KNMI geeft weeralarm af voor Zwolle

Zwolle – Het KNMI heeft kort voor middernacht een weeralarm afgegeven voor ondermeer Zwolle. Het weeralarm geldt voor Midden-Nederland. Zware windstoten en hevige regenbuien met hagel worden verwacht tussen 00.00 en 04.00 uur, de eerste hoeveelheid is vlak voor middernacht over Zwolle getrokken. In Noord-Brabant is overigens het noodweer al gepasseerd: bomen werden ontworteld, straten kwamen onder water te staan en het verkeer werd ontregeld wegens bomen op de weg. Het treinverkeer van en naar Zwolle liep enorme vertraging op – bussen werden zoveel mogelijk ingezet.

weeralarm_info.gif
Er bestaat een groot risico om door de bliksem getroffen te worden. Het risico op blikseminslag is vooral groot in het open veld, op of aan het water en in de buurt van hoge bomen. Het onweer gaat vaak vergezeld van veel wind en/of (zeer) zware windstoten, zoals bij de eerste bui welke over Zwolle trok te merken was. Ook kan er hagel voorkomen en voor schade zorgen.

hve-20100711-4119.jpg
Bliksem vanaf Zwolle-Zuid gezien richting Noord…

Het KNMI geeft een weeralarm voor onweer uit wanneer de kans op meer dan 500 ontladingen in vijf minuten groter is dan 90 procent. Dit criterium geldt voor een gebied van minimaal 50 bij 50 kilometer.

station.jpg
Treinreizigers konden niet naar Amersfoort reizen…
Foto: Arthur Augustijn via Twitter

Er bestaat een groot risico op omvallende bomen. Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen zoals bouwsteigers en hijskranen. Kwetsbare verkeersdeelnemers lopen een groot risico. Dit geldt met name voor (brom)fietsers, motorrijders, vrachtauto’s, auto’s met aanhanger en caravans. In het zomerhalfjaar geldt dit ook voor watersporters.

Het KNMI geeft een weeralarm voor windstoten uit, wanneer de kans op windstoten van meer dan 100 kilometer per uur groter is dan 90 procent. Dit criterium geldt voor een gebied van minimaal 50 bij 50 kilometer.
Het KNMI geeft een weeralarm maximaal twaalf uur van tevoren uit. Dit gebeurt nadat het KNMI de relevante maatschappelijke partners heeft geconsulteerd.
Artikel delen:
Reacties 55
 1. Vanuit de polder naar Zwolle gereden daarnet. Man, wat een wind en slagregens. Ook veel takken over de weg en een paar keer de brandweer zien rijden.

 2. Het KNMI waarschuwt voor extreem weer in het noorden van het land en in delen van Overijssel en Gelderland. Het KNMI heeft het weeralarm voor het midden van Nederland rond 01:30 uur ingetrokken.

  De brandweer heeft op verschillende plekken in het land branden geblust die waren veroorzaakt door blikseminslag. Op veel plaatsen overstroomde het riool en liepen kelders onder. De A12 bij Gouda was een tijd afgesloten omdat er bomen op de weg lagen en op Utrecht CS zijn na middernacht duizend reizigers gestrand. Ze zijn met bussen vervoerd.

  Gisteravond werd Noord-Brabant als eerste door het noodweer getroffen.

  NOS

 3. Ik heb ook geen beeld meer via ziggo!!! Ook geen telefoon en internet>:(
  hebben meer mensen dit, gelukkig heb ik nog een iPhone!

 4. Bij ons was vannacht tot 2x toe de stroom uitgevallen! Wat een klappen vannacht zeg! Maar ja, ons dochtertje kwam om 7 uur gewoon weer vrolijk bij ons bed vertellen dat ze naar beneden wilde. ZIJ heeft overal lekker doorheen geslapen!!!…. zucht…

 5. Ongelofelijk wat een weer! We zijn gisteren rond 12 uur vertrokken uit Nieuwe-Pekela en hebben onderweg heerlijk kunnen genieten van al dat natuurgeweld! Want het blijft fascinerend!

  Thuis van 1 krachtgroep de stroom uitgevallen. Media center en PC dus uit. Ach ja….komen we ook wel weer overheen.

  Onze jongste kat interesseert het helemaal niets! Loopt gewoon vrolijk voor het raam langs en kijkt eens als het flitst en knettert.

 6. Dat is wel vervelend.

  En helaas heb ik net een paar maandjes geleden 2 tv’s naar de kringloop gebracht. Anders had je ze zo kunnen komen halen. Voor gratis 😀

  Maar ja…dit was iets met een dooie mus en een verdronken kalf geloof ik…

 7. Hier in Zuid ook van 1 groep de stroom uitgevallen. Misschien iets om alert op te zijn als je voor vakantiegangers de post/plantjes verzorgt.
  Je wordt – met dit weer – niet zo heel blij als je na 3 weken vakantie ontdekt dat je diepvries met vlees het niet meer deed…

 8. In de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 juli is in de regio IJsselland de bliksem in drie woningen ingeslagen. Rond 23.45 uur sloeg de bliksem in in een woning aan de Willem Egbertstraat in Hasselt. In de woning ontstond geen brand, maar er ontstond wel enige bliksemschade en de stoppen waren doorgeslagen. De brandweer heeft het huis voor de zekerheid gecontroleerd op brand.

  Even na 1.00 uur bleek dat er brand woedde onder de dakbedekking van een woning aan de B.H. Spijkerweg in Punthorst. Dit werd omgemerkt door buren. Omdat de bewoners op vakantie waren hadden deze buren een sleutel. Toen zij op de zolder kwamen zagen zij veel rookontwikkeling. Zij zijn weer weggegaan en hebben de brandweer gebeld. De twee buurmannen van 21 en 46 jaar oud zijn in verband met het inademen van rook voor controle overgebracht naar het ziekenhuis. De brandweer bluste de brand.

  Rond 2.25 uur zagen voorbijgangers dat er brand woedde in een woning aan de Nieuwedijk in Wanneperveen. Zij alarmeerden de brandweer en haalden de bewoners van 81 en 85 jaar uit de woning. De brandweer kon niet voorkomen dat de woning grotendeels uitbrandde. De bewoners zijn elders ondergebracht.

  De overige schade door het noodweer bleef in de regio beperkt tot omgewaaide parasols en bomen. De hulpdiensten werden verder rond middernacht voor de zekerheid opgeroepen om naar de feesttent aan de Brinkweg in Dalfsen te komen waar een optreden van Normaal plaatsvond. In de tent waren rond de 5000 bezoekers aanwezig en omdat er nog meer noodweer aankwam werd gekeken of alles in goede banen liep. Aan het einde van het concert riep de band de bezoekers op om snel naar huis te gaan in verband met het naderende noodweer. Hier werd in zijn algemeenheid aan voldaan en er vonden geen incidenten plaats.

 9. Oeioeioei. Een vriendin van mij heeft in 1 van de achterste flats van de A. Cuyp gewoont… Die zal wel schrikken als ze dit hoort…

 10. Eens Plantje

  hebben onderweg heerlijk kunnen genieten van al dat natuurgeweld! Want het blijft fascinerend!

  En daar sta je dan als klein nietig (zich soms zelfs schromelijk overschattend) mens, tegenover de elementen….geen zucht kans als het er op aan komt. En dan wonen wij nog in een geweldig deel van de wereld; eigenlijk nooit natuurrampen.

  Vreemde waarschuwing in de topic-tekst: Er bestaat een groot risico om door de bliksem getroffen te worden.

 11. Vreemde waarschuwing in de topic-tekst: Er bestaat een groot risico om door de bliksem getroffen te worden.

  Deze kans is altijd aanwezig, meestal middel, maar bij deze serie onweerscellen is de kans door KNMI opgeschaald naar “groot”. Dit in verband met het uitzonderlijk grote aantal ontladingen in zeer korte tijd. Records hierin zijn afgelopen nacht verbroken.

 12. Treinverkeer Midden Nederland ontregeld – Tussen Amersfoort en Ede-Wageningen, Woerden en Abcoude, Amersfoort en Apeldoorn GEEN TREINEN.
  De treinen rijden met vertraging van en naar Arnhem, Amersfoort, Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal en Zwolle.
  Minder treinen tussen Utrecht Centraal en Schiphol Utrecht Centraal en Hilversum Amersfoort en Amsterdam.

 13. Tja, je kunt niet genoeg tegen de risico’s van onweer waarschuwen. Op de voetbalvereniging is iemand door de bliksem getroffen en overleden. Maar er is natuurlijk nooit een groot risico om door de bliksem getroffen te worden. Dan praat je alle mensen (o.a. kinderen) die binnen zijn een angst aan. Terwijl het vaak al lastig genoeg is om de angst voor bliksem/onweer uit de kinderen te praten.

 14. Elk jaar overlijden er gemiddeld 7 mensen door de bliksem: op de fiets, onder een boom, op het voetbalveld. Het is natuurlijk ook niet altijd te vermijden, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee..

 15. Ook Zwolse. Waarschuwen is prima maar

  Er bestaat een groot risico om door de bliksem getroffen te worden.

  ind ik onnodig angst aanpraten. De opvoeder(s) moet(en) het er toch op enig moment weer uit zien te krijgen. Anders kunnen kinderen in kwestie niet eens slapen en houden ze de angst hun hele leven bij zich.

