Welke prooien vangt uw kat?

Zwolle – Uw huiskat kan een belangrijke bijdrage leveren aan de Overijsselse zoogdieratlas. De mensen van de Overijsselse Zoogdieratlas willen graag weten welke muizen uw kat vangt. Daarom deze oproep om de foto’s van de prooien van uw kat aan ons door te geven.

wolters04112009202.jpg

Muizen en spitsmuizen zijn vaak moeilijk waar te nemen en dus ook moeilijk in kaart te brengen. Een bijzonder moment om deze snelle diertjes wel te kunnen bestuderen is als ze gepakt zijn door de huiskat, die trots de buit komt brengen. Veel eigenaren zitten daar niet op te wachten en de betreffende muizen of spitsmuizen natuurlijk al helemaal niet. Maar voor de wetenschap zijn deze prooien wel heel nuttig. Ten minste als de kattenbezitter even de moeite neemt om de prooi door te geven.

Het verschil tussen een muis en een spitsmuis zien de meeste mensen wel, maar om welke muis het dan precies gaat is niet altijd even duidelijk. Om met zekerheid te kunnen vaststellen welke soort de kat gevangen had, worden de kattenbezitters gevraagd een digitale foto van de dode muis te maken en die via www.zoogdieratlas.nl  aan ons te sturen. Eventueel meerdere foto’s uit verschillende hoeken, met duidelijk zichtbaar kop, buik, rug en staart. Aan de hand van de foto kan de soort worden vastgesteld en de exacte locatie kan op kaart worden aangegeven.

Katten zijn prima gegevensleveranciers. Volgens gegevens van de Zoogdiervereniging worden in Nederland regelmatig bosmuizen, huisspitsmuizen en rosse woelmuizen gevangen. Daarnaast wagen enkele katten zich aan groter spul: bruine rat, mol, woelrat en zelfs konijnen. Tenslotte zijn er nog de katten die met vleermuizen thuis komen. Kortom veel bruikbare waarnemingen voor de Zoogdieratlas.

Zoogdieratlas.nl Overijssel is onderdeel van een landelijk project van Zoogdiervereniging in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel, Landschap Overijssel, Waterschap Groot Salland , Waterschap Reest en Wieden, Stichting IJssellandschap, Provincie Overijssel en de Zoogdierwerkgroep Overijssel. Meer over de Overijssels Zoogdieratlas leest u op: www.zoogdieratlas.nl  

Artikel delen:
Reacties 63
 1. @Plantje: Lees het stuk eens door voor je reageert. Citaat: “De mensen van de Overijsselse Zoogdieratlas willen graag weten welke muizen uw kat vangt.”

 2. Plantje, ben jij ook liefhebber van het circus?
  Katten horen buiten. Last voor anderen? Nou dan mogen we heel wat mensen opsluiten thuis.

 3. Bericht door Peter, op 15 juli 2010 om 15:14
  @Plantje: Lees het stuk eens door voor je reageert. Citaat: “De mensen van de Overijsselse Zoogdieratlas willen graag weten welke muizen uw kat vangt.”

  Van die vliegen was maar een grapje Peter 🙂

  Bericht door zusenzo, op 15 juli 2010 om 15:16
  Plantje, ben jij ook liefhebber van het circus?
  Katten horen buiten. Last voor anderen? Nou dan mogen we heel wat mensen opsluiten thuis.

  Ik ben al jaaaaaren (stuk of 25 denk ik) niet meer in het circus geweest. Toch ben ik het absoluut NIET met je eens!
  Onze katten hebben het PRIMA bij ons in huis. Ze hebben geen enkele behoefte om de deur uit te gaan.
  Bovendien is in een woonwijk het buitenleven voor zo’n kat ook niet echt een buitenleven.
  De kat van onze buren in het vorige huis is doodgereden achter hun huis. (IJsselcentraleweg – Hollewandseweg…vlakbij de kruising, dus hard rijden was eigenlijk niet van toepassing).
  Ik weet dat mensen bij ons in de buurt het vervelend vinden als er katten bij hen in de tuin schi*ten.
  Als iemand in de buurt een voli?re met vogeltjes heeft hoeft onze kat daar niet voor te hangen en die beestjes op stang te jagen!
  Mijn kat hoeft ook geen goudvisjes te vangen bij iemand anders in de vijver.

  Ik vind het belachelijk om te stellen dat dit dierenmishandeling is!

 4. Plantje je bent echt A C H T E R L I J K. Wanneer een dier de mogelijkheid heeft om buiten te zijn maar je houdt hem binnen is er wat mij betreft sprake van dierenmishandeling. Ongelooflijk wat een kortzichtig persoon jij bent, heb echt medelijden met je kat. >:(>:(>:(

 5. Plantje, ik wou dat ik jou naast me had wonen!!

  Vandaag nog zo’n kilo of 2 katte scheit uit me tuin gevist, kots beroerd word ik er van, kan bijna niet meer normaal achter me eigen huis zitten door de lucht!

 6. Ik ben hier niet van gediend “jajajajajajaja”. >:(

  Plantje je bent echt A C H T E R L I J K.

  Schelden lijkt me niet nodig!

  Wanneer een dier de mogelijkheid heeft om buiten te zijn maar je houdt hem binnen is er wat mij betreft sprake van dierenmishandeling.

  Die mening mag je hebben, maar niets is minder waar! De beestjes hebben het bijzonder goed bij ons!

  Ongelooflijk wat een kortzichtig persoon jij bent, heb echt medelijden met je kat

  Punt 1: we hebben twee katten, dus heb maar dubbel medelijden.
  Punt 2: ik vind het niet nodig dat je mij een kortzichtig persoon noemt. Je kent me niet. Ik ken jou ook niet. Echter, als je er dergelijke meningen op nahoud en niet zonder schelden met mensen om kunt gaan en van mening kunt wisselen kan ik me verder ook niet voor je interesseren.

  Het ga je goed…(ik zal de eer maar aan mezelf houden.)

 7. Vandaag nog zo’n kilo of 2 katte scheit uit me tuin gevist, kots beroerd word ik er van, kan bijna niet meer normaal achter me eigen huis zitten door de lucht!

  Als je nog kinderwens hebt moet je dat niet doen als je zwanger bent h?! Kan heel slecht zijn voor het ongeboren kindje!

 8. Plantje ik heb het niet over dierenmishandeling gehad.

  En schijt in de tuin is van andere orde, als baasjes niet zorgen voor kattenbakken.
  Bericht gelezen over het aasiel? Ga eens kijken.

  Ik hoop dat mijn twee kitten straks gewoon buiten kunnen zijn.
  Ik heb vaak genoeg last van mensen.

 9. Bericht door zusenzo, op 15 juli 2010 om 16:10
  Plantje ik heb het niet over dierenmishandeling gehad.

  Jij niet; “jajajajajajaja” wel.

  Ik vind ook, dat je verder nog een best normaal gesprek voert. Verschillen van mening moet kunnen.

  En schijt in de tuin is van andere orde, als baasjes niet zorgen voor kattenbakken.

  Ik denk dat een kat niet naar huis loopt om op de bak te gaan of wel?

  Bericht gelezen over het aasiel? Ga eens kijken.

  Nee, niet gelezen… kun je een linkje geven?

  Ik moet er wel bij zeggen, dat ik persoonlijk ook geen last heb van katten van andere mensen. Ik vind het zelfs wel wat gezelligs hebben als er een kat voorbij komt wandelen als we buiten zitten. Maar anderen vinden dat niet gezellig en zeggen zelfs er last van te hebben. Nou, onze katten zijn het dan in ieder geval niet!

 10. Mijn kat wil zelf niet naar buiten, vind ze veel te eng. Dus ze kan helaas niet meehelpen.

  Overigens, als ze dat wel wilde, zou ik haar zeker laten gaan. En ja, dan komt ze wel eens in tuinen van andere mensen, maar dat is niet haar probleem, mensengrenzen is een begrip dat ze niet kent.

 11. Als je iemand met een andere mening gelijk uitscheld voor achterlijk, dan vraag ik me af wie er kortzichtig is!>:( jajajajaja
  Bovendien heb ik alle respect voor plantje, die zelf voor zijn katten zorgt en niet alle poep bij de buren laat bezorgen.
  Van honden pikken we toch ook niet dat ze dat doen bij de buren, terwijl we daar jarenlang hondenbelasting voor moesten betalen, mogen die ook niet los lopen!

 12. Hoeveel van die ‘kattenbaasjes’ maken ook werkelijk ooit een kattebak schoon, kun je je beter afvragen.

  Afz, iemand die meer dan genoeg heeft van een smerige kattebak-voor en achtertuin en zo nu en dan een kat aflevert bij de dierenambulance.Als eigenaren niet malen om de kak, maal ik niet om hun beesten.Simpel.Weg = weg.

 13. Mijn twee Blauwe Russen komen ook niet buiten, en hebben het prima naar hun zin binnen. Er wordt heel goed voor ze gezorgd. Ze krijgen veel liefde en aandacht, goede voeding, goede verzorging door mijzelf en de dierenarts. Ze komen af en toe op het balkon, maar niet op straat. Ze ogen echt heel gelukkig!

 14. Huisdieren, binnen, buiten. Kan allebei.
  Hier twee katten die alleen op het balkon komen, ivm 2 hoog, en trappetje maken is dan lastig. Maar… zo zijn ze opgegroeid, ze missen buiten ook niet.
  Ik heb nog een andere kat die woont bij mn ouders. Hem wilde ik het niet aandoen om mee te nemen toen ik op kamers ging. Eerst een geheel huis tot zn beschikking + tuin en ver daarbuiten… en dan 20m3. Nee, dat vindt is pas zielig. Ze iets ontnemen.
  Dus die woont nog lekker daar, alle vrijheid van de wereld. Vangt ook erg veel, muizen, vogels, konijnen, eekhoorns. Soms zelfs een vleermuis. Maarja… niet in Zwolle.

 15. Eens Jasper, maar veel kattenbaasjes hebben daar geen enkele boodschap aan en laten hun katten gewoon in de tuinen van de buren rondzwerven.

 16. Je bent het dus niet met me eens bernard. Ik zeg dat een kat zich niet aan de mensen regels kan en hoeft te houden. Puur omdat wij hebben bedacht dat er grenzen liggen tussen tuinen, daar mag je een kat niet op aanrekenen. Dat wel doen is weer een mooie getuigenis van hoe arrogant de mens eigenlijk is.

  Overigens, een kat wat aan doen, bijvoorbeeld door met een bezem te gooien, moet je niet doen als ik het zie. Dat levert je wel een geweldsuitbarsting op van één van de meest geweldloze mensen van Zwolle.

 17. @jasper ik ben het met jou ook niet eens. Kijk hier eens achter beide werken en hebben 9 katten die moeten vrij rond lopen want dat vind baasje belangrijk. Dakbedekking van het tuinhuisje van onze kleine is al kaopt gemaakt door die katten, de stront moet ik ook maar voor lief nemen even als het gezeik in de tuin. Leuk hoor als die kleine van ons de tuin in rent met dit mooie weer. Je kunt er niets tegen doen ja kokend water over ze heen gooien wil wel helpen. Maar even een vraagje waarom zijn de regels voor katten anders als die van honden? * gaat morgen pvc pijpen kopen*

 18. En ja, dan komt ze wel eens in tuinen van andere mensen, maar dat is niet haar probleem, mensengrenzen is een begrip dat ze niet kent.

  Daar heb je wel gelijk in. Maar eigenlijk is het wel een beetje je probleem als baasje van de kat. Tuurlijk is het ook een beetje het probleem van mensen die zich er te druk om maken. Maar goed… Uiteindelijk ben je ook verantwoordelijk voor wat je beestje doet…juist omdat je beestje die grenzen niet begrijpt. En als je bepaalde dingen niet kunt voorkomen zullen velen vinden dat je een kat dan maar binnen moet houden.

  Zo heb ik ooit mijn verzekering gevraagd of mijn kat ook meeverzekerd is. Als ie bijvoorbeeld het dure pak van iemand van een paar haken zou voorzien. En dat was inderdaad het geval.

  Met betrekking tot het binnen/buiten. Toen ik mijn eerste kat (Azraël) nam ben ik naar het asiel gegaan. Daar had ik een leuk katje gezien. Nog wat jong. Maar die mocht ik niet hebben. Ik woonde namelijk 5 hoog en de kat zou niet buiten mogen komen. De kat in kwestie was wel al buiten geweest en dat zou problemen kunnen geven. Azraël was nog nooit buiten geweest en was daar aan gewend. Hoewel hij het geweldig interessant vond heb ik hem alleen af en toe aan een riempje buiten gelaten. Hij is twee keer ontsnapt. De eerste keer was ie niet eens echt ontsnapt… hij lag gewoon aan de buitenkant van het raamkozijn te slapen. (Daaruit begrijp ik weer dat ie ook echt niet weg wilde.) De tweede keer waren we ons overal suf aan het zoeken en aan het roepen. Uiteindelijk vonden we hem bij de buurman voor de deur (waren portiekflatjes en hij zat voor de verkeerde deur te bibberen zo graag wilde hij weer naar binnen!)

  Bericht door bernard, op 15 juli 2010 om 20:41
  Vind ik ook, dan is die kat dus zelf verantwoordelijk. Kost me wel veel bezems. Heb er al drie kapot gegooid.

