Gevaarlijke situatie bij loopbrug in Wijthmenerplas

Zwolle – Zwolle geniet deze dagen van het mooie weer, en dat doen natuurlijk ook de kinderen uit de Hanzestad. Bij de Wijthmenerplas geniet de jeugd van al wat de recreatieplas te bieden heeft. Daar horen ook de bekende bommetjes bij, maar of dat van een loopbrug in de plas zo verstandig is?

zomer_7.jpg
Op de achtergrond springen kinderen in het water… 

Twee oevers van recreatieplas de Wijthmenerplas zijn met elkaar verbonden via een loopbrug. De smalle brug blijkt een gewild object te zijn voor de Zwolse jeugd. Op de leuning klimmen en je in het water laten plonzen; geweldig zou je denken. Waar de kinderen kennelijk geen rekening mee houden, is dat het in het water springen op die locatie levensgevaarlijk is. Dat staat ook met een waarschuwingsbord op de loopbrug zo aangegeven. De jeugd laat zich er niet door afschrikken. De gemeente Zwolle, beheerder van het terrein, laat weten niet meer te kunnen doen dan de kinderen te waarschuwen. De aanwezige toezichthouders kunnen de kinderen aanspreken op hun riskante gedrag, zoals ze dat ook kunnen doen bij bijvoorbeeld naaktloperij of geluidsoverlast. Er wordt opgetreden als personen anderen tot last zijn. De ‘waterplonsers’ zijn zelf verantwoordelijk voor hun gedrag. De gemeente waarschuwt met klem om niet van de bewuste loopbrug te springen.

zomer_9.jpg

zomer_8.jpg

Artikel delen:
Reacties 39
 1. Ook een beetje raar hoor er staat niet veel verder een bord bij de brug dat het 17 meter diep KAN zijn.

  En ik denk dat dan veel kinderen denken dat het daar toch diep genoeg is

 2. Stoer ok, zeker met drank op en om een beetje indruk op de dames te maken. Het bord is duidelijk.

  Moreel verantwoordelijk, Cees, voor minderjarigen? Ouders?….. Die zeggen natuurlijk “Ik heb niet geweten dat ze dat deden, normaal doet mijn kind zoiets niet”.

 3. Indruk NATUURLIJK ook op de vriendjes…groepsgevoel oid. Wat hebben ze allemaal op het oog nog redelijk de broek om de kont. Meestal is laat toch minstens de flinkste nog ff zijn blote konte zien. Gelukkig blijven we ervan verschoond. Harry zal wel gewaarschuwd hebben 8)

 4. Toen ik nog in Nuspeet woonde gingen we met een groep naar Elburg, daar sprongen we ook van de bruggen totdat een vriend van ons plosteling wat later boven kwam en niet beweegde, later bleek het een dwarslesie te wezen omdat die bovenop gestort afval met zijn hoofd tegen gekomen is. Van bruggen op een rivier afspringen is zowiezo dom want niemand kent de kracht van de onderwaterse stromen.

 5. Zeer terechte post Derk.

  Door kracht van onderwaterse stroom zijn wij (als tieners) bijna een vriend kwijt geraakt, tijdens een vakantie op Texel. De reddingsbrigade heeft hem gelukkig kunnen redden.

 6. Iedereen onder de 30 is volgens mij al eens een keer van die brug af gesprongen en nu is het opeens levensgevaarlijk? Kan je net zo goed voor alles gaan waarschuwen in Zwolle, verkeer, luchtkwaliteit, wespen, kaarsen, etc.

 7. Anders zeg je toch lekker tegen je kinderen, of als je ze nog mag krijgen Michaël: “Joh jump lekker van alles wat je leuk vindt, als het maar stoer en flink is. Als je je vriendjes en vooral meisjes maar kun imponeren!”. Gewoon doen Mike, niet over zeuren verder.

 8. Kinderen doen toch wel wat niet mag, ook van die brug af springen. Misschien makkelijker om die brug wat veiliger te maken in plaats van aan een onbegonnen taak te beginnen. Onze ouders is het ook allemaal niet gelukt ons van die brug te houden, dus weinig kans dat het de niet oplettende ouders van nu gaat lukken.

 9. Als ze die brug veiliger zouden maken, zouden de kinderen er dan ook niet persé vanaf willen springen?

  Wat geef jij Cees overigens voor antwoord?

  Bericht door Cees, op 19 juli 2010 om 19:11
  Nu we dit weten, wie is er moreel verantwoordelijk als morgen een kind zich te pletter springt?

  * Ben je er stiekum wel een beetje trots op dat je ouders je niet van die brug hebben kunnen houden?

 10. precies, je hoeft ook geen hersenchirurg te zijn om te weten dat wanneer je de bodem helder langs de kant ziet je beter maar niet kan duiken.
  Enige oplossing is een paar steigers vanaf de kant tot het diep genoeg is. Of denken we dat de jeugd nu ook vanaf de brug op de steigers gaan dukken?

 11. Ik zou zeggen dat de gemeente zich moreel verantwoordelijk zou moeten houden in dat geval precies door wat John zegt, maak het ze onmogelijk als je zo graag wilt dat ze er mee ophouden, niet denken dat je met een loze waarschuwing je morele plicht gedaan hebt.

 12. Dus de springers hebben een vrijbrief te doen wat ze willen. Bordjes en waarschuwingen (ouders) of niet?
  Ouders zijn ook niet verantwoordelijk?

  Nee: de overheid heeft het gedaan. Waarom (ze hebben nogwel gewaarschuwd) weet niemand. Waarschijnlijk omdat mensen erg graag de schuld afschuiven en omdat dat het makkelijkst is.

 13. ik ben 40 dook en sprong 20, 25 jaar geleden ook al van die brug.
  Was het toen niet gevaarlijk dan, dat ze nu pas een bordje hebben geplaatst?
  Of is er ?berhaupt wel eens wat gebeurt daar? volgens mij is die brug nog geen drie meter hoog en is het daar idd 17 meter diep en stilstaand water.
  Kan me nog wel een ernstig ongeluk herinneren in het openluchtbad met iemand die van de duikplank af sprong. En je zou het idd onmogelijk moeten maken om te springen anders heeft zo’n bordje echt geen zin

 14. Ik denk eerder dat mensen de schuld af schuiven op de overheid als deze denkt met dit soort laffe waarschuwingen ook maar enigzins iets te bereiken.

  Ik pleit trouwens niemand vrij in deze, ouders niet en de kinderen zelf niet, maar ben wel realistisch in wat gaat werken, als jij ook eens vanuit een objectieve kant zou kijken Dick zou het ook ongelovelijk helpen om daadwerkelijk iets aan het “probleem” te doen.

 15. Duiker, denk je dat het bordje er ten onrechte staat. Om te pesten of zo?
  Ben je ouder en/of zelf van plan om ook te springen?
  Of heb je eigenlijk altijd skijt aan bordjes en dito waarschuwingen?

 16. Was het die 25 jaar daarvoor niet gevaarlijk dan? toen was er geen bordje, en bijvoorbeeld bij bruggen aan de vecht of de ijssel wel.
  Ben je ongesteld ofzo Dick? volgens mij kun jij helemaal niet normaal reageren op wat een ander zegt.

 17. Diep is het in het midden wel. Zoals gezegd is iedereen < 30 die wel eens aan de Wijthemerplas is geweest er al wel afgesprongen. Met rare sprongen, salto's, duiken, etc erbij. Tja, bordjes zijn leuk, maar nodigt denk ik in dit geval alleen maar uit. Zet er wat meer controle neer met het mooie weer, b.v. stadswachten die rondjes lopen over het terrein. Is toch beter dan in de stad lopen met dit weer? Hebben ze nog wat leuks om te zien ook 😉

 18. @ Roland, Stadswachten, hmmm op de Wythemer zou ik dat best een daggie willen doen idd 8) Maar wij vonden dat toch met zijn “allen” 3x nixxx hahaha die prutsers: lekker in de maling nemen. Weg met die Melkertbanen…..

  Tja, zeg het maar een agent laten rondlopen op alle zomerse dagen is wel héél erg ingrijpend voor de gemeenschap.

 19. Bij zandwinning mag er tot 30 meter gezogen worden. Maar dat is dan wel in het midden. Bij zo’n brug is het na de jaren heen mischien 3 meter meer niet ( door stroming en slip) wat als er nu 1 of twee fietsen liggen? En jij springt er lekker……… of je kind? Mensen denk na. Maare duiker ga er lekker duiken joh!

 20. Als de gemeente dan zo voorzichtig is moeten ze die lijnen ook weg halen. Kan je in blijven haken en verzuipen… onee want dan zie je niet meer tot hoever je kind mag komen… 😮

  Iedereen van

 21. Bij een winput zoals de wijthmerplas bestaat het gevaar dat in de eerste jaren na vrijgave het talud wordt verzet, dit kan gevaarlijk zijn.
  van enige stroming heb ik nog nooit wat vernomen bij de wijthmerplas en wat betreft slip!!!!! haha, laat maar zitten.

 22. Mensen als jullie lekker willen springen DOE DAT……….

  Je bent gewaarschuwd, en heb er ook zeker geen medeleiden mee als er iets gebeurd!!!!!

  ;D

 23. hahaha, en dan te bedenken dat wij zelf ook wedstrijdjes deden wie het dichts bij de kant durfde te springen. Horizontaal duiken met ingetrokken knieen was de beste manier om niet te schuin en “te diep” het water te raken. Toen er eentje met modder en een kras op zijn voorhoofd naar boven kwam was het spel niet meer zo leuk. Super onverantwoordelijk, maar goed je bent jong en de een moet het ervaren en de ander heeft genoeg aan een waarschuwing.
  Wij zijn ook geen hersenchirurg geworden, maar goed…
  De jeugd ziet eerder een uitdaging met zo’n bordje dan wanneer er geen bordje is en er gewoon een steiger staat. Ook leuk om vanaf te springen voor de minder dappere (domme)waaghalzen…

 24. Ik verwacht op korte termijn nu wel raadsvragen van Swollwacht:
  “Van diverse personen bereikt ons het bericht….. Ik heb me persoonlijk op de hoogte gesteld en ben nu een been kwijt…. (blablabla…).

 25. Nou ik ben onder de 30 maar dus echt nog nooit van die brug afgesprongen en zal ook nooit vanaf een brug het water in springen, als ik een dwarsleasie oid zou willen kan ik me eigen ook gewoon tegen een boom aan rijden…

 26. Van kinderen kan ik nog begrijpen dat ze zo onnadenkend reageren als sommigen. Hadden de opvoeders maar moeten bijsturen. Maar opvoeders zelf die zelfs de verantwoordelijkheid nog bij de gemeente leggen :o:o:o
  Eigenlijk roeptoeteren tegen hun kids: doe lekker joh, skijt aan bordjes.
  Tja. Nou ja nog maar 1x de kop boven dit topic:

  Gevaarlijke situatie bij loopbrug in Wijthmenerplas

 27. @natas.
  Hmm ik ben er wel een keer vanaf gesprongen, maar vroeger hing er ook geen bordje (meer).

  @dick
  Spring zelf een keer in de wplas.

Reageer