PvdA wil meer aandacht voor burgerinitiatief

Zwolle – Het burgerinitiatief is een instrument waarmee de Zwolse raad burgers de gelegenheid biedt om – zonder tussenkomst van het college van B&W – een idee te agenderen voor politieke discussie en besluitvorming. In het verleden is dit instrument drie keer gebruikt (Fietsstraat Zwarteweg, Station Zwolle-Zuid en het Huis aan de Achtergracht).

De raad had in de vorige periode afgesproken dat het burgerinitiatief zou worden geëvalueerd. Bij de behandeling van de Bestuursrapportage 2010 lag er echter een voorstel om die evaluatie niet door te laten gaan, omdat het instrument zo weinig is gebruikt en een evaluatie dus weinig inzicht zou geven in de mening van de Zwolse burgers. De PvdA kon zich voorstellen dat de evaluatie nu niet doorgaat, maar was tegelijkertijd van mening dat geprobeerd moet worden om het burgerinitiatief in de stad meer bekendheid te geven. Daarom heeeft de PvdA het initiatief genomen tot een motie die we uiteindelijk samen met de VVD en de ChristenUnie hebben ingediend en die ook ondertekend werd door het CDA en GroenLinks.

In de motie wordt de griffie gevraagd het burgerpanel in te schakelen en daar de vragen voor te leggen:

 • hoe men de waarde van het burgerinitiatief op dit moment beoordeelt
 • hoe het burgerinitiatief actief onder de aandacht van de Zwolse bevolking kan worden gebracht.

Als de uitkomst van deze consultatie bekend is, zal de griffie een voorstel aan de raad voorleggen.

De motie werd met algemene stemmen aanvaard.

Jan Slijkhuis

Artikel delen:
Reacties 24
 1. Als burgers een initiatief steunen willen ze ook, van tijd tot tijd horen hoe het er mee staat. Zelf was ik indertijd één van de initiatiefnemers van een burgerinitiatief voor een station in Zwolle Zuid. In korte tijd 1200 handtekeningen.Raad en college zeer enthousiast. de wijk Zwolle zuid heeft geen idee hoe het er nu voor staat. Heb begrepen uit een of ander rapport dat een station in Zuid een zeer kansrijke optie is qua reizigersaantallen.
  Maar al heel lang niets gehoord. Ik vind dat de wijk wel eens op de hoogte gesteld zou moeten worden hoe het er nu mee is.
  Een burgerinitiatief kan waardevol zijn, het kost ook behoorlijk veel tijd van initiatiefnemers, maar als het dan als een nachtkaars uitgaat….
  Wellicht dat de nieuwe wijkwethouder de wijk eens kan vertellen of onze wens ooit werkelijkheid wordt en wanneer dan wel. Waar liggen de problemen, zo vraag ik me af. De gemeente wil, de burgers willen, een spoorverdubbeling Olst Deventer is toch niet onoverkomelijk, de ruimte ligt er al. Wat is het knelpunt?

 2. Lieve Alet .jij loopt al zo lang mee dat je toch wel weet als je als burger en/of wijkver niet zelf vragen stelt er ook heel weinig wordt gecommuniceerd.Ik kom er elke keer in Westenholte weer achter het zal in Zuid niet anders zijn.Dus mijn advies stel vragen aan 1 of meer raadsleden hierover.Maar ach wie ben ik om jou advies te geven.Doorzetten zou ik zeggen.

 3. Sterke motie…zo lijkt het

  daarom heeft PvdA het initiatief genomen tot een motie die we uiteindelijk samen met de VVD en de ChristenUnie hebben ingediend en die ook ondertekend werd door het CDA en GroenLinks.

  Beste meerderheid. Heb er nog niets negatiefs over gelezen. Dit lijkt nu wel het moment voor (opbouwende) kritiek van al dan niet “burgerinitiatief-discipelen”. Niet alleen maar mauwen omdat je groepje niet in het lijstje initiatiefnemers staat… Argumenten, verbeterpunten; kom d’r maar in, zolang het nog kan.

 4. Precies Dick we moeten niet kijken wie iets indiend en wie het ondersteund als het om iets gaat waar de burger achter staat.Zo moet het straks landelijk ook gaan .Goede oplossingen om uit de shit te komen,want we zijn er nog lang niet.En wie dan met goede ideeen komt zal ons een worst zijn.Als het maar niet ten koste gaat van de laagst betaalden.En burgers willen graag horen wat er van bepaalde voorstellen terecht komt.Communicatie kan in mijn ogen veel beter.

