Speurtocht geschiedenis Diezerstraat bij HCO

Zwolle – Vanaf 12 juli tot en met 31 augustus 2010 is er voor kinderen van 8 t/m 14 jaar een gratis rugzak af te halen bij het Historisch Centrum Overijssel. In deze rugzak is een speurtocht te vinden en materialen om deze zo goed mogelijk in te kunnen vullen.

foto20diezerstraat20in201925.jpg
Diezerstraat 1925

Kijk omhoog en ontdek de historische gevels! De Diezerstraat, misschien wel dé bekendste straat van Zwolle. Vaak kom je er om snel een boodschap te doen of voor een shopmiddag. Toch is er nog veel meer te zien; elk pand heeft een unieke voorgevel met een verhaal ver terug in de tijd. In het Historisch Centrum Overijssel zijn tientallen oude foto’s te vinden van de Diezerstraat.

Het educatieve team van het HCO heeft deze verhalen en foto’s omgetoverd tot een speurtocht door de Diezerstraat speciaal voor kinderen van 8 t/m 14 jaar. Op deze manier kunnen ouders en grootouders hun shopmiddag combineren met een ontdekkingstocht voor henzelf en de kinderen.

Via de vragen die in de rugzak zitten onderzoek je foto’s die bij de panden horen. Zo kun je een beeld vormen van hoe de Diezerstraat er vroeger heeft uitgezien. Elke keer vergelijk je de oude foto’s met de situatie van de Diezerstraat vandaag de dag. Op deze manier leer je een bekend gedeelte van de stad opnieuw kennen en maak je kennis met authentiek bronmateriaal.

Van maandag t/m vrijdag is er tussen 9.00 uur t/m 17.00 uur bij de receptie van het HCO (tegenover parkeergarage Diezerpoort) een blauwe rugzak af te halen. Hierin vind je de speurtocht en een pen. Vervolgens loop je de Diezerstraat door en kun je aan de slag. Je startpunt is de Grote Markt.

Wanneer je alle vragen hebt ingevuld ben je vlakbij ijssalon Salute, Diezerstraat 119 (geopend van 12 t/m 22 uur). Op vertoon van de ingevulde vragenlijst krijg je een gratis ijsje en is de speurtocht klaar. Aan het eind van de speurtocht kun je bij de receptie van het HCO de antwoorden controleren.

Werkt u in het onderwijs? Naast deze speurtocht door de Diezerstraat is er ook een lespakket beschikbaar voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Meld u zich dan via a.rijkhoff@historischcentrumoverijssel.nl  of kijk op onze website: www.historischcentrumoverijssel.nl

‘Bouwen aan de Diezerstraat’ is mede mogelijk gemaakt door; het SNS Reaalfonds, Stichting Het Hervormd Weeshuis Zwolle en samenwerking met ijssalon Salute.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer