Nederland-Spanje op scherm bij Oranjeplein in Zwolle

Zwolle – Het Rodetorenplein wordt tijdens de finalewedstrijd van Nederland tegen Spanje wederom omgetoverd tot het Oranjeplein. Een gigantisch scherm, eten, drinken en muziek zijn de ingrediënten van het spektakel, dat een initiatief is van ondernemers Sayna Berends en Jan Briek.

 

wk_1.jpg
De eerste oranjesupporters zijn gearriveerd…

 

Zondag om 20.30 uur begint de grote finale. Oranjefans zijn vanaf 18.00 uur welkom op het evenementenplein. Gezellig met z’n allen buiten op een enorm scherm voetbal kijken. ‘Biertje erbij, muziek, en ook nog eens prachtig weer!’ Sayna (Las Rosas) is enthousiast. Na overleg met de gemeente Zwolle en de politie IJsselland is het ook deze keer weer mogelijk een Oranjeplein te organiseren. Er is voldoende bier middels zogenaamde raptaps. 40 barmedewerkers zullen de voetbalfans van dienst zijn. Na complicaties met het scherm bij een vorige wedstrijd is nu de ‘led-truck’ extra zorgvuldig nagekeken. Daarnaast is er de beschikking over een extra aggregaat. Als extraatje wordt er een wedstrijd Miss Wet WK georganiseerd. De dames kunnen zich op deze plaats in ieder geval afkoelen. Er worden op het nieuwe evenemententerrein 7.000 oranjefans verwacht. Een bezoek aan het Oranjeplein in Zwolle is gratis! Niets staat nu een fantastische voetbalavond in de weg.

 

wk_3.jpg
Verkoeling voor de deelneemsters aan de Miss Wet WK wedstrijd…

 

wk_2.jpg
Het Rodetorenplein wordt in gereedheid gebracht… 

 

oranjeplein_0585_470.jpg
Zo gaat het eruit zien…

Artikel delen:
Reacties 8
 1. De gemeente Amsterdam roept Oranjefans op niet meer naar de hoofdstad te komen. De stad stroomt vol met mensen die de WK wedstrijd Nederland tegen Spanje willen kijken op het Museumplein of op een van de andere pleinen.

  Het Museumplein heeft de maximumcapaciteit bereikt, aldus een woordvoerder van de gemeente. Daar staan volgens hem rond kwart voor vijf meer dan 100.000 mensen.

  Op het Museumplein kunnen voetbalfans de wedstrijd bekijken op een megascherm en op enkele kleinere schermen.

  Thuis kijken

  Ook de overige pleinen en de rest van de stad is zo vol dat de gemeente adviseert de wedstrijd thuis te kijken. ”Uit veiligheidsoverweging, maar ook omdat de wedstrijd gewoonweg niet meer te zien is door de mensenmassa.”

  In treinen naar de hoofdstad zitten, aldus een NS-woordvoerder, nog duizenden mensen. De NS is niet van plan treinen stil te zetten. Sinds het middaguur zijn de treinen in de richting van Amsterdam overvol.

  Preventief

  Volgens de zegsman van de gemeente Amsterdam is het in Amsterdam nu nog veilig ”Vandaar dat we preventief oproepen om niet meer te komen. Als het nog drukker wordt, moeten we het Museumplein gaan afsluiten.”

  Hoeveel mensen er in totaal in de hoofstad zijn kan hij nog niet zeggen.

  Vuvuzeladrinken

  De duizenden Oranjefans op het Museumplein verzinnen zondagmiddag van alles om de tijd te doden totdat de wedstrijd begint.

  Zo wordt er menig potje gevoetbald en moeten de aanwezigen regelmatig wegduiken voor rondvliegende ballen. Anderen hebben de barbecue aangestoken of vermaken zich met een spelletje ‘vuvuzeladrinken’, waarbij de verliezer een glas of blikje bier in een keer leeg drinkt door een oranje toeter.

  Ook gaat er geregeld vuurwerk de lucht in, gevolgd door een luid gejuich, en klinken er voetballiederen.

  Noodscenario’s

  Verschillende gemeenten waar voetbalfans zondagavond buiten op grote schermen naar de WK-finale kunnen kijken, hebben noodscenario’s klaarliggen voor wanneer het gaat onweren. Die moeten gevaarlijke of chaotische situaties voorkomen.

  De gemeente Amsterdam heeft bijvoorbeeld een plan gereed voor wanneer de naar verwachting 100.000 Oranjefans op het Museumplein bij onweer massaal naar huis gaan. Een van de onderdelen daarvan is dat mensen over verschillende treinstations worden gespreid, om te voorkomen dat één station overbelast wordt.

  Rotterdam

  In Rotterdam zal de organisatie ook de schermen op zwart schermen als de situatie daarom vraagt. Op de Binnenrotte, bij station Blaak, kunnen 17.500 mensen kijken.

  Het KNMI heeft laten weten dat er zondag rekening moet worden gehouden met lokaal pittige buien. ”Mensen moeten de radar goed in de gaten houden. Het kan zondag hier en daar flink tekeer gaan”, aldus een woordvoerder.

  Zaterdagavond en -nacht trokken zware onweersbuien over Nederland. Die zorgden voor veel overlast.

  Stadion

  Enkele honderden supporters van het Nederlands elftal zijn om 14.30 uur de toegangspoorten van het Soccer City Stadium in Johannesburg gepasseerd. Veel fans stonden al uren te wachten op het moment dat de hekken van het stadion zouden open gaan.

  De finale van het WK tussen het Nederlands elftal en Spanje begint pas om 20.30 uur. ”Maar ik wil geen minuut van deze historische dag missen”, zegt Henk uit Heesch. ”Ik ga zo rustig in het stadion zitten en kan niet wachten tot die finale begint.”

  Feest

  Niet alle fans gaan al op de oranje stoeltjes van het Soccer City Stadium zitten. De Supportersclub Oranje houdt een Nederlands feest op het terrein van het grootste stadion van Zuid-Afrika. Organisator Lloyd Vandenberg verwacht duizenden fans.

  Voorzitter Lloyd Vandenberg verwacht daarbij enkele duizenden supporters uit Nederland. De wedstrijd begint om 20.30 uur.De festiviteiten duren tot ongeveer half zeven. Dan verplaatst de meute zich richting het stadion, waar de zangeres Shakira optreedt.

 2. Haha Dames, had gehoopt dat er enkele vrouwen voor te strikken zouden zijn. Ga de stad niet meer in, ongeacht het resultaat, heb nog erg last van mijn ooronsteking. Maar dat ontneemt me niet de lol dei we hier straks hopen te hebben. Zijn jullie er ook een beetje klaar voor?

Reageer