 5. @ Wichert; Vrees dat de enige grootschalige samenwerking, gister was in Mokum. Vrees dat we een volk van uitvergroten van verschillen zijn geworden ipv samenwerking. Van klovenscheppers ipv bruggenbouwers. Hoop vurig dat ik ongelijk krijg!

  Ook eens over communicatie, kan in veel opzichten beter, direkter (!),duidelijker, to the point, zonder facades. Niet alleen in de politiek en in gesproken woord. Dat er zoveel ruis op de lijn zit heeft ook te maken met “belangrijk doen” en poeha van de zender. Het lijkt soms wel of deze PowerPoint-generatie zo wordt opgeleid.

  Nou ja, verbeter de wereld…. laten we dan maar bij ons zelf beginnen met goed proberen te communiceren en samenwerken.

 6. Beste Wicher,

  Dank voor je reactie. Er zijn vast wel wat raadsleden die dit weblog lezen en er iets mee doen. En zit jij nu zelf ook niet dicht op de Zwolse politiek;). Als de politiek het niet oppakt ga ik het de wethouder vragen op het wijkplatform. Je kent me, ik ben een doorzetter. Als je maar vaak genoeg klopt wordt er wel open gedaan.Maar vaak wel kwestie van lange adem.( zucht)

 7. @Alet ; zorg dat het onderwerp op de agenda komt van het eerstvolgende wijkplatform; dan is iedereen al wat gewaarschuwd, en ’t scheelt sowieso weer een paar maanden….

 8. Ach, QM als dit allemaal nog over het burgerinitiatief gaat hoeft Alet zich geen zorgen te maken. Ze zat namens CDA in de raad en ik lees dit

  die ook ondertekend werd door het CDA en GroenLinks.

  Heb me eens laten vertellen dat netwerken in het politiek bedrijven nogal belangrijk is. Ze hebben momenteel ook nog een wethouder. Dus iemand die lang heeft meegelopen zal vast wel weten hoe iets voor het voetlicht moet komen.

  Wel lief dat je je zorgen maakt over de club die landelijk zonder kaptein zit.

 9. ach, meedenken kan geen kwaad…en sj’ron?? ach, die is zo blij met Cohen, ze zou zelfs met liefde een zadeltje op d’r rug dragen en de hele dag ‘I-A’ naar ‘m roepen als dat ‘r verder bracht… kun je nagaan.

 10. Het wordt hoog tijd dat er een stationetje in zuid komt vlakbij het winkelcentrum op de plek waar men het toen heeft aangegeven.Ik vind dat in de raad de meeste nadruk en aandacht altijd uitgaat naar het centrum van de stad.Kijk maar na de drukte om de dure loopbruggen die ze willen aanleggen terwijl je helemaal niet zo ver om hoeft.En daar gaan vermogens aan op en of ze nut hebben moet nog blijken.Een stationetje in zuid kan ik wel zeggen wordt veelvuldig gebruikt als het er is .Er zijn elke dag heel veel mensen die voor hun werk naar buiten Zwolle moeten.Deze mensen moeten nu per fiets of met de bus naar het station wat een lange route inhoud.In zuid op de trein stappen zal een uitkomst zijn voor de mensen .Mevrouw Alet Boukes heeft er al veel voor gedaan en er waren van de gemeente toen positieve signalen .Dus laat de gemeente nu eens een goede daad verrichten voor de bewoners van zuid en realiseer dat stationetje.

 11. Misschien kan er even een raadslid reageren dat hij deze mailwisseling op weblog Zwolle volgt, en er zijn of haar voordeel mee gaat doen. Raadsleden zijn per slot van rekening ook maar gewone mensen die af en toe ook wel eens op dit weblog kijken. Dus kom maar eens te voorschijn. Wie van de 39? Ik wacht in spanning af. Ben het met je eens, Pieters, het wordt hoog tijd.De burgers hebben het initiatief genomen naar het bestuur, nu wordt het tijd dat het bestuur eens meldt wat ze met het initiatief heeft gedaan. Men was blij net het initiatief. Waar of wat is het knelpunt, stadsbestuur?

 12. @Alet Boukes Vraagje: gaat de gemeente Zwolle daarover dan? En wie betaalt de aanleg van de spoorverdubbeling en station Zwolle? Is dat ook de gemeente?

