Zwolle rouwt om verlies van Oranje

Zwolle – Duizenden Zwollenaren beleefden zondagavond op het Rodetorenplein het verlies van het Nederlands Elftal dat tegen wereldkampioen Spanje met 0-1 verloor.

oranje_1.jpg
Helaas…

Aan het begin van de avond stroomde het nieuwe evenementenplein vol. Vanaf alle kanten kwam vooral jong publiek naar het Oranjeplein. De Melkmarkt en het Rodetorenplein zagen er oranje van, zoveel mensen waren er op de been. Het gehele plein raakte rond 20.30 uur vol, en iedereen was toen ook klaar voor een geweldige avond. Bijna 120 minuten later spatte de droom van vele Nederlanders uit elkaar. Spanje scoorde vlak voor tijd de beslissende 0-1. Dat kwam aan op het plein. Mensen sloegen de handen voor de ogen en konden het amper geloven dat ‘ons’ oranje op achterstand was gekomen en hoogstwaarschijnlijk zou verliezen. Dat bleek even later ook zo. Ondanks het verlies werden er nog wel een aantal fakkels aangestoken en vuurwerk de lucht ingeschoten, maar dat was schrale troost. Teleurgesteld dropen de voetballiefhebbers het plein af.

 oranje_20.jpg
De 0-1 komt hard aan…

oranje_3.jpg
Hier hadden de oranjefans nog goede moed…

oranje_7.jpg
Teleurstelling alom… 

oranje_4.jpg

oranje_14.jpg

oranje_15.jpg

oranje_16.jpg

oranje_17.jpg

oranje_5.jpg

oranje_2.jpg

oranje_11.jpg

oranje_6.jpg

 oranje_12.jpg

oranje_19.jpg

oranje_13.jpg 

Artikel delen:
Reacties 41
 1. Natuurlijk is het jammer, maar Oranje heeft toch nu de tweede plaats gehaald? Geweldig toch? Lijkt mij toch ook feestvreugde waard, alleen hoor ik er niets van….

  Ik stond in de buurt van het Rodentorenplein en hoorde jullie massaal meezingen: “de Koning van Hispanje, heb ik altijd geëerd”. Had dat nu maar niet gedaan……….:'(

 2. Mooie foto’s en een mooi feestje, dat jammerlijk afliep.
  Goede organisatie voor dit gratis evenement. Mag gezegd worden!
  Op de Melkmakt werden nadien Nederlandse vlaggen verbrand. Dat hoeft niet.

 3. Once in a lifetime dat deze kans zich voordoet en we pakken hem niet.
  Deze kans krijgen we denk ik nooit meer. We worden gewoon nooit geen wereldkampioen
  Nederland had veel meer lef moeten tonen en spelen op balbezit. Spelers hadden allemaal een grote mond van we gaan em pakken en we willen kampioen worden, ik heb het te weinig gezien`….en wat was Elia een drama zeg.
  Howard Webb, ga jij je maar weer bezighouden met je politiewerk want voor fluiten op dit niveau kom je te kort, bedankt dat je ons ‘geholpen’ hebt. Nee het is (weer) niet gelukt en dat is behoorlijk frustrerend!

 4. en natuurlijk word er weer negatief gedaan, kan ook niet anders he

  mensen word is wakker, nederland stond in de finale dat is al een hele prestatie, oke nederland kon makkelijk winnen maar wees blij dat we in de finale stonden

 5. Deze kans krijgen we denk ik nooit meer. We worden gewoon nooit geen wereldkampioen

  Zullen we maar gelijk stoppen met voetballen dan?

 6. Als we 3 keer de finale halen, af en toe de halve finale en vrijwel altijd de kwartfinale, kan het zomaar zo zijn dat we het in Brazilië opnieuw flikken. Ik gok dat in verhouding (naar aantal inwoners van het land) Nederland het grootste voetballand is ter wereld. Dan pakken we toch ff het EK voor de 2e keer, is net zo leuk 😀

 7. 2e is zuur, kan je beter tijdens de kwartfinale uitgeschakeld worden!:'(

  Ik ben absoluut niet blij met de 2e plaats, vooral niet omdat Robben 2-0 op zijn schoenen had liggen. De spanjaarden waren gelukkig niet veel beter. Iedereen was zenuwachtig.

  Wat een rouw…

 8. “vooral niet omdat Robben 2-0 op zijn schoenen had liggen.”

  Natascha, weet je wie ze allebei met twee vingers in de neus had gemaakt?: Ruud van Nistelrooij. maar die mocht niet mee….>:(

 9. Ik vind dat Spanje de beste ploeg van het toernooi was.Als wij na 20 minuten 2-0 achterstaan mogen we niets zeggen.Nederland heeft weer uitzonderlijk gepresteerd voor een klein land,net als Forlan en Suarez met hun nog kleinere land (inwoners).Als je er zo dicht bij bent ben je teleurgesteld.Je moet echter wel reeel zijn en dat is dat Spanje net iets beter was.Toen wij die andere finales verloren van Duitsland en Argentinie waren we beter en als je dan verliest ben je kapot,nu alleen teleurgesteld.Ik heb in ieder geval wat het voetbal betreft het meeste genoten van Iniesta en Xavi.

 10. Toen wij die andere finales verloren van Duitsland en Argentinie waren we beter en als je dan verliest ben je kapot,nu alleen teleurgesteld.

  Ik heb die anderen niet meegemaakt Wichert, ik ben nu kapot, Spanje was iets beter, maar zo gek veel ook niet door de zenuwen.

 11. De scheids was niet best (eufemistisch gesteld) We hebben wel zelf de aanzet gegeven door domme gele kaarten te pakken voor onnodige overtredingen op de spaanse helft. En ik had liever van Persie meer naar de zijkanten gezien en Kuyt meer in het midden. En of van Nistelrooy hier voor ons had gescoord?? Misschien wel maar dat zullen we nooit weten. Ik denk niet dat ik het nog mee ga maken dat we wereldkampioen worden.:o

 12. De roes van 2010

  Gezamenlijke ervaringen geven de samenleving cohesie. Het WK voetbal in 2010 was zo??n ervaring. Voor elk land dat aan het toernooi heeft mogen deelnemen. En in het bijzonder voor Spanje en Nederland, de finalisten van gisteren. En nu, the day after the night before, is het een collectieve herinnering.
  Die herinnering zal meer worden gekoesterd naarmate het langer duurt voordat Nederland het succes van dit WK zal kunnen evenaren. De finale van 1974 en ?? in mindere mate ?? die van 1978 zijn ook pas naderhand uitgegroeid tot ijkpunten in het geheugen van een hele generatie.

  Soms krijgt een wapenfeit op het groene gras de betekenis van een gewonnen veldslag in vroeger eeuwen. Zo is voor veel (West-)Duitsers niet 1949 het geboortejaar van de Bondsrepubliek, maar 1954, toen het nationaal elftal zijn eerste wereldtitel veroverde (ten koste van de favoriete Hongaren). Deze gebeurtenis, die is geboekstaafd als ??het wonder van Bern??, heeft sterk bijgedragen aan de acceptatie van de Bondsrepubliek ?? tenslotte het product van de militaire nederlaag in 1945 ?? en aan het welslagen van een democratisch experiment op Duitse bodem.

  Een vergelijkbare betekenis heeft het succes van Oranje op het WK van 2010 uiteraard niet. Het heeft echter onmiskenbaar bijgedragen aan een verbetering van de stemming in het land. Het verdrong crisisnieuws naar de achtergrond. Het leidde de aandacht af van de moeizame totstandkoming van een nieuw kabinet. Het verschafte mensen die vreemd voor elkaar waren een welkom gespreksonderwerp. Even zien Nederlanders zichzelf als deelgenoten van het succes van Oranje, en niet als de bewoners van een land dat met zichzelf overhoop ligt. Het WK was een ervaring die de Nederlanders met elkaar verbond.

  En daaraan hadden zij een grote behoefte. Of zoals een van hen het op de radio uitdrukte: als we straks in het buitenland vakantie vieren, worden we even niet geassocieerd met Joran van der Sloot of met Geert Wilders, maar met de verrichtingen van het Nederlands elftal.

  “Er zijn maar weinig ervaringen die zo veel Nederlanders delen”Even mochten de Nederlanders zich weer winnaars voelen.

  Over de bestendigheid van de hoerastemming waar een sportief succes aanleiding toe geeft, hoeven we ons geen illusies te maken. Over enkele dagen zullen de oranje parafernalia uit het straatbeeld zijn verdwenen en is de actualiteit weer zo grimmig als voorheen. Dat laat onverlet dat de achterliggende weken een schaars collectief moment markeren. Het geheugen van een volk is sterk gefragmenteerd en geïndividualiseerd. Er zijn maar heel weinig ervaringen die miljoenen Nederlanders ?? lotgenoten in de polder ?? met elkaar delen. Over vele jaren zal vrijwel elke Nederlander die ??er?? gisteren bij was zich nog precies kunnen herinneren waar en in wiens bijzijn hij getuige was van het spektakel, en wat hij voelde bij het laatste fluitsignaal. Ooit brachten oorlogen en belegeringen mensen bij elkaar. Nu kan een voetbalwedstrijd dat bewerkstelligen. Er is dus toch vooruitgang.

