Zwolse student omgekomen in Duisburg

Duisburg – Bij de tragische gebeurtenissen tijdens de Loveparade in het Duitse Duisburg van zaterdag 24 juli jl, blijkt de in Zwolle studerende 22-jarige Jan Willem van Helsdingen, een van de tot nu toe 19 slachtoffers te zijn.

Van Helsdingen was dit jaar afgestudeerd in Zwolle en zou een nieuwe studie gaan volgen aan de universiteit in Groningen. Naast de Duitse, waren ook enkele buitenlandse slachtoffers te betreuren, waaronder Jan Willem van Helsdingen, een Australische, een Italiaan en een Chinees. Of onder de 342 gewonden zich ook Nederlanders bevinden is nog niet duidelijk.

Artikel