deze hangjongeren daar kunnen menig andere groepen hangjongeren een voorbeeld aan nemen.Jammer dat de bewoners van deze hangplek op hun eigen balkon bleven hangen zo kom je er nooit achter wie deze jongeren nou werkelijk zijn.Maar verder petje af voor deze jongeren die het georganiseerd hebben.Hopelijk nemen ander groepen het voorbeeld en ruimen ook hun rotzooi op en gooien niet meer de blikjes en flesjes van hun af dan zul je zien dat de buurt veel positiever reageerd.Veel succes verder voor deze jongeren

  4. Hier is dan zo’n vervelede “hangjongere” haha
    Was zeker geslaagd en wat betreft de opkomst zegt meer over de bewoners als over ons!!:)

    Maar het is zeker voor herhaling vatbaar:D

Reageer