  Of de euforie die zich tijdens het toernooi ontwikkelde het WK overleeft, hangt af van de discipline die de fans na de laatste wedstrijd en ?? vooral ?? morgen tijdens de huldiging van Oranje aan de dag leggen. Als in Amsterdam de massa onverhoopt haar lelijke gezicht laat zien, verdrijft ze eigenhandig de aangename roes van de zomer van 2010.

 13. en zo was het, ik raakte ontroerd door beelden van Moslima’s met oranje hoofddoeken op het museumplein, wat is dat toch mooi he?!

 14. Over voetbal praten, dat doen we graag in Nederland. Misschien nog wel liever dan over het openbaar vervoer en Marokkanen.

  Het aardige is dat je er geen verstand van hoeft te hebben. Je zegt de dag na de wedstrijd gewoon ongeveer wat je de voetbalkenners op de televisie hebt horen zeggen, je trekt er een interessante kop bij en je komt een heel eind. Je krijgt er iedere verjaardag mee aan de gang, een goed statement over voetbal.

  Wacht tot het een beetje stil valt en zeg dan gewoon wat in je opkomt. ‘Weet je wie ik een begenadigd technicus vond? Wim Rijsbergen.’ En het gaat los. Ook erg goed werkt nog steeds: ‘Duitsland in ??74, dat vond ik pas een vriendenploeg. Terecht dat ze hebben gewonnen.’

  Iedereen kan het. Je zegt maar wat en binnen zes minuten zitten er 150 wild gebarende gekken om je heen. We zijn allemaal kenners.

  Toch zaten wij niet aan tafel bij Johan Derksen of Jack van Gelder. Dat is vreemd, want daar werd iedere avond ongeveer dezelfde lulkoek verkondigd. Een jaar of acht geleden zat ik al met het zweet op mijn rug naar Guus Meeuwis te kijken, die toen al van alles vond van PSV.

  Nu zag ik hem vorige week maandagavond samen met Youp, midden in Zuid-Afrika, een suikerzoet nationalistisch liedje zitten zingen over onze koningin en het Oranjegevoel. Je moet dat maar durven, vlak naast een stapel brandende autobanden zingen over Holland.

  Zou je vroeger Guus hebben gevraagd iets voor Nelson Mandela te zingen, dan zou hij op Robbeneiland vlak voor de cel een liedje hebben zitten tokkelen over de nieuwe haring.
  André Hazes was tijdens eindtoernooien vaak te gast bij Barend & Van Dorp. Er kwam niet veel meer uit dan wat je een kwartier voor sluitingstijd in een kroeg hoort.

  Zanger Rick de Leeuw zat om voor mij volstrekt onduidelijke redenen regelmatig mee te praten over voetbal. Als hij zingt, denk ik altijd dat iemand vier huizen verder een gootsteen staat te ontstoppen. In Hongarije verdoven ze dit soort zangers en verwijderen ze met een korte ruk de stembanden.

  Terecht. Het interesseert mij eerlijk gezegd geen ene moer wat Rick de Leeuw van het Nederlands elftal vindt. Ik schuif toch ook niet aan bij zijn band om uit te leggen dat het misschien zou schelen als hij voortaan eens gewoon door zijn mond ging zingen in plaats van door zijn linkerneusgat. Ieder zijn eigen vakgebied.

  Twee weken geleden zwichtte ik zelf, en meldde ik in het programma NOS WK Journaal, alles in het kader van de rubriek The Big 5, dat niet het lipgelezen gebabbel van Robin Van Persie mij had gestoord, maar vooral het totaal negeren van Klaas-Jan Huntelaar. Juist daar liet Van Persie zijn kleinheid zien.

  Het niet kunnen opbrengen om je collega succes te wensen. We mochten het eigenlijk niet zeggen van Kees Jansma, want de sfeer was zo vreselijk goed, maar Huntelaar werd tijdens invalbeurten opzichtig genegeerd door zijn medespelers. Zij feliciteerden liever Robben met een mislukt schot op de paal, dan Huntelaar die knap afrondde.

  We moesten vooral allemaal blijven doen alsof dit een heerlijke groep is. Als Oranje onverhoopt van Uruguay had verloren, zouden binnen enkele dagen de scheuren zichtbaar zijn worden. Dan zou het grote wijzen en verwijten zijn begonnen.

