Verdachten overval tankstation aangehouden

Zwolle – Het Zwolse overvallenteam heeft opnieuw twee verdachten aangehouden. Woensdagochtend 16 juni hebben politiemensen een 21-jarige Zwollenaar aangehouden. De man wordt er van verdacht samen met twee andere mannen op donderdagavond 10 juni een overval te hebben gepleegd op een benzinestation aan de Nieuwe Deventerweg. Bij deze overval werd kort na het incident al een 17-jarige Zwollenaar aangehouden. Hopelijk kan het overvallenteam op korte termijn ook een derde verdachte aanhouden.
 
Woensdagavond 7 juni is een 31-jarige inwoner van Zwolle aangehouden op verdenking van het (mede)plegen van verschillende overvallen in de gemeente Zwolle. De man wordt er van verdacht betrokken te zijn geweest bij de overval op een benzinestation aan de Hanekamp op 24 december 2009. Er wordt onderzocht of de man ook verantwoordelijk is voor de overval op een videotheek en snackbar aan het Bachplein op 7 en 8 november 2007.

Preventietips
Recentelijk hield het Zwolse overvallenteam ook al 12 verdachten aan voor verschillende overvallen. Politie IJsselland heeft in samenwerking met buurkorps Twente twee flyers met preventietips voor particulieren en ondernemers ontwikkeld. Op deze flyers staan diverse tips waarmee de kans op een overval op een woning of (winkel)bedrijf verkleind kan worden.

Hier vindt u een aantal tips waardoor u de kans op een overval

kunt verkleinen:

• Maak met uzelf de afspraak dat u na een bepaald tijdstip de voordeur niet meer opendoet als er aangebeld wordt.

• Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, vóórdat u de persoon binnenlaat.

• Laat een collectant niet ‘onbewaakt’ achter. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer, in bijvoorbeeld de meterkast. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld.

• Als onbekenden ‘in nood’ aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf het alarmnummer.

• Doe een veiligheidsketting op de deur, zodat iemand niet zonder meer de deur kan openen en u naar binnen kan duwen.

• Daders zijn altijd uit op contant geld. Zorg dat u geen grote bedragen contant geld in huis heeft. Ook niet in een kluis.

• Wees voorzichtig met informatie over uzelf. Denk daarbij aan informatie over avonden waarop u alleen thuis bent of over tijdstippen waarop u weggaat of thuiskomt.

• Wees niet loslippig over uw bezittingen, schep er niet over op.

• Wees voorzichtig met contacten die u legt via internet. U weet immers nog weinig over de persoon waarmee u contact heeft. Spreek bijvoorbeeld eerst een aantal keer buitenshuis af om iemand beter te leren kennen. Gaat het om de ver- of aankoop via bijvoorbeeld een veilingsite, kies dan voor een neutrale plek voor de koop/verkoop.

• Koopt u nieuwe apparatuur, zet de verpakkingsdoos dan niet opzichtig bij het oud papier. Daders kunnen daaraan zien dat er kostbare spullen in huis aanwezig zijn. Mocht u toch het slachtoffer van een woningoverval worden, dan is het beter om de overvaller niet tegen te werken. Het gaat immers om uw eigen veiligheid. Het is verstandiger om de kenmerken van de dader(s) in u op te nemen. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)