Vier ton aan uitkeringsfraude opgespoord

Zwolle – De sociale recherche heeft het afgelopen halfjaar € 401.818,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Van twintig personen bleek het fraudebedrag hoger dan € 10.000,-, wat betekent dat zij moeten voorkomen bij de rechtbank.

In verband met woonfraude zijn 45 uitkeringen stopgezet. Dit bespaart de gemeente Zwolle maandelijks ruim € 39.073,-. Verschillende personen bleken naast hun uitkering betaald werk te verrichtten. Zij fraudeerden voor € 56.195,-. Zes personen hadden hun detentie verzwegen en moeten ruim € 2.678,- terugbetalen.

De sociale dienst koppelt regelmatig bestanden met elkaar. Door de gegevens te vergelijken met die van het Kadaster, viel een 51-jarige man door de mand. De man had zijn woning verkocht en de opbrengst nog diezelfde dag van zijn rekening opgenomen. Dat de man een woning bezat, was niet bekend bij de gemeente. Op last van het Openbaar Ministerie volgde een huiszoeking en werd het geld aangetroffen. De gemeente Zwolle legde onmiddellijk hierop beslag, omdat hij zeven jaar ten onrechte ruim € 85.767,- bijstand had ontvangen.

Er wordt veel met uitkeringen gefraudeerd omdat mensen niet doorgeven dat zij samenwonen. In totaal vijf stellen ontvingen op die manier ten onrechte bijstand. Het hoogste fraudebedrag wordt teruggevorderd van een 47-jarige man en 36-jarige vrouw. Zij ontvingen ieder apart van elkaar twee jaar lang een uitkering en moeten € 59.134,- terugbetalen.

Het verzwijgen van de juiste woonsituatie betekent voor een 29-jarige vrouw en een 38-jarige man dat zij een bedrag van € 23.062,- moeten terugbetalen. Een 64-jarige vrouw had niet alleen haar woonsituatie verzwegen, maar bleek uiteindelijk ook in het buitenland te verblijven. Ten onrechte kreeg ze een uitkering van bij elkaar € 24.620,-. Dit bedrag wordt van haar teruggevorderd.

Intensief onderzoek bracht aan het licht dat een 49-jarige Zwollenaar ruim twee jaar handelde in oud ijzer. De man ontving echter ook voor € 38.498,- aan bijstand. Een ander onderzoek had als resultaat dat een 29-jarige man meer uren had gewerkt in de autobranche dan hij aan zijn bijstandsconsulent had doorgegeven. Een fraudebedrag van € 13.848,- wordt van hem teruggevorderd. Tegen beide mannen is proces-verbaal opgemaakt. De bedragen worden teruggevorderd.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer