Eerste diploma’s tienermoeders

Zwolle – De eerste acht tienermoeders ontvangen komende maandag hun diploma in het kader van het project ”Ik werk in mijn wijk!”. Zij hebben de opleiding Helpende Zorg en Welzijn afgerond.

Wethouder Filip van As (sociale zaken) en wijkwethouder Nelleke Vedelaar leggen de examenkandidaten komende maandag in de watten door voor hun een lunch te serveren.  Het project wordt uitgevoerd in de wijk Diezerpoort. In de Brede School het Wonderwoud worden alle projectonderdelen centraal gecoördineerd: leren, begeleiding en kinderopvang. De studenten bieden zorg en begeleiding aan ouderen die in de wijk Diezerpoort wonen. Het doel van het project is om de alleenstaande moeders dichtbij huis een baan en opvang voor de kinderen te kunnen bieden. Het project is geslaagd als 50 procent van de studenten een reguliere baan van minimaal 16 uur per week in of nabij de Diezerpoort vindt. In totaal zijn er twaalf deelnemers. Vier deelnemers ontvangen in november 2010 hun diploma. In september wordt besloten of het project voortgang krijgt. ROC Landstede is de projectleider en verzorgt de opleiding, Travers biedt persoonlijke begeleiding, Stichting Welzijn Ouderen Zwolle werft praktijkplaatsen en geeft stagebegeleiding. Dienstencentrum De Terp en Icare bieden stageplaatsen. De gemeente Zwolle voert de regie over het project.

Artikel delen:
Reacties 31
 1. Eerste diploma??s tienermoeders

  Moet je daar tegenwoordig ook al een diploma voor hebben 😛

  Goed, even serieus, hadden ze niet beter voor hun zwangerschap kunnen leren hoe veilige seks te hebben, of hoe hun benen bij elkaar te houden?

 2. @ Jasper,

  hadden ze niet beter voor hun zwangerschap kunnen leren hoe veilige seks te hebben, of hoe hun benen bij elkaar te houden?

  Je hebt gelijk, maar dat maakt het feit dat ze moeder zijn geworden, niet anders.
  Op deze manier help je ze om hun eigen verantwoordelijkheid weer op te pakken, en opleiding te doen. Kind word goed op gevangen.
  En ze worden zelfstandig zonder hun hand voor een uitkering op te hoeven houden.

 3. Als ze geen diploma zouden halen en een uitkering zouden krijgen, zouden we net zo goed klagen japs 🙂
  Maar afgezien daarvan heb je gelijk en hadden ze de benen ook bij elkaar moeten houden 😛
  Uiteindelijk geldt nog steeds de uitspraak “Beter laat dan nooit”, toch? 🙂

 4. Ja nee, zeker, nu moet je er ook wat mee. Maar laten ze ook een gedeelte van hun tijd gebruiken om andere meiden erop te wijzen dat ze stom bezig waren en dat niemand dat moet gaan kopiëren.

 5. Flip van As-sociale zaken… LOL!!!
  Maar goed, to the point.
  Wat is dit nou toch… eerst de ouders de schuld geven in eerdere logs voor hun asociale (haha, is het woord weer) kinderen en nu een pracht-initiatief wat er juist voor gaat zorgen, dat die kinderen (van kinderen) een veel betere toekomst te gemoed gaan dan voor de opleiding.
  Ik zeg HULDE voor de bedenker van dit prachtinitiatief!!

 6. @Japser… een kind kan je ook onvrijwillig krijgen…En die benen kunnen ook onvrijwillig wijd!
  Heb geen oordeel over dingen die je niet weet…
  En ik kan me zo voorstellen, dat die meiden die enigszins vrijwillig de benen wijd hadden, nu wel een harde les geleerd hebben!
  En de vaders van die kinderen ook!! Want laten we vooral niet vergeten, dat de verantwoordelijkheid voor het krijgen van een kind niet bij 1 ouder, maar bij 2 ouders ligt!

 7. @ Jasper, en jij denkt dat een vrouw zomaar maar even een abortus ondergaat. Jonge, jonge denk na.
  Ik vind dat als een man/jongen in staat is sexueel actief te zijn, ook zij wel een beetje veranwoordelijkheid mogen tonen. Maar tis als zo vaak wie het krijgt mag het houden. En wat wordt er gezegd over dat meisje, ze was wel jong om met haar benen wijd te gaan. Maar zij was gelukkig wel oud genoeg om zo moedig te zijn om zich niet te laten abborteren. Maar waar zijn de vaders gebleven.

 8. Moedig om geen abortus te laten plegen? Oh God, de anti-abortus brigade is ook hier aanwezig.

  Ik ben weg. Voetbal kijken 😀

 9. @ Jasper, ik ben helemaal niet tegen abortus. Maar ik denk dat jij niet begrijpt wat de impact zoiets kan zijn voor een meisje/vrouw de rest van haar leven. In ben voor zelf beslissen. En respect hebben voor anderen kan ook nooit geen kwaad.

 10. En dat zal ik ook nooit worden. Ingrid heeft het wel op de impact op de would-be moeder bij abortus… Ik denk groter, ik denk aan de impact op de planeet van NOG meer kinderen.

  Ik durf zelfs te zeggen dat kinderen maken het meest asociale iets is wat je kunt doen!

 11. Goed, we gaan wat offtopic, maar goed.
  Ik begrijp dat jij later niemand wil die voor je zorgt als je oud en slecht ter been bent etc. Je hoeft dus ook niemand die later het sociale stelsel overeind houdt.

  Is goed hoor, ga jij geen aanspraak maken op al die voorzieningen.

 12. @ Jasper, das ook een mening en duidelijk. Snap nu ook waarom je zo reageerd. Jij onthoud je dan zeker van sexuele omgang met vrouwen. Want welk vorm van anti conceptie je ook gebruikt, ongeluk zit in een klein hoekje. Of ben jij dan 1 van die mannen die, en misschien is dat 1 van die meisje waarover we het hier hebben ook wel gebeurd, die zegt wie het krijgt mag het hebben. Of je laat je maar abborteren.

  Hoop dat om dat jij geen kinderen op de wereld wilt zetten je zelf hebt laten steriliseren. Veilig voor jou, maar ook voor de dames die met jou sexueel contact hebben.

 13. nou Jasper.. ik ben dus een van de deelnemers van het project en het zijn niet eens van die jonge meiden.. de meeste zijn al in de 20.. je moet niet oordelen..

 14. Wethouder Filip van As (sociale zaken) viel me zo maar even op.

  Toppie damens dat jullie dit gedaan hebben, zouden meer jonge ( ook die twee verdieners van 35+) moeders moeten doen!

 15. Puur nieuwsgierige vraag aan mama_j: Welke opleiding heb je hiervoor gedaan? Of is het zo, dat je met je vorige opleiding niet aan de bak komt dankzij deze economisch moeilijke tijden?

 16. @ingrid Erica werkt niet, dat hebben we zo afgesprokken. Zolang de kinderen nog niet op voortgezet onderwijs zitten is zij er voor de kinderen. Ouderwets he;)

 17. Ik heb hier voro spw3 gedaan maar niet afgemaakt ben daarna gaan werken.. maar contracht werd niet verlengd omdat ze al 3 keer half jaar gedaan hadden toen ben ik in ww gekomen en toen zwangerschaps verlof…

 18. @mama_j: Begrijp me niet verkeerd, ik ben heel blij voor je, dat je deze kans hebt gekregen….
  Alleen, nu ik jou begrijp dat het dus NIET (alleen) een project was voor tienermoeders die door het krijgen van een kind geen opleiding hebben kunnen volgen, vind ik het wel een beetje een ander verhaal.
  Het tienermoeder initiatief vind ik fantastisch. Maar een “alle moeders-initiatief” vind ik een beetje oneerlijk.
  Of nee, eigenlijk zou ik blij moeten zijn, dat de gemeente tòch ìets doet aan investeren in omscholing. Ik was ook een werkloze moeder die geen baan kon vinden in waar ik voor geleerd heb. Het UWV wilde me daar verder niet bij helpen. In een half jaar tijd heb ik alleen de intake gehad bij het UWV, verder geen enkele andere afspraak.
  Dus je begrijpt, hier spreekt een vleugje jaloezie. Neemt niet weg, dat ik ook blij ben dat het anderen anders gaat dan het mij ging.
  En gelukkig heb ik inmiddels een functie gevonden, geheel op eigen houtje! Nu maar hopen, dat ik daar een poosje kan blijven…

 19. @ingrid

  Ja, ik ben geholpen. En als het zelfs dan fout gaat, dan ben ik voor abortus. (Helaas heb ik daar als man zijnde helemaal niks over in te brengen in deze kromme wereld.)

 20. Jasper als ik het goed begrijp heb jij in je jonge jaren je rits dicht gehad en heb je je al heel jong laten helpen? {wat volgens mij niet zo maar kan, want geen arts die al heel jonge mannen helpt } en ja, jij bent voor abortus en kiest niet voor het leven, lekker makkelijk besluiten als het niet in je groeit, jij hoeft die beslissing ook niet te nemen, dat moet altijd de vrouw doen. Ik denk dat jij later als je oud bent ook geen hulp nodig hebt zoals zoveel oudere mensen, ik zie nl nooit geen oude mensen in de zorg, dat zijn altijd mensen die een stuk jonger zijn, dus het is niet a-sociaal om kinderen op de wereld te zetten, het is eerder a-sociaal om het niet te doen. Ik ben harstikke trots op deze meiden dat ze in hun, soms al jonge, leven voor hun kind zorgen en het huishouden doen en een opleiding gevolgd hebben. Jou mening is wel erg kort door de bocht, kijk eens verde dan je neus lang is en heb niet gelijk je oordeel klaar.

Reageer