GGD IJsselland deelt gratis condooms uit

Zwolle – Onderzoek heeft uitgewezen dat jongeren op vakantie eerder met elkaar naar bed gaan en ook minder vaak voorzorgsmaatregelen nemen om veilig te vrijen. Daarom delen medewerkers van GGD IJsselland de komende maandagochtenden in juli en augustus gratis condooms uit aan jongeren die op vakantie gaan.

Het uitdelen gebeurt aan de zuidzijde van het NS station in Zwolle, waar vandaan regelmatig touringcars naar warme vakantielanden vertrekken. Zowel jongeren, maar zeker ook ouders reageren ieder jaar positief op het GGD initiatief.

In veel populaire vakantielanden komen soa en HIV-infecties vaker voor dan in eigen land. In Spanje en Frankrijk ligt het percentage HIV-geïnfecteerden bijvoorbeeld tien procent hoger dan in Nederland. Onveilige seks met iemand uit één van deze landen, verhoogt dus de kans op een HIV-infectie of een soa”, legt Marlise Aarts, projectmedewerker Soa-Sense van GGD IJsselland uit. “Uit onderzoek is gebleken dat 63 procent van de jongeren tussen de 16 en 19 jaar seks heeft tijdens de vakantie, waarvan nog niet eens de helft een condoom gebruikt. Veel jongeren komen dan ook met een soa terug, of maken zich zorgen dat ze misschien iets hebben opgelopen of zwanger zijn. Daarbij komt nog dat bijna de helft van de jongeren die geen relatie heeft, ook geen condooms meeneemt. Dat is de reden dat we hier staan. We geven voorlichting over veilig vrijen en voor iedereen hebben we gratis condooms.”

“Om te voorkomen dat je zonder condooms zit, is het slim om er altijd een paar mee te nemen op vakantie. Condooms zijn namelijk niet overal even goed verkrijgbaar en de kwaliteit laat in het buitenland wel eens te wensen over. Kijk daarom altijd goed of er een keurmerk op de verpakking staat. Ook kan het lastig zijn om in een vreemd land aan een winkelier uit te leggen dat je condooms wilt kopen”, aldus Aarts, die voor verdere informatie verwijst naar de sites www.sense.info , www.goedvoorbereid.nl  en www.ggdijsselland.nl .

Artikel delen:

Reageer