  Hmmm…ik vind dan wel dat het beter is als baasjes hun katten binnen houden. Maar als je denkt last te hebben van katten moet je dan ook bij het baasje van de betreffende kat zijn. En niet de kat zelf hebben.
  Als een hond mij zou bijten…reken maar dat het baasje een klap voor zijn harsens krijgt! En niet de hond!

  Van honden pikken we toch ook niet dat ze dat doen bij de buren, terwijl we daar jarenlang hondenbelasting voor moesten betalen, mogen die ook niet los lopen!

  Vind ik trouwens ook wel een hele goede! Onze katjes zitten netjes binnen, maar ons gazonnetje voor het huis wordt regelmatig voorzien van een hondendrol! Dat vind ik eigenlijk nog erger. Daar loopt het baasje gewoon bij!

 19. Gelukkig is het is niet zo cru als ik in mijn vorige bericht stelde. Voor mij geld ook leven en laten leven. Het was meer een reactie op het goedkope cliché van Japser over mensen/katten-regels. Zo ken ik er nog wel een paar.
  Als je een kat wilt hebben prima, maar bedenk vooraf hoe je de overlast voor je buren zult gaan beperken. Als je daar geen oplossing voor weet moet je er niet aan beginnen.
  (Laatste off-topic reactie van mij)

 20. Je kunt er niets tegen doen ja kokend water over ze heen gooien wil wel helpen. Maar even een vraagje waarom zijn de regels voor katten anders als die van honden? * gaat morgen pvc pijpen kopen*

  Wees er dan wel even 100% zeker van dat ik niet in de buurt ben.

 21. Mijn kat komt buiten maar er staat hier binnen wel een kattenbak die goed gebruikt wordt en me wekelijks ongeveer zes euro kost.
  Gooi indien nodig met water(niet kokend sadist) maar niet met bezems.
  Katten weten niet wat wel en wat niet mag. En hoemeer last hoe vaker ze terug komen zodra de kat mag in jouw tuin zoekt die een andere tuin, probleem opgelost, hij ziet jouw tuin als zijn territorium en zal deze niet bevuilen.
  Mijn buurvrouw heeft last van katten, honden, tuingroen, straatvuil, lawaai, de buren, dat haar geld snel op is…etc etc..

 22. Citaat van de week

  Mijn buurvrouw heeft last van katten, honden, tuingroen, straatvuil, lawaai, de buren, dat haar geld snel op is…etc etc..

  Klaagbenen?
  Loatgoannnnn

 23. nou jajajajajajajajajajaenz, echt, de buren hadden ongewenst een van de buurtkatten op bed liggen, vind je dat dan normaal soms…moeten ze er nog een bakje voer bijzetten???
  Prima dat plantje haar katten bij zich houd…ik bedoel, als ik onze hond maar raak zou laten doen is de wereld te klein maar katten zijn de bin- ladens van onze samenleving aan het worden en alles wat ze doen is zogenaamd leuk en schattig…nou nee dus.

  de meeste eigenaren chippen hun kat niet eens.

 24. voor de liefhebbers nog wat vakliteratuur:

  “de poes die dacht dat hij een muis was”

  uit de serie “Gouden Boekjes”

  PS. hoeveel muizen zijn er al aangegeven?

 25. Prima dat plantje haar katten bij zich houd…ik

  Doe maar “zijn katten” 🙂

  de meeste eigenaren chippen hun kat niet eens

  Aangezien die van ons niet buiten komen zijn ze ook niet gechipped.
  Enige manier waarop ik de katten misschien nog wel buiten zou laten is als ze voorzien zijn van dit speeltje: http://www.portablegear.nl/nieuws/6/126/8770/Kat_vinden_met_GPS-halsband.htm
  Zo kun je altijd in de gaten houden waar je poezemormel uithangt. Ik denk dat veel mensen er nog van staan te kijken hoe ver hun geliefde beestjes wandelen gedurende een dag!

 26. QM goeiemorgen…haha

  katten zijn de bin- ladens van onze samenleving aan het worden

  Jij houdt helemaal niet van huisdieren?

  Katten zijn heerlijk eigenwijs en kunnen intrigerend sluipen. ook kunnen ze spinnen, konden mensen dat maar en zeer regelmatig als’t ff kan. Niet af te richten: ook een vette plus! Onze Rocky (inmiddels overleden) was een echt roofdier. Echt een eye of the tiger…In Berkum klaagde 1x over stront in de tuin. Heb ik met mijn vader een stuk vrij hoog gaas geplaatst. Nooit wat weer gehoord. Kan me niet voorstellen dat het afdoende was, maar nooit wat weer gehoord. We hebben nooit last van skijtende katten gehad, tot voor een jaartje of 2 terug. Buren hadden 4 of 5 katten. Nou die scheten (vrij uniek volgens mijn lieftallige vrouw) op steen, op hout…etc. Wat van gezegd….ze hebben nu geloof ik 2 (andere?) katten. De ene (be)sluipt heel gaaf. belangrijker: geen stront meer!

  We hadden ook een schitterende witte kater ((een echte) Yeti, zo heette ie al bij geboorte). De hebben we gekregen in de weet dat er (hoe zielig) vroeger veel prijzen mee zijn gewonnen. Wat een lieverd! Ook voor de kinderen. Of mensen het nou circus-achtig of dierenmishandeling vinden of niet…..hij wou echt niet naar buiten. Tja, eigenwijs he (al heeft zijn verleden er ook vast mee te maken).

 27. dick, nou heeft iemand (ras) katten binnen…prima!!!

  Heb zelf 3 jaar geleden een pup opgevangen, het arme beest was in een heg gevonden, en is inmiddels een brave, 3 jarige lummel van een beest.Van kleins af aan geleerd een struik op te zoeken voor de behoeftes, en dat werkt prima…
  Huisdieren ok, maar zonder overlast voor anderen graag, alleen niet iedereen begrijpt dat.Jij wil toch ook niet de kat van een ander in je huis terug vinden???

 28. Misschien Plantje 😉

  Denk wel dat je 2 punten hebt QM: raskatten is idd anders en kwestie van opvoeding. (Zoals met alles).
  Hier ook mee eens

  Huisdieren ok, maar zonder overlast voor anderen graag, alleen niet iedereen begrijpt dat.

  Heb ook al aangegeven hoe ik met de ervaren overlast omging.

  Tussen katten en honden zit wel een duidelijk verschil. Katten zijn heerlijk eigenwijs. Honden luisteren heel goed en je kunt ze heel goed wat leren. Vaak is een hond ook een afspiegeling van baasje (en of bazinnetje).

 29. Van kleins af aan geleerd een struik op te zoeken voor de behoeftes, en dat werkt prima…

  Oh, in de struiken werkt prima? Nou wil het toeval dat een kat vrijwel altijd in de struiken gaat, en het ook nog soort van begraaft. Geen probleem dus ondanks al het gezeik hier!

 30. Jasper…nou, de meeste katten zijn anders ook niet te beroerd om speeltuin- zand voor ‘struik’ aan te zien.Maar blijkbaar is het al geaccepteerd dat kinderen in de kattepoep horen te spelen, vinden kattenbaasjes immers heel normaal.

  Ik zou mijn hond nooit in een speeltuin uitlaten, dat is toch smerig?????

 31. QM

  mijn buren hebben de ramen wagenwijd openstaan, voor veel katten een makkie: een bordje met hier niet betreden biedt misschien een oplossing.

 32. Briljante oplossing zusenzo. En als dat nog niet werkt, dan moet QM misschien maar een cursus mensengrenzen voor katten geven.

 33. Bericht door QuestionMaster, op 16 juli 2010 om 10:46
  En daarom, katten mee met de dierenambulance…geen kattegezeik meer.

  De mens is niet de eigenaar van de planeet, hoe hard men ook zegt dat het wel zo is. De planeet delen we met alle andere levensvormen. De arrogantie…

 34. De Super Soaker en/of de tuinslang. Muizen en katten leren opeens wel dat in een bepaald gebied (onze tuin) de kans op verschrikkelijk nat worden erg groot is. En van goed nat houden ze niet.

 35. Bericht door QuestionMaster, op 16 juli 2010 om 12:21
  goeie ouwe emmer water werkt ook…beter kun je grenzen niet aangeven

  Leg mij eens uit wat een kat met jouw grenzen te maken heeft?

 36. Ik heb koffie dik in de tuin liggen en idd ook een emmer water, ga die beesten verder geen pijn doen, dat vind ik niet nodig, maar ik kan me wel voorstellen dat mensen het wel doen…..

 37. Mijn lieve Sofie kwam laatst met een hele boodschappenkar vol blikjes sardien thuis.

  Ik weet niet hoe de buurman haar uit zijn tuin heeft gekregen, maar ik vermoed dat ie haar heeft omgekocht met deze kar vol lekkers.

Reageer