 16. Hoi,
  Ik wist niet dat je door blikseminslag kon vliegen;);):P:P. Ik woon ook aan de Minervalaan en op het moment van de inslag deed ik net het raam van de kamer dicht, door de inslag vloog ik achteruit tegen de eet tafel aan. En geloof me dat is geen lekker gevoel:). Ik ben nooit bang geweest voor onweer, laat ik het zo zeggen ik vond het prachtig om al die flitsen te bekijken. Maar nu ik dit heb mee gemaakt vind ik het toch niet meer zo erg leuk meer.

 17. @Pipo/Ciska/Tessa: Ik woon aan de Bachlaan (Holtenbroek), ik heb een aantal flink harde klappen gehoord. Een vriend van me, die aan de Albert Cuypstraat woont, belde me rond 2uur op. Hij had net zn vriendin wakker gemaakt; het ging wel erg hard tekeer en hij vertrouwde het voor geen meter. Ze zaten nog geen 5seconden in de woonkamer, ineens een ontiegelijk harde klap achter hun flat (minervalaan dus).

  Later ben ik nog een rondje zwolle gaan rijden met hun, weinig spectaculairs gezien. Alleen de rotonde bij het station stond blank, dat was het wel zo ongeveer.

 18. Doordat ik zondag door de inslag mij absoluut niet goed voelde dacht ik, ik bel de dokterspost om te vragen van hoe en wat. Ik heb 2 keer zeker 10 minuten aan de telefoon gezeten en telkens maar gehoord; Al onze mederwerkers zijn in gesprek, een ogenblik geduld aub!!! Dus met andere woorden er werd totaal niet opgepakt!! Dat vind ik SCHANDALIG!!!!

 19. @Pipo, die dokterspost heb je werkelijk niets aan. Ik had ooit een situatie met iemand die ernstig hyperventileerde (regelmatig langere tijd geen ademhaling, kwam weer op gang, zakte weer in etc..), ik moest zelf maar langskomen. Toen ik woedend die man duidelijk maakte dat ik de patient in spe dan wel met een touw om mn rug bond, om hem op de scooter langs te kunnen brengen, snapten ze dat het van belang was dat er een auto langskwam. Uiteindelijk heeft de persoon in kwestie een nacht in het ziekenhuis gelogeerd.

 20. Ohja, ik vergeet te vermelden, voor ze uiteindelijk bereid waren langs te komen, was ik ruim 30 euro aan beltegoed verder…

 21. @Pipo; mijn ervaring met de dokterspost is ook niet zo goed. Wij hebben een keer voor mn dochtertje van toen 2 gebeld, toen overigens wel iemand aan de lijn gekregen. Wij belden alleen voor advies, maar die vond dat we haar als de wiedeweerga toch moesten komen langsbrengen, om half 12 ’s avonds. Wij onszelf en ons dochtertje razendsnel in kleding gehesen, in de auto gestapt en daar heen.
  Na bijna 2 uur (!) in de wachtkamer te hebben gezeten zijn we, zonder ook maar een medisch iemand te hebben gezien, uit de wachtrij opgestapt (die al een half uur per patient duurde en we moesten er nog 2) en weer huiswaarts gegaan, omdat we dit kindonvriendelijk vonden. We hebben haar met een aspirientje op bed gelegd, ons voorbereid op een slapeloze nacht, maar die bleef uit. Ze heeft de hele nacht toen lekker geslapen en was de volgende dag niet 100%, maar wel 90%.
  Maar goed, das niet helemaal on-topic 😉

 22. Ik heb 2 keer zeker 10 minuten aan de telefoon gezeten en telkens maar gehoord; Al onze mederwerkers zijn in gesprek, een ogenblik geduld aub!!!

  Dat is vervelend natuurlijk.

  Dus met andere woorden er werd totaal niet opgepakt!!

  Dat is wel een wat vreemde conclusie; vind je ook niet? Omdat je lang in de wacht zit wordt er dus niet opgepakt?

  Wij belden alleen voor advies, maar die vond dat we haar als de wiedeweerga toch moesten komen langsbrengen, om half 12 ’s avonds.

  Dat wachten is erg vervelend. (En klopt eigenlijk ook niet dat je zolang moet wachten met een situatie waarvan ze zelf zeggen dat je er direct mee langs moet komen.) Maar de vaak gehoorde klacht is juist dat je NIET langs mag komen.

  Ik begrijp ook dat de dokterspost niet altijd je-dat is. Maar het scheelt denk ik veel als we er begrip voor op proberen te brengen. Hoe moeilijk dat soms ook is!

  En inderdaad…we zijn wel wat off topic aan het raken!

Reageer