COC Zwolle verzamelt ervaringen met tolerantie

De tolerantie ten opzichte van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuelen (holebi’s) verdient nog altijd een hoge plaats op de agenda, ook bij regionale overheden en instellingen. Uit onderzoek van COC Zwolle blijkt dat veel holebi-bezoekers van het COC-café en leden van de regionale vereniging voor integratie van homoseksualiteit nog last ondervinden van discriminatie of angst. “De peiling bevestigt dat er nog volop werk aan de winkel is om de positie van holebi’s te verbeteren.”

COC Zwolle wil ’tolerantie en discriminatie’ blijvend onder de aandacht houden. Daarom wordt holebi’s gevraagd om klachten, reacties en hun ervaringen kenbaar te maken. “De tijd dat we negatieve reacties normaal vinden, moet definitief voorbij zijn. Het is belangrijk om actuele informatie te hebben over waar holebi’s tegenaan lopen”, zegt voorzitter Richard Kuper van COC Zwolle. Naast aangifte doen bij de politie of een klacht indienen bij een regionaal Anti Discriminatie Bureau heeft COC Zwolle een nieuwe mogelijkheid geopend om te reageren: het mailadres mijnervaring@coczwolle.nl  is daarvoor in het leven geroepen.

Positieve voorbeelden van homotolerantie zijn daarbij ook welkom. “Natuurlijk richten we onze aandacht op de verbeteringen die mogelijk zijn, maar gelukkig kennen we ook genoeg verhalen van holebi’s die in hun omgeving gewoon gerespecteerd en getolereerd worden. Het onderzoek wijst ook op positieve ontwikkelingen.”

Onderzoek

Ruim een jaar geleden heeft COC Zwolle bezoekers van het café in de Zwolse binnenstad stellingen voorgelegd. Daarna zijn met behulp van uitgebreide vragenlijsten aanvullende vragen gesteld aan een aselecte groep mensen. De uitkomsten zijn voorzien van conclusies en aanbevelingen. Het eindverslag is toegezonden aan de gemeente Zwolle, die om aanvullende gegevens had gevraagd. Daarnaast ontvangen andere betrokken instellingen de gegevens ook.

Het café-onderzoek maakte onder meer het volgende duidelijk:

·         35 Procent van de deelnemers is het afgelopen jaar wel eens uitgescholden vanwege homoseksualiteit.

·         Maarliefst zeven procent is fysiek lastig gevallen vanwege zijn of haar homoseksualiteit. Daarbij gaat het in absolute cijfers om 12 personen.

·         Bijna een op de drie deelnemers heeft het afgelopen jaar wel eens een ontwijkend antwoord gegeven op de vraag naar zijn/haar partner.

·         Eén op de vijf deelnemers heeft wel eens last gehad vanwege zijn/haar homoseksualiteit op het werk of op school.

Meer dan vier van de tien deelnemers besluit wel eens om niet hand in hand over straat te lopen met de partner (van hetzelfde geslacht) om negatieve reacties te vermijden.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)