Gevangenen dreigen met opstand in Zwolle

Zwolle – In de Zwolse gevangenis dreigt opstand onder de gedetineerden, die boos zijn omdat ze alleen ’s ochtends een uur mogen luchten.

In een telefoongesprek met RTV Oost hebben gedetineerden laten weten dat ze in de ochtend een uur mogen luchten en eisen dat nu ook in de middag. Ook zouden ze van de bewakers geen lakens als verkoeling voor het raam mogen hangen. Ze dreigen nu komend weekend na het luchten massaal buiten te blijven. Volgens het ministerie van Justitie heeft de gevangenis echter wel maatregelen genomen door een ventilator in iedere cel te plaatsen.

Artikel delen:
Reacties 60
 1. Bericht uit alg.log (RTV Twente) of rechtstreeks van de omroep? Hoe het ook zei…komt over als komkommernieuws. Overdreven heisa om tijdelijke verbetering. Eisen zullen immers met hoge temperatuur te maken hebben? Maar uh, zijn er veel landen waar ze het in de petoet beter hebben als in NL? In deze tijd kun je wel mooi de aandacht pakken natuurlijk. Maar we (lezers) weten te weinig over de omstandigheden om er een mening over te hebben, vind ik.

 2. Maar we (lezers) weten te weinig over de omstandigheden om er een mening over te hebben, vind ik.

  In de huidige informatiemaatschappij kun je dit niet meer stellen vind ik. Je kunt dan namelijk nergens een mening over hebben. Er zijn ALTIJD mensen die meer weten over een onderwerp.

 3. Er was hier gisteravond een stukje over op op rtv oost. Het zou 24 graden zijn in de gevangenis en dat zouden de gedetineerden te warm vinden. De gedetineerden beweren dat ze eerder met de warmte langer mochten luchten maar dat was nu terug gedraaid door de directie.

  Maar ik vraag me af wat ze lopen te miepen. Met dit weer is het bij mij in huis ook echt wel warmer dan 24 graden. Op mijn werk is het met de extreme warmte ook 26 – 27 granden. Normale dagen 22 – 23 graden. Ik zeg niet zo zeuren het is een gevangenis geen 5 sterren hotel!!

 4. 24 graden?! Hier in huis is het met dat warme weer alle dagen 27 met een ventilator en op het werk 29/30….

  Pfff wat een leven toch he, als je gevangen zit, alles wordt voor je geregeld, zelfs de temperartuur:o

 5. Flauw hoor dat ze geen lakens krijgen voor de ramen krijgen. Nog even en je mag ook geen vijl meer naar binnen smokkelen.

 6. verscheep ze maar naar een zuid-amerikaanse of aziatische gevangenis, kijken of ze daar ook willen gaan staken:o
  Een ventilator in de cel, een tv in de cel……..weg met die overbodige luxe, ze zitten daar toch niet voor niets!

 7. Schrijnend te moeten lezen eerder deze week dat ouderen met hoge temperaturen een jaarlijkse wandeling gaan maken in de hitte omdat het niet verzet kon worden omdat deze ouderen er een jaar lang naar hebben uitgekeken.
  Deze ouderen gunnen ik iedere week een wandeling. Maar ja die gasten die zich misdragen in onze maatschappij kosten bakken vol geld en ja daar moeten tante Alie en ome Joop voor bloeden.

 8. Weet je wat ook helpt, je niet druk maken maar gewoon stil blijven zitten; zo min mogelijk doen en bewegen dus. Misschien dat ze daar iets mee kunnen?

  Volgens mij kan je nog beter binnen zitten als het daar 24 graden C is want buiten wil het heel wat warmer zijn op redelijk wat momenten van de dag. Lijkt mij heerlijk 24 graden C in huis….. hier is het namelijk warmer dan dat

 9. Het is dom van gedetineerden in de gevangenis in Zwolle om massaal te weigeren om na ’t luchten weer naar binnen te gaan.

  Dat zegt de landelijke gedetineerdencommissie in een reactie op de voorgenomen actie in de gevangenis in Zwolle. De commissie vertegenwoordigt de belangen van gevangenen. De commissie vindt dat de gevangenen beter via een kort geding maatregelen tegen de warmte kunnen afdwingen. Een aantal gevangenen vindt dat de gevangenis te weinig doet tegen de warmte en wil zondag actie voeren. Volgens de commissie riskeren de aanstichters een verbod op luchten, de isoleercel of zelfs overplaatsing naar een andere gevangenis. De gedetineerdencommissie overweegt contact met de gevangenis op te nemen over de onvrede onder de gevangenen.

 10. @ Plantje, met

  Bericht door Plantje, op 22 juli 2010 om 07:22
  Maar we (lezers) weten te weinig over de omstandigheden om er een mening over te hebben, vind ik.

  In de huidige informatiemaatschappij kun je dit niet meer stellen vind ik. Je kunt dan namelijk nergens een mening over hebben. Er zijn ALTIJD mensen die meer weten over een onderwerp.

  WE bedoel ik, de gemiddelde lezer van dit forum. Of is er iemand die kan vertellen hoe het er daar echt uitziet? Dus zeker geen info van RTV Twente en al heulemaal niet van De TeleTroepToeTerT…gewoon feiten? Jij Plantman?

 11. WE bedoel ik, de gemiddelde lezer van dit forum. Of is er iemand die kan vertellen hoe het er daar echt uitziet? Dus zeker geen info van RTV Twente en al heulemaal niet van De TeleTroepToeTerT…gewoon feiten? Jij Plantman?

  Snap ik… Maar dit forum is toch dermate informeel dat we wel gewoon wat kunnen roepen. We mogen toch gewoon onze mening geven…ook al hebben we er zelf geen ervaring mee?
  Voor zover ik weet respecteert iedereen het hier altijd als er iemand reageert die wél ervaring uit de eerste of tweede hand heeft!

  We moeten elkaar niet de mond snoeren omdat we er niet zelf bij geweest zijn.

 12. Ach ja, heb je gelijk in: wat roepen kan en mag altijd. Maar iets blind aannemen, zeker van die 5 T’s vind ik dom.

  Laten we aannemen dat ik zo afsluit en ff in het gezellige Elburg ga kijken. Laterssssssss alvast.

 13. Nou ik zou, als ze zo graag willen, ze pal in de zon zetten vooral op het heetst van de dag, en of ze dan graag weer naar binnen willen;)

 14. Ik denk, dat als ze het juridisch spelen, dat er dan wel een regeling afgedwongen kan worden om menswaardige maatregelen tegen de warmte. Ik weet alleen niet of ze er nog wel wat aan gaan hebben. Want gaat het nog wel weer 30 graden worden????

 15. Ze zetten trouwens wel laag in. Ze hadden beter eerst kunnen eisen dat ze de hele dag onbeperkt naar binnen/buiten mogen…. of nog beter, gewoon onbeperkt de gevangenis uit. Veel slimmer onderhandelen als je flink wat marge inbouwt 😛

 16. Ik heb ook een klacht ingedient bij het KNMI.
  Op vakantie was het in onze boot 39 graden en buiten luchten hielp ook niet.
  Ik eis dat men de thermostaat lager zet.

  Als dat in de gevangenis lukt dan ga ik mij daar aanmelden.

  Het is toch een ramp als je niet in de gevangenis zit!

 17. Ben de andere kandidaat ff kwijt. Maar deze Hans2 gaat wat mij betreft ook mee voor….citaat van de week:

  Het is toch een ramp als je niet in de gevangenis zit!

  :D:D:D

 18. ‘Ze krijgen ons de cel niet meer in, we blijven gewoon op de luchtplaats staan. Het is met 24 graden onaanvaardbaar heet in de cellen en er dreigt een opstand als er niets gebeurt’. De gedetineerde die de media deze week opbelde, liet er geen twijfel over bestaan: in de Penitentiaire Inrichting Zwolle heersen met de hitte onaanvaardbare toestanden.

  Het gebouw dat in 1993 op bedrijventerrein Marslanden werd neergezet heeft geen airco maar een systeem van luchtverversing – en dat schiet volgens de opbeller bij deze temperatuur tekort.

  Justitie ziet de jammerklacht als een éénmansactie. “Plaatsvervangend directeur Wassel Eeftink heeft gistermorgen overleg gehad met de Gedeco, de Gedetineerden Commissie, die de gevangenen vertegenwoordigt. Ze zeggen zich niet in het verhaal en het beeld dat ontstaat te herkennen”, zegt woordvoeder Karin Temmink en ze ritselt met het A4-tje waarop die verklaring staat. Het neemt niet weg dat het warme zomerweer ook de gemoederen flink wist te verhitten. Twee weken geleden beklaagde diezelfde commissie zich wel over de warmte en het gebrek aan frisse lucht. Op cel kunnen de ramen niet open en dat is in extreme zomeromstandigheden geen pretje. “Toen hebben alle gedetineerden een ventilator in hun cel gekregen”, zegt Temmink, en is afgeproken dat er extra tijd kan worden genomen om te luchten, als het programma dat tenminste toelaat.” De directie wil dat de verplichte sport en arbeid in het dagprogramma wordt gevolgd: “Waar mogelijk wordt gekeken of er met sport een kwartiertje in de buitenlucht toegevoegd kan worden.”

  De luchtplaats wordt om beurten door de afdelingen benut. Allemaal tegelijk naar buiten is niet mogelijk vanwege de structuur die de gevangenis heeft gekozen. “Nadat de ventilatoren zijn uitgereikt hebben we geen klachten meer ontvangen vanuit de medezeggenschap van de gevangenen.”

  stentor

 19. Op cel kunnen de ramen niet open en dat is in extreme zomeromstandigheden geen pretje.

  Ik denk dat het geen pretje is als de ramen wel open kunnen. Het is tenslotte een gevangenis.

  Bovendien 24 graden op de cel is een hele prestatie, dat red ik thuis alleen met een airco, op het werk was het gewoon 30 graden op kantoor.

 20. de meesten zitten daar toch alleen in voorarrest dus wat lopen ze te piepen? et is dat het nu naar buiten is gekomen anders bleven ze allemaal gewoon binnen zonder uurtje luchten. Met een dreigende opstand mogen ze hier passende maatregelen opnemen volgensmij. Wellicht een motivatie om nooooit meer iets verkeerd te doen of toch maar sneller bekennen om evt sneller vrij te komen…

 21. Ik had begrepen dat het een volwaardige P.I. is.

  Ik zag gisteren ook nog een reclamebord van P.I. overijssel bij FC Zwolle (boven de Marten Eibrink tribune) 😉

 22. 🙂

  Leuke reacties. Vooral degene van de mensen die net als ik het thuis veel warmer hebben dan 24 graden 😀

  Beetje jammer van de reacties van de mensen die vinden dat gevangen niet moeten zeuren, omdat ze zelf verantwoordelijk zijn en in Nederlandse gevangenis zitten met alle ‘gemakken’.

  Een kleuren-tv maakt het feit dat je niet daar weg mag niet goed.

  Ik zou zeggen, probeer het eens een paar dagen.

 23. beetje onzin dit laatste…. waarom zou ik het eens gaan proberen in de gevangenis. En die mensen zitten daar niet om wat te proberen maar om iets wat ze geprobeerd hebben en wat blijkbaar niet mocht. Op mijn werkplek is het soms boven de 30 graden en ik mauw ook niet. Enne dit werk doe ik trouwens omdat ik het zelf wil dus mauwen tegen mezelf werkt ook niet… 🙂

 24. Er zitten geen langgestraften in Zwolle volgensmij. Misschien wel voor boetes of korte straffen, maar moordenaars en pedo’s zullen hier niet hun straf uitzitten volgensmij.
  De Eibrink is ook een soort van vak van bewaring? Al dat tuig dat 2 x 45 min vast zit en in constante opstand het naamloze stadion het de tegenstanders onmogelijk maakt om in hun spel te komen?;)

 25. @HUUB Die mensen die miepen op alle luxe in de gevangenis, hebben overduidelijk geen idee dat alle luxe van de wereld niet op kan tegen heen gaan waar je wil. Ik adviseer die mensen, om het eens te proberen. Dan kom je er snel genoeg achter dat een TV en een spelletjescomputer niet op kan tegen een wandeling door de stad, als je dat wil.

 26. Die gevangenen zitten daar toch omdat ze daartoe veroordeeld zijn vanwege een misdrijf?
  En een misdrijf begaan betekent in de meeste gevallen toch dat je je medemens (of dier) aanzienlijke pijn, leed of schade hebt berokkend?
  In dat geval heb je in een Nederlandse gevangenis zeker niet te klagen en kun je misschien wat afleiding tegen de warmte zoeken in het uit het hoofd leren van wat spreekwoorden en gezegdes, te beginnen met: “wat gij niet wilt wat u geschiedt, zo doe dat ook een ander niet” 😉

 27. In dat geval heb je in een Nederlandse gevangenis zeker niet te klagen en kun je misschien wat afleiding tegen de warmte zoeken in het uit het hoofd leren van wat spreekwoorden en gezegdes, te beginnen met: “wat gij niet wilt wat u geschiedt, zo doe dat ook een ander niet”

  Of; oog om oog, tand om tand.

 28. 😮 Je hebt het toch niet over die zak met ledematen die mijn collega een maandje terug vond boven Steenwijk?

  Maar uh…nogal een gat tussen “afhakken en opknopen” en “verblijf onder uitstekende omstandigheden behalve als het iets warmer wordt, dan is ’t tijdelijk ietsie minder comfortabel”. Jij vindt het dus absoluut geen storm in een glas water (zon in een bajes mensen) en aandachttrekkerij?

 29. Dick, zoals je kunt lezen, heb ik het niet over het gemiep over warmte. Dat vind ik ook niet kunnen. Ik heb het over de opmerkingen over de luxe die gevangennen hebben in Nederland.

 30. als iemand zou kunnen mauwen zou het Joran van der Sloot zijn, maar die horen we hier gelukkig niet. En vrijheid is kostbaar maar die mensen zitten daar niet omdat ze even op straat gespuugd hebben. En luxe is een rekbaar begrip… net als warmte trouwens…
  En vrijheid is een recht wat sommige verspelen… en ja dan is er soms wat warmte. Jammer… heb is soms ook hoor die warmte.

 31. Dick, Huub, Jullie hebben gelijk, laten we het een beetje relativeren.
  Maar laten we tegelijkertijd ook vaststellen dat de nazorg en de bescherming voor de delinquent vaak beter geregeld is dan voor hun slachtoffers.
  Veel van hetgeen wat je hier aan reacties leest is daar waarschijnlijk een tegenreactie op…

 32. zal niet gaan schreeuwen dat de gevangenissen te luxe zijn maar soms heeft een hardwerkende arbeider het veel zwaarder dan een gedetineerde. En als die harde werker dan gaat mauwen over de temperatuur kan hij nog ontslagen worden ook… dus waar hebben we het over. En relativeren, ik doe niet anders maar ook daar kan je het warm van krijgen hoor… 🙂

 33. “Opknopen, handen afhakken” wat kunnen mensen in hun reacties toch verschrikkelijk doorschieten.
  Niemand wil middeleeuwse praktijken terug maar zolang er nog mensen rondlopen die niet met onze beschaving zijn meegegroeid en rustig andere mensen beschadigen of benadelen zullen we toch op de één of andere manier moeten laten blijken dat de maatschappij zulk gedrag niet op prijs stelt. “Villa traliezicht” is immers geen 5 sterrenhotel?

 34. geen vijfsterrehotel? Nee, gelukkig niet alhoewel we soms hard op weg zijn… maar in mijn slaapkamer was het van de week ook 30 graden… en ga ik dan scheiden…? Niet dus.

 35. Eigenlijk kan je de gedetineerden wel vergelijken met een stel oudjes in een verzorgingshuis. Kunnen de hele dag geen kant op (in het geval van gedetineerden volledig terecht, natuurlijk), hebben wel een paar activiteitjes en de tv, maar beleven verder geen ene hol!
  En wat doen oudjes dan? Juist! Die gaan dan klagen over van alles en nog wat!

 36. groot verschil is wel dat die oudjes niets strafbaars gedaan hebben. Dus eigenlijk gaat je vergelijking zo mank als maar kan. Of zijn voor jou de bejaarde nu ineens ook gevangenen om hun verleden?