 13. Alet als je het als punt op het wijkplatform wilt hebben kun je het ook via de Wijkmanager doen ,die bepaalt vaak mede met een wijkbestuur de agenda.Het hoeft toch niet zo te zijn dat je er een vriendje of Wethouder van jou partij bij hoeft te halen zoals Dick dat zou willen.De raad bepaald.Ik zal bij mijn partij dit z.s.m bespreken.

 14. @Wichert. Prima dat je het aankaart. het is niet een zaak van het CDA alleen. De hele raad was blij met het initiatief. Ze heeft dat nadrukkelijk uitgesproken.Natuurlijk er zijn meer partijen betrokken. Prorail en de Provincie bijvoorbeeld. Daarom wil ik ook zo graag weten waar de schoen knelt, dan kunnen we (c.q. de gemeente) daar mogelijk masseren.

 15. Precies drama123, wie gaat het betalen? Vast niet de gemeente Zwolle. Een burgerinitiatief is een mooi instrument, maar ik vind dat de burgers wel wat meer mogen doen dan 1200 handtekeningen verzamelen en vervolgens – achteroverleunend – de gemeente aanspreken op het resultaat. Nadruk mag wel op ‘initiatief’ komen te liggen. Het lijkt mij stug dat de gemeente Zwolle kan beslissen over verdubbeling traject Deventer-Olst. En nog stugger dat Zwolle het gaat financieren. Dat zal wel voor rekening van Prorail, Rijk en provincie komen. Ik zou zeggen dat Alet Boukes haar lobby beter op die partijen kan richten.

 16. @dame,

  Nee natuurlijk gaat de gemeente Zwolle dat niet alleen financieren, dat lijkt me logisch en redelijk. En de gemeente kan ook niet alleen beslissen.Maar het burgerinitiatief was geldig, het gemeentebestuur was er blij mee en zag het als een soort ondersteuning van een wens. Nu moet de gemeente gaan lobbyen en mogelijk doet ze dat ook. Sterker nog, ik verwacht dat ze dat doet.
  En over die uitkomsten zouden we nu eens nader ingelicht moeten worden, vind ik. Overigens goed dat er een evaluatie van het fenomeen burgerinitiatief komt. Hopenlijk neemt de raad dit soort aspecten zoals boven vermeld, de communicatie naar de burgerij, ook mee in de evaluatie.Iik denk dat ik er nu vooreerst wel genoeg over geschreven heb.

 17. @ Wichert; willen?

  Het hoeft toch niet zo te zijn dat je er een vriendje of Wethouder van jou partij bij hoeft te halen zoals Dick dat zou willen.De raad bepaald.

  Volgens mij gebeurd dat vaak, dat wethouders ruggenspraak hebben met gemeenteraadsleden van dezelfde partij. Vind dat zelf in elk geval hartstikke logisch.

  Iedereen kent de weg om een agendapunt op de agenda voor het wijkplatform te krijgen. Zelfs ik 😉

 18. On-topic nog iemand over de motie inz. burgerinitiatief? Van het door Alet aangehaalde initiatief, hoe nobel misschien ook, weet schijnbaar niemand meer. Nog van wat ermee gedaan is. Wordt/blijft dus nogal gissen.

 19. Dick dit ging er niet om of wethouders ruggespraak hebben,natuurlijk het meest met hun eigen ambtenaren,maar als er bij een burgerinitiatief blijdschap wordt getoond door het college mag dan die zelfde burger ook verwachten dat er iets meegedaan wordt en er over ingelicht worden???.Daar gaat het mij om.

 20. Het is natuurlijk al lang niet meer ontopic hier. Het gaat er hier over “willen we burgerinitiatief? Zo ja, kun je misschien nog bijsleutelen aan de vorm”. Alet komt met een voorbeeld waar niemand meer van weet, laat staan wie waar toe bevoegd is. Kun je hier 100x afvragen hoe en wat….maar dan ben je een maand later nog niet verder.

  Het is volgens mij net als een topic met de vraag “willen we oorlog?” om vervolgens een veldslag uit 1857 compleet door te lichten.
  Soms kan ik me wel voorstellen dat de gemeenteraadsvergaderingen altijd langer duren dan gepland.

  (Heb in het boekje van Gerrit Teunis overigens gelezen dat er daar wel regelmatig werd gesproken. Vind ik ook zwaar logisch. Zeker als wel ongegeneerd over lobbyen wordt gesproken).

Reageer