Voor het eerst groen gas in hogedruk aardgasleidingnet

Zwolle – Vandaag heeft Minister Van der Hoeven in Zwolle een unieke vergistingsinstallatie van de publieke afvalnutsbedrijven HVC en ROVA geopend. De installatie vergist jaarlijks 45.000 ton gft-afval tot biogas en compost en wordt de grootste in Nederland. Het biogas wordt na opwerking voor het eerst in Europa bijgemengd in het hogedruk aardgasleidingnet van Gasunie: een doorbraak in de ontwikkeling van groen gas.

De bouw van de vergistingsinstallatie, het invoeden op het landelijk aardgasnetwerk en het project rijden op gft is mogelijk door samenwerking van diverse partijen. Naast de initiatiefnemers HVC en ROVA zijn bij dit project ook Salland Olie BV, de Provincie Overijssel, Gasunie, Gastransport Services BV en Enexis (regionaal netbeheerder) nauw betrokken. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door Agentschap NL die de UKR bijdrage namens het ministerie van Economische Zaken heeft verstrekt.

Vergisten is de meest duurzame verwerkingsmethode van gft-afval: een ton gft levert niet alleen 380 kilogram compost op, maar ook ruim 100 kubieke meter biogas, of – na opwerking – ruim 60 kubieke meter aardgas. Dat groene gas zal rechtstreeks worden ingevoed op het landelijk aardgasnetwerk en dat is uniek in Europa. Er zijn speciale technische voorzieningen getroffen om verantwoorde invoeding in het landelijke systeem mogelijk te maken en de kennis hierover verder op te bouwen. Het is een belangrijke stap in de verduurzaming van het Nederlandse aardgassysteem. HVC en Rova gebruiken het groene gas als brandstof voor (inzamel)voertuigen en daarnaast leveren ze het aan gemeenten en later ook aan burgers die het gft hebben aangeleverd. Een zichtbare stimulans voor de samenleving om afval te scheiden. Tenslotte levert de productie nog 17.000 ton hoogwaardige compost op.

De installatie produceert jaarlijks 2,75 miljoen kuub groen gas en dat is goed voor 1.900 huishoudens. Ook wordt rijden op groen gas mogelijk waardoor jaarlijks 6.000 ton minder CO2 wordt uitgestoten, wat gelijk staat aan de uitstoot van 45.000 personenauto’s. Nederland staat voor de opgave om in 2020 concrete klimaatdoelstellingen te realiseren. Dit vraagt ‘anders denken’, maar vooral ‘anders doen’. Met de ingebruikname van de vergistingsinstallatie gaan ROVA en HVC hier een concrete bijdrage aan leveren.

 

Artikel delen:

Reageer