  🙂

 37. Nee Huub, in mijn vergelijking gaat het even niet om strafbare feiten, maar om de beleving van alledag, dagen die iedere dag weer 24 uur duren, of je er iets aan kan doen, of niet.
  Maar in feite vind ik jouw vergelijking over “gevangenen om hun verleden” wel weer een hele mooie, maar dan om een andere inslag dan de jouwe.
  Want wat ga je doen als je niets te doen hebt? Nadenken! Waarover? Juist, over wat je in je leven allemaal hebt gedaan. En als je in je heden niets meemaakt en je niet zoveel toekomst meer hebt (of door depressiviteit geen fleurige toekomst meer kan zien), denk je dus vooral na over je verleden! Dus ook de gedetineerden en de bejaarden. En ook jij en ik en iedereen.

  Een bejaarde in een geriatrisch verpleeghuis zal trouwens heus niet ervaren hoeveel vrijheid hij/zij heeft. Het is namelijk een gesloten afdeling! In feite ook een gevangenis, dus. Dus ja, die bejaarden zijn zowel letterlijk als figuurlijk “gevangenen om (en in) hun verleden”.

 38. haha, je snapt mijn kronkel die ik er bewust in stopte. Nog eentje? Misschien hebben sommige gevangen ook alzheimer net als die bejaarde en zijn ze even vergeten waarom ze daar ook weer zitten…

 39. De gemiddelde bajesklant staat stijf van de drugs. lijkt het mij erg sterk dat ze nog in de gaten hebben of het warm is ja of nee.

 40. Huub grote klasse 30 graden en nog niet scheiden,wij wel hoor voor een paar nachtjes heerlijk,met dit weer zijn de lepeltjes wel op.

 41. Bericht door verdieping, op 24 juli 2010 om 13:21
  De gemiddelde bajesklant staat stijf van de drugs. lijkt het mij erg sterk dat ze nog in de gaten hebben of het warm is ja of nee.

  Ja, @verdiepeing jij kunt het weten, je bent een man met ervaring.

  Ben blij dat ik er niet over kan oordelen, ik heb die ervaring niet.

 42. Mwoah, ik ben niet echt een kenner. Ik lees daarent egen nog wel eens een krant en kijk regelmatignieuwsprogramma’s, mn beste tobias.

 43. Ach laten we het probleem nou creatief benaderen, we doen ze net als vroeger een zware kogel met een ketting om de enkel en we geven ze de kans om heerlijk buiten in het zonnetje plantsoenonderhoud te doen.
  Dan slaan we twee vliegen in één klap 🙂

 44. @Huub, wat dacht je van deze….
  Bewaarders in een gevangenis zouden dus ook kunnen werken in een verpleeghuis, lijkt erg op elkaar ;).
  En nu we toch bezig zijn… de gedetineerden zelf kunnen ook best aan de slag in het verpleeghuis, als sociale stage! Ze zitten op een gesloten afdeling, kunnen dus geen kant op, weten net als de oudjes hoe het is om je de hele dag rot te vervelen en kunnen zich meteen nuttig maken door die oudjes te vermaken.
  Dat scheelt meteen in mantelzorg voor die oudjes.
  2 Doelgroepen die zich rotvervelen en die elkaar op deze manier erg van dienst kunnen zijn.
  Eigenlijk moet ik hierbij meteen aan Herman Brood en Majoor Boszhard denken…

 45. Eva, het meest trieste aan je comment is dat je stelt dat verpleeghuizen en gevangenissen op elkaar lijken, om vervolgens af te sluiten met een 😉

  Brug, net terug van huwelijksreis :D:D

 46. @Brug… blijkbaar zie je niet dat @Eva reageert met heet veel humor op mijn humor waardoor haar reactie humor is en niets anders dan humor. Gevolg: jij begrijpt haar humor niet, raakt humoristisch over-verhit en ziet haar humor niet meer als humor. Dus: … humor nu even op?

 47. John: ik zie wat moois opbloeien!

  waar? Ik zie niets… en ik hoop mijn vrouw ook… anders raakt die oververhit, gaat zij misschien rare dingen doen en komt dar één van ons beide daar in de gevangenis te zitten die trouwens aan de Huubhuppellepupstraat of zo zit in Zwolle. Dus ik zou me er warm thuis moeten voelen.

Reageer