  VI vindt dat niet erg. Dit veelgelezen prachtblad zou dan binnen een half jaar door verschillende selectiespelers worden gebruikt om wat openstaande rekeningen te vereffenen. Zo zijn voetballers namelijk ook wel weer.

  Mijn praatje in het WK Journaal kwam mij op tientallen woedende reacties te staan van neuzelaars die liever Jack van Gelder nababbelen. Een dag later zette voetballiefhebber Edwin Evers een fragment in The Big 5 van een man die in zijn oor wordt geblazen door een vuvuzela. Slapstick. Dat verbaasde mij niet. Edwin Evers is al een levenlang gevaarloos middelmatig.

  Vreemd genoeg mogen zelfverklaarde kenners wel de groots mogelijke onzin verkondigen zonder dat er een haan naar kraait. Ik heb het nu vooral over die nachtmerrie in een te wijde trui, Piet de Visser. De man die er altijd uitziet als een transseksuele oom, van wie je net moet doen alsof je niet ziet dat hij een pruik op heeft. Met het haar van Piet de Visser zeem ik mijn ramen.

  Als Piet de Visser op de televisie was, begon ik heel hard te schreeuwen. Dat kwekte maar door en vooral over zichzelf. Die eindeloze masturbatieverhalen over zijn talloze reizen naar Brazilië, waar hij jonge voetballertjes met een voetbalshirtje naar Nederland lokte.

  Niemand praat onbegrijpelijker en narcistischer over voetbal dan Piet de Visser en toch kreeg hij van Jack van Gelder alle ruimte om zijn verwarde verhalen dwars door alle commentaren heen te tetteren.

  Piet de Visser kreeg het voor mekaar om Youp van ??t Hek en Ronald de Boer stil te krijgen. Hij liet aan tafel zijn aantekeningen zien. Een vel papier vol met pijltjes, strepen en getallen. Zelf begreep hij er ook weinig van, maar zijn vrouw gelukkig wel. Die tikt ze allemaal uit.

  Waarom ik dit moet weten, is mij een raadsel. Daarna analyseerde Piet de Visser de verkeerde wedstrijd van het Nederlands elftal. Alle mannen aan tafel zwegen totdat Piet het zelf moest bekennen. Hij was een beetje in de war.

  Een dag later zat Jack van Gelder, samen met zijn andere gasten, de niet aanwezige Piet de Visser keihard uit te lachen. Dat was de kwaliteit van de Nederlandse verslaggeving ter plekke. Iemand uitnodigen, hem ondraaglijk slecht over zichzelf en voetbal uit een vorige eeuw laten praten en hem de volgende dag in hetzelfde programma belachelijk maken.

  Nico Dijkshoorn

 15. Johan Cruijff kwalificeerde het spel van het Nederlands elftal in de WK-finale als ‘hard en grof’. De legendarische oud-voetballer hekelde de verdedigende speelstijl en vond Spanje de verdiende winnaar.

  ”Het spel was lelijk, hard, grof en veel te verdedigend. Absoluut niet kleurrijk en er zat weinig voetbal in”, aldus de oude meester in de Catalaanse krant El Periodico.

  Volgens Cruijff was het vooral onmacht dat Nederland op die manier speelde: ”Je speelt antivoetbal als je denkt dat het de enige manier is om de opponent te verslaan. Nederland heeft twintig minuten goed gespeeld en is daarna overgeschakeld op schoppen en provoceren.”

 16. Verschrikkelijk, die wekelijkse column van Dijkshoorn in VI. Slecht geschreven, niet leuk en in ieder geval veeeeeeeeeeeeeeel te lang. Er komt geen eind aan zeg

 17. Remco ik ben met je eens dat tegenwoordig veel goede voetballers zeuren om een gele kaart,volkomen overbodig en zielig ook Iniesta en Xavi,maar je moet wel reeel blijven en ik vind dat het prachtige voetballers.De 1 houd nu eenmaal van scchoppers en harde werkers en de andere kijkt liever naar balvaardigheid en techniek.Ben overigens benieuwd hoe de transfermarkt zich nu gaat ontwikkelen.Kon voor Ajax financieel wel eens goed worden maar verder voor het team niet.Stekelenburg,van de Wiel, Suarez???Rommedahl al naar griekenland.Ze zullen net als Feyenoord het weer meer van de eigen opleiding moeten hebben.

