Proef met bezoekerspassen binnenstad Zwolle

Zwolle – In de Zwolse binnenstad start woensdag 1 september 2010 een proef met bezoekerspassen voor visite van bewoners van het centrum. De proef is het resultaat van gesprekken tussen de gemeente en de Bewonersvereniging Binnenstad Zwolle (BBZ) en gaat maximaal een jaar duren.

Bewoners van de binnenstad kunnen in de proefperiode een bezoekerspas aanvragen waarmee bezoek maximaal zes uur per week kan parkeren op plaatsen voor vergunninghouders. Tijdens de proef worden de effecten op de parkeerdruk in het centrum gemeten. Indien nodig kan de gemeente de proef tussentijds aanpassen of beëindigen. Als er geen problemen ontstaan door het gebruik van de bezoekerspassen, bepaalt de gemeente medio 2011 of de proef wordt omgezet in een permanente bezoekersregeling.

Bezoek van binnenstadbewoners is op dit moment aangewezen op parkeergarages of betaalde parkeerplekken op straat. De parkeerduur op straat is echter gelimiteerd en mensen ervaren de loopafstand naar parkeergarages als ongemakkelijk, ver en sociaal onveilig. Om die reden leeft bij een deel van de binnenstadbewoners al jaren de wens om een bezoekersregeling in te voeren waarmee bezoek dichter bij de bestemming kan parkeren en geen geld hoeft te betalen bij een betaalautomaat of parkeergarage.

Het dilemma van een bezoekersregeling in de binnenstad is duidelijk: het is kiezen tussen bezoek verwijzen naar parkeergarages of -terreinen op enige loopafstand of de druk op parkeerplaatsen voor vergunninghouders in de binnenstad verhogen. Voor beide keuzes zijn voor- en tegenstanders met dito argumenten. Juist om die reden heeft de gemeente Zwolle besloten eerst ervaring op te doen met de bezoekersregeling in de vorm van een proef. De praktijk zal dan uitwijzen wat de consequenties hiervan zijn.

Bewoners die willen meedoen aan de proef kunnen een aanvraagformulier hieronder downloaden. De bezoekerspas kost € 10,70. Per adres kan één bezoekerspas worden aangevraagd.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer