Waar is de kwaliteit van het zwemwater veilig?

Zwolle – In warme periodes willen veel mensen zwemmen in open water. In Overijssel is waterrecreatie in diverse meren en zandwinplassen goed mogelijk. Toch kunt u risico’s lopen. De provincie Overijssel heeft een aantal plassen en meren aangewezen als officieel open zwemwater. Daaronder bevinden zich de drie Zwolse plassen: Milligerplas, Agnietenplas en Wijthmenerplas.

zomer_10.jpg
De Agnietenplas heeft de beste zwemwaterkwaliteit van Zwolle…

Waterschap Groot Salland en de andere waterschappen controleren regelmatig de kwaliteit van deze wateren. De provincie toetst op basis van deze controles de zwemwaterkwaliteit en geeft een zwemadvies af. Ook houdt de provincie in de gaten of er gezondheidsklachten worden gemeld of dat er andere aanwijzingen zijn die op een verslechtering van de waterkwaliteit duiden. Vervuiling, blauwalgen en bijvoorbeeld zwemmersjeuk kunnen het water ongeschikt maken om in te zwemmen. Het kan zelfs gevaarlijk zijn. Wanneer er iets met een zwemplaats aan de hand is, maakt de provincie dit ter plaatse bekend door middel van borden. Ook komt er een bericht in regionale dagbladen. Informatie over de kwaliteit van zwemwater kunt u vinden op de site www.overijssel.nl/veiligzwemmen en op NOS teletekstpagina 725.

Andere wateren zoals rivieren en stedelijk water (waaronder vijvers in parken) worden niet structureel onderzocht op veiligheid en zwemwaterkwaliteit. U zult daarom bij de andere wateren ook geen informatie (waarschuwingen e.d.) aantreffen. Daarom is het advies om alleen in aangewezen zwemwater te recreëren.

Zwembaden

Veilig zwemmen kan te allen tijde in de zwembaden van de gemeente Zwolle en het Openluchtbad. Het Hanzebad is een subtropisch zwemparadijs met onder meer een wedstrijdbad, recreatiebad, stroomversnelling, kleuterbad, peuterbad en kruidenbaden.

Zomers kan iedereen op de zonneweide zonnen, terwijl de kinderen zich vermaken in het buitenbad. Het Aa-bad heeft een kleuter- en een wedstrijdbad. Tijdens de schoolvakantie van 10 juli tot 22 augustus is het Aa-bad gesloten. Meer informatie over de openingstijden en tarieven van het Hanzebad en het Aa-bad vindt u op www.hanzebad.nl. Zwollenaren kunnen ook een frisse duik nemen in het openluchtbad in de wijk Wipstrik. Het zwembad is dagelijks open vanaf 11.00 uur. Op weekdagen sluit het bad om 20.00 uur en in het weekeinde om 17.00 uur. Bij mooi weer kan het Openluchtbad de openingstijden verruimen. Meer informatie vindt u op www.openluchtbad-zwolle.nl.

Stadsvijvers

Omdat de waterkwaliteit van de stadsvijvers niet wordt gecontroleerd, wordt het zwemmen gedurende de warme zomer in dit water afgeraden. Inwoners van Zwolle die bij deze waterpartijen hun hond uitlaten en ook vissers moeten in elk geval rekening houden met de kans op vorming van blauwalgen. Blauwalgen zitten van nature in elk oppervlaktewater. Bij hoge temperaturen kunnen de blauwalgen tot bloei komen en bij weinig stroming blauwgroene drijflagen vormen. Ze zorgen ervoor dat het water troebel wordt en gaat stinken. Mensen of dieren die in contact komen met water waarin veel blauwalgen voorkomen, kunnen gezondheidsklachten oplopen. Deze klachten variëren van jeuk, huiduitslag, maag-darmklachten, hoofdpijn, oog- en oorpijn, afnemende activiteit, duizeligheid, benauwdheid tot kramp. Om het risico van besmetting zo klein mogelijk te maken, moeten mensen en dieren contact met een drijflaag van blauwalgen vermijden. Veelal verdwijnen door wind en stroming de blauwalgen vanzelf weer uit beeld.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. ‘T kan altijd erger

  De stranden van de Amerikaanse staat Alabama zijn zwaar vergiftigd met olie uit het BP lek in de golf.

  Strandgangers zijn zich daar niet van bewust omdat het niet met het blote oog te zien is.
  Het lokale tv-station News 5 nam monsters en liet die onderzoeken in een laboratorium. Olie is giftig in water als er meer dan 11 delen per miljoen aangetroffen worden. Kijk naar de resultaten.

 2. Wel apart altijd. Die indruk die je van de Agnietenplas hebt tegenover de andere Zwolse plassen. En de realiteit:

  Milligerplaya & Wythemer hebben een aanvaardbare kwaliteit.

  Maar de Agnietenplas krijgt de hoogste kwalificatie: veilig. Volgens mij is dat altijd al zo geweest, ook in de tijd dat wij bij het Zuiveringschap West Overijssel het zwemwateronderzoek deden. Misschien kan Bert K. er ff inkomen 😉

 3. juustem en ieder jaar stroomt de vecht over in de agnietenplas zodat er altijd een soort van verversing wordt gegenereerd.

 4. Bericht door dick, op 19 juli 2010 om 23:57
  Duiker is er ff niet die is het openluchtbad met de Wythemer an ’t vergelijken

  Ga jij nu Amerika vergelijken met de stranden in Zwolle?:(

 5. Ik ga niets ombuigen wat er niet is. De Vecht stroomt NOOIT over in de Agnietenplas. Hou op met die onzin en misleidende one-liners!

 6. de vecht stroomt met hoog water wel degelijk over in de agnietenplas. wellicht niet jaarlijks, maar het gebeurd wel degelijk.

 7. Lieve duiker je had het zelf (ander topic waar je van citeert) in een vergelijking over het openluchtbad en de Wythmener. Wil je mij geen belachelijke vergelijkingen in de vingers leggen? Dank je 😉

Reageer