Kwaliteit zwemplassen digitaal in kaart

Zwolle – De waterkwaliteit van de zeven officieel aangewezen zwemwateren in het werkgebied van het Waterschap Groot Salland is vanaf vandaag digitaal inzichtelijk op de website van het waterschap. Op www.wgs.nl/zwemwater toont het waterschap de zwemwaterkwaliteit via drie symbolen (‘veilig’, ‘aanvaardbaar’ en ‘negatief zwemadvies’). Door op het symbool bij een zwemplas te klikken, wordt informatie getoond over het doorzicht, de zuurgraad en de temperatuur van het water.

cid_9ebf797c57e44db4b61e6cceb02a814fank02f529de784.jpg

In de zomermaanden verricht het waterschap iedere twee weken onderzoek. Het waterschap adviseert alleen in die wateren te zwemmen die door de provincie zijn aangewezen als officiële open zwemwateren. In het gebied van het Waterschap Groot Salland zijn dit de Wythmenerplas, de Agnietenplas en de Milligerplas in Zwolle, De Zwarte Dennen in IJhorst, Heidepark in Lemelerveld, het Summercamp in Heino en kolkbad De Lange Kolk in Den Nul.

Mochten er in de tussenliggende tijd van de tweewekelijkse wateronderzoeken nieuwe situaties ontstaan, waardoor een negatief zwemadvies ontstaat, dan wordt de kaart á la minute bijgewerkt. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn in gevallen van blauwalg.

De zwemplaatsen waarvan de waterkwaliteit wordt gecontroleerd zijn door de provincie aangewezen als officiële open zwemwateren. Daarom worden deze locaties regelmatig door het waterschap onderzocht. De waterkwaliteit moet voldoen aan wettelijke normen. Zo wordt er onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën voorkomt en wordt nauwlettend de aanwezigheid van blauwalgen in de gaten gehouden.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Zo kan het ook:

  BP lek: Kinderen spelen op giftige stranden

  Tv-station laat water onderzoeken, explosie in laboratorium

  WKRG.com NewsDe stranden van de Amerikaanse staat Alabama zijn zwaar vergiftigd met olie uit het BP lek in de golf. Strandgangers zijn zich daar niet van bewust omdat het niet met het blote oog te zien is.

  Het lokale tv-station News 5 nam monsters en liet die onderzoeken in een laboratorium. Olie is giftig in water als er meer dan 11 delen per miljoen aangetroffen worden. Kijk naar de resultaten.

  *** eerst deze maar ff posten, vrees dat het filmpje niet door de censuur komt omdat het van een (in sommige ogen :P) besmette site komt.

Reageer