Kwaliteit zwemwateren nog altijd goed

Zwolle – Vanwege het warme weer zoeken veel mensen verkoeling in één van de zeven zwemplassen in het gebied van het Waterschap Groot Salland. Het zwemwater in deze plassen is overwegend van goede kwaliteit.

Groot Salland onderzoekt in de zomermaanden minimaal tweewekelijks de waterkwaliteit van zwemplassen. Dit zijn zwemwateren die de provincie heeft aangewezen als officiële open zwemwateren.De waterkwaliteit hiervan moet voldoen aan wettelijke normen. Zo wordt er onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur, zuurstof en zuurgraad. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën voorkomt en wordt nauwlettend de aanwezigheid van blauwalgen in de gaten gehouden.

Altijd actueel zwemadvies

De resultaten van de zwemwatercontroles publiceert het Waterschap Groot Salland op haar website. Op www.wgs.nl/zwemwater toont het waterschap de zwemwaterkwaliteit in een digitale zwemwaterkaart via drie symbolen (‘veilig’, ‘aanvaardbaar’ en ‘negatief zwemadvies’). Door op het symbool bij een zwemplas te klikken, wordt informatie getoond over het doorzicht, de zuurgraad en de temperatuur van het water.  
Mochten er in de tussenliggende tijd van de tweewekelijkse wateronderzoeken nieuwe situaties ontstaan, waardoor een negatief zwemadvies ontstaat, dan wordt de kaart á la minute bijgewerkt. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn in gevallen van blauwalg.
 
Hoewel de kwaliteit van het zwemwater goed is, adviseert Groot Salland toch alleen te zwemmen in officieel aangewezen zwemplassen die worden gecontroleerd. De risico’s van zwemmen in ongecontroleerde wateren zijn aanzienlijk groter dan in zwembaden en recreatieplassen waar toezicht wordt gehouden en waar de waterkwaliteit wel wordt gecontroleerd.
In het gebied van het Waterschap Groot Salland zijn dit de Wythmenerplas, de Agnietenplas en de Milligerplas in Zwolle, De Zwarte Dennen in IJhorst, Heidepark in Lemelerveld, het Summercamp in Heino en kolkbad De Lange Kolk in Den Nul. 

Op de websites www.wgs.nl/zwemwater en www.zwemwater.nl en op de sites van de provincies staan overzichten van deze gecontroleerde wateren. Hiervoor worden  laboratoriumgegevens gebruikt die door de waterschappen worden geleverd. Zwemmen blijft altijd op eigen risico.

Voor vragen, klachten of informatie kan contact worden opgenomen met het waterschap.

Artikel delen:

Reageer