Verstrekking WMO-middelen

Zwolle – De fractie van de SP bereikte het bericht van een vrouw die ongeneeslijk ziek en waarschijnlijk nog slechts twee maanden te leven heeft. Vanwege het warme weer heeft haar partner bij de gemeente Zwolle een aanvraag gedaan voor een rijplaat, zodat mevrouw vanuit haar kamer de tuin in kan worden gereden. Hiervoor kreeg haar partner een formulier van de gemeente Zwolle met de melding dat ze het ingevuld in behandeling zullen nemen en dat de behandeling van de aanvraag 6 tot 8 weken duurt.

Op de vraag of in deze specifieke situatie de aanvraag niet met spoed kon worden behandeld kreeg de familie te horen dat dit de regels zijn. De SP is geschrokken van dit bericht en vindt deze werkwijze bijzonder rigide van de gemeente Zwolle. Dergelijke situaties zijn bijzonder ingrijpend voor betrokkenen. Aan een getouwtrek over een rijplaat met de gemeente Zwolle hebben mensen op zo’n moment geen behoefte. Men heeft andere zaken aan het hoofd. Dergelijke tegenwerking (strak handhaven van de regels in dergelijke gevallen) van de gemeente moet wat de SP betreft voorkomen worden.

Dat brengt de SP bij de volgende vragen:

1. vindt de wethouder bovenstaande situatie een wenselijke situatie? Kunt u dit toelichten?

2. is het mogelijk dat de WMO in dergelijke situaties naar de geest van de wet wordt uitgevoerd in plaats van naar de letter van de wet?

3. ziet de wethouder mogelijkheden om een spoedprocedure op te zetten voor bovengenoemde situaties? Kunt u dit toelichten?

Artikel delen:
Reacties 28
 1. In 1 woord; Schandalig! Waar zitten de hersens bij die ambtenaren. Het is beschamend dat dit anno 2010 zomaar kan. In- en intriest! Gemeente Zwolle ga je schamen!

 2. Regels zijn regels! Zo zit Nederland in elkaar. Aan alle kanten zijn we ingekapseld, het zelfstandig denken en uitvoeren is niet meer aan de orde.

  Geef deze mensen waar ze nu op zitten te wachten en wel snel een beetje.

 3. Het is ook wel weer erg makkelijk om de gemeente op deze wijze weer in de media te kijk te zetten.
  De gemeente is geen klussenbureau en budgetten aanvragen voor bijzondere hulp gaat nu eenmaal over meerder schjijven.
  Maar er is ook nog zoiets als burenhulp en zelfredzaamheid hoor.
  En waar hebben we het over….met een uurtje had ik een stuk watervast multplex op maat kunnen maken en had mevrouw al heerlijk in het zonnetje kunnen zitten.

 4. Observer wat een ongepaste reactie, deze mensen hebben naar eer en geweten een beroep op de WMO gedaan. Als je dan zo’n reactie van de gemeente terugkrijgt is dat op geen enkele manier recht te praten. Jij hebt makkelijk lullen hier, je reactie is ronduit onbeschoft! Schaam je! En als je die mensen dan zo graag wil helpen, doe dat dan ook in plaats van zo’n ongenuanceerde reactie hier.

 5. Observer, jouw soort doet alles met de mond. Waardeloze reactie. Je kunt het goed maken door er alsnog een te maken en aan te bieden dan ben je een hele piet en komt gelijk in de krant.

 6. Denk dat het wel opgelost gaat worden,de LWL is woest en zal met een delegatie(kleinganssei/sjakel/nico en consorten) de gemeente ter veratwoording roepen.;D

 7. Ik schaam mij helemaal niet, natuurlijk laat het leed van deze mensen ook mij niet onberoerd, ik heb in m’n directe omgeving genoeg van dit soort schrijnende ziektegevallen meemaakt en ik weet wat dat voor de naaste omgeving betekent.
  Maar ik ben realist en ik vraag mij af wat die zogenaamde bezorgde SP dan nu daadwerkelijk doet. In plaats van daadwerkelijk die mensen te helpen gaan ze alleen maar vragen stellen aan de wethouder omdat de zo geschrokken zijn. ik doorzie dit soort populistische politieke spelletjes nou eenmaal en ik laat me niet meevoeren op de Media dramagolf die er achteraan komt, sorry.
  Nogmaals, die stevige plaat van de Gamma had er al lang kunnen liggen, daar hebben ze mij niet eens voor nodig.
  Ik zou zeggen, niet lullen of zwaar op de overheid leunen, maar gewoon even aanpakken.

 8. Ik herken de situatie, zo een rijplaat heeft de gemeente niet los in de opslag liggen…met alle respect.Die moeten speciaal op maat gemaakt worden, en dan worden ze aangeleverd.
  Niemand die die betrokken mensen erop aankijkt dat ze wel erg láát zijn met hun aanvraag en dat is het typisch nederlands om het metéén hier en nu te willen.Als het zo een haast heeft, waarom geen vakman gebeld die er een spoedklus van wil maken??? En anders zit er niks anders op dan wachten.

  ps dit komt van iemand die meer dan een half jaar voor d’r kind op aangepast persoonlijk vervoersmiddel heeft gewacht…en zich al die tijd moest behelpen.( voor ik weer kritiek krijg…)

 9. En de SP zit er alleen maar tussen omdat ze op een goedkope manier denken zieltjes te winnen, bah wat goedkoop.
  Over andere schrijnende gevallen hoor je ze niet…zijn betrokken personen zeker partijleden …

 10. Jammer dat je zo cynisch reageert Questiomaster, je weet kennelijk zelf hoe vervelend het is om van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Dit soort bureaucratie moet gewoon uitgebannen worden. Ik blijf erbij, dit kan niet!

 11. @Zoissut en zusenzo.: jullie zouden de posting van Observer (12.09) eerst maar eens proberen te begrijpen, voordat je gaat reageren:

  je reactie is ronduit onbeschoft! Schaam je
  jouw soort doet alles met de mond. Waardeloze reactie

  Maar ja, je moet het natuurlijk wel kunnen en willen begrijpen. Voor sommigen is dat blijkbaar teveel gevraagd.

 12. Wethouder Dannenberg betreurt de gang van zaken in dit specifieke onderhavige geval.

  De medewerkers van de afdeling zullen nogmaals gewezen worden op het feit dat in dergelijke gevallen spoed moet worden betracht. De wethouder vraagt zich af of in dit geval het niet beter was geweest als de SP een telefoontje had gepleegd naar de afdeling in plaats van mondelinge vragen te stellen.

 13. De wethouder vraagt zich af of in dit geval het niet beter was geweest als de SP een telefoontje had gepleegd naar de afdeling in plaats van mondelinge vragen te stellen

  Kijk dat bedoel ik nou…..en dat is wat ik tegen politiek heb,…de politiek staat mijlenver van de beleving van de burger af, dat is hiermee wederom bewezen.en zo handelt niet alleen de SP

 14. Het in behandeling nemen na 6-8 weken zegt ook nog helemaal niets over de datum van uitvoering!
  Dat kan nog wel een jaartje duren hoor…
  Ik zal niet op ervarings details ingaan, maar zo werkt het.

  Als een hulpbehoevende in de tussentijd noodzakelijk naar een zorgwoning moet verhuizen dan moet het hele verhaal weer opnieuw worden aangevraagd terwijl het al was toegewezen.
  1,5 – 2 jaar na aanvraag is er dan resultaat.

  Ik wens deze mevrouw veel sterkte toe, helaas zonder WMO rijplaat op redelijke termijn.
  Ik vind dit punt van de SP een zeer goede actie die verdere aandacht verdient.

 15. Waarom pakt de SP zelf niet de decoupeerzaag? En dan de media (weblogzwolle) er bij, want daar is het klaarblijkelijk bij de SP weer om te doen. Lawaai schoppen en wijzen naar de gemeente.

 16. Observer en q/master, er zijn nu geen verkiezingen dan had ik jullie gelijk gegeven.
  Observer: En andere schrijnende gevallen hoor je ze niet. Noem er eens een paar?

  Observer, gewoon aanpakken? Ken jij de situatie ter plekke? Er ligt iemand in de laatste levensfase in bed.
  Hoe denk je dat dat is voor de familie, is er familie en kunnen ze…?

 17. Mijn inzending was niet cynisch bedoeld, maar het valt me wel op dat mensen een aanvraag doen en dan metéén verwachten aan de beurt te zijn, dan teleurgesteld worden en vervolgens hun heil bij de sp zoeken…
  waarom niet gelijk hart van nederland, die rennen harder dan de sp hoor.
  Het gebrek aan zelfredzaamheid stoort me ook, bij zeer veel mensen, kan er niks aan doen.

  En het is wat het is, bij instanties, de aanhouder wint…zo hoorde ik van iemand die voor het gemeentehuis is gaan slapen, en die had binnen 1 dag een woning…want als ambtenaren ergens allergisch zijn dan is het wel mensen die durven te laten zien hoe het echt is…geen dak boven je hoofd hebben (en maar op een wachtlijst moeten wachten)

 18. @zusenzo, waar het mij om gaat….ik ben bezorgd over een samenleving/maatschappij waarin mensen die in geval van ernstige zorgen alleen nog maar hun heil zoeken bij een amtbelijke overheid, alsof er geen buren, vrienden, wijkhulp, kerken, buurtbelangenverenigingen, en noem maar op, bestaan.
  Als je ze maar even aanspreekt willen mensen nog best wat doen hoor, daar hebben we geen quasie bezorgde SP raadsvragen aan een Wethouder die het hele geval niet kent,voor nodig.

 19. Nou, we worden het toch niet eens, en ondertussen overlijd mevrouw…
  geeft maar weer eens aan hoe irrelevant deze hele discussie is, zusenzo:) maar we blijven lachen.

  Observer; helemaal mee eens.

 20. qm, wat is jouw taak in deze maatschappij

  “Mijn soort” gaat maar eens wat zinnigs doen, met dit soort niet ter zake doende vragen komt die rijplaat er ook zeker niet, ik verdoe er mn energie niet langer aan, een goede middag allemaal 🙂

 21. Mijn taak is waar te nemen en daar waar nodig is vragen te stellen, want tevreden achteroverleunen en constateren hoe goed ik het wel niet heb is niet mijn stijl.
  Laat staan opteren dat als mij iets ontbreekt, anderen er wel voor zullen zorgen;D misschien niet typisch nederlands maar dat zij dan maar zo.

 22. Wat een geneuzel .je doet het nooit goed bij veel mensen.Als je vragen stelt niet en als je geen vragen stelt nog minder.Het is goed bedoeld van de SP .Ik zoek er niets anders achter dan een aktie ondernemen voor een burger.Uitzonderingen zijn er altijd en die moeten opgelost worden,liefst gisteren.

Reageer