 18. Deze kans krijgen we denk ik nooit meer. We worden gewoon nooit geen wereldkampioen

  Once in a lifetime, hoor ik ook steeds. Nu is het voor mij de 3e finale in mijn leven. Driemaal 2e. De eerste keer in 1974 was ik zwaar verontwaardigd over de oneerlijke scheidsrechter en de vuile Duitsers. De tweede keer in 1978 keek ik niet vanwege ‘bloed aan de paal’ – de propaganda die het dictatoriale regime van Argentinië met het WK kon maken. Wel begreep ik wederom partijdige scheids en nu vuile Argentijnen met de hand-van-God-goal.
  Gisteren 3e maal. Inmiddels volwassen dus met meer afstand kunnen kijken. Wel vaak fluitende scheids, maar tjongejonge wat een vuile overtredingen maakten ‘onze jongens’. Het begon als met Wesley Sneider die zaterdag zei dat in de finale “alles geoorloofd” was. Nu, dat bleek.
  Niet alleen waren de Spanjolen de betere voetballers, ze waren vooral leukere voerballers die er niet of in elk geval minder op uit waren om met vuile trucs te winnen.
  Dus, mijn conclusie is: zilver is goed genoeg voor ons! Volgende keer: goed voetbal laten zien en dan zien we wel waar het Oranjeschip strandt.

 19. Kan aardig met je mee Dame, mis wel in het geheel het benoemen van de Spaanse schwalbes (natuurlijk waren die er aan onze kant ook). Het is overigens zo logisch dat ze schwalbes maken….ze zijn immers nooit in dit tournooi en bijna nooit (in ’t algemeen) met “geel” bestraft. Zo jammer! Was namelijk de intentie om ze met geel te bestrafffen en het is de enige manier om die mislukte acteer-tragedie uit de voetballerij te bannen.

  Neemt niet weg dat de onbeholpen trap van De Jong ook rood had kunnen zijn. Ramos (geloof ik) en Robben hadden al geel en kregen daarom niet nog eens geel. Robben schoot de bal in nadat afgefloten was; da’s geel.

 20. Deze kans krijgen we denk ik nooit meer. We worden gewoon nooit geen wereldkampioen

  Hmmm, laat mijn gedachten nu pas écht gaan over dit citaat: “nooit geen wereldkampioen”. We zijn het dus áltijd. Hoeven we ook niet meer mee te doen, we zijn immers al wereldkampioen. 😀 Jammer voor de commercie en integratie, maar scheelt ook weer een hoop stress.;)

 21. @Dick. Het “elkaar irriteren” is kennelijk ook een van de voetbalkwaliteiten geworden. Beetje duwen, laten vallen, iets langer blijven liggen etc. Nee, hou ik ook niet van. Ook niet als Spanjaarden dat doen. Ik zag – met de scheidsrechter – echter meer overtredingen aan onze kant. Eens met oordeel Johan Cruijff

  ‘Het spel was lelijk, hard, grof en veel te verdedigend.

 22. Klopt maar ik vind het logisch dat ze ermee doorgaan als ze zien dat het wat opleverd. Als schwalbes niet bestraft worden. Dit bestraffen neemt het scheidsrechterskorps zich elke keer weer voor.

  “Praten met je tegenstander” is ook een heerlijke intimidatiemiddel. Werkt altijd, zeker tegen dommere tegenstanders en levert bijna nooit geel op.

  Nederland liep weer achteruit te voetballen. Ze hadden kunnen zien dat dat de valkuil van de Duitsers was tegen NL. JC kroop gelijk zijn Barca-maatje Babyface (die gister echt niet heel goed was) in zijn hol. NL had van eigen kracht uit moeten gaan. Niet teruglopen, ruimtes klein houden en aanvallender denken. Begreep ook niet van Kuyt en v/d Vaart (die ook nog een man meenamen) voortdurend achterin moesten?! Bij de laatste ontstond de goal. We hadden al 6 verdedigers, met Kuyt en de keeper ….ACHT! Al speelden Kuyt en Vaart niet gelijk: 7 dus. Maar dan heb je aanvallend niet veel meer in te brengen. Terwijl je zo enorm verrassend voor de dag kunt komen met een Elia en Robben. Met het regelmatig inspelen van beide heren alleen al….zouden de Spanjaarden teruggedrongen worden en handen en voeten nodig hebben gehad.

  Goeie keepers trouwens, beide landen!

 23. Jammer, ik vond bvm tactisch niet sterk. HEt middenveld van Spanje is het sterkst, daar had Nderland beter op in moeten spelen. Gewoon 442 spelen met Kuijt of Huntelaar en Robben in de spits. Nigel had al veel eerder gestraft moeten worden voor zijn belachelijke overtredingen. Die had bvm gewoon thuis moeten laten.
  Jammer en helaas. Gellukig is de voorbereiding van FC Zwolle weer begonnen. :D:D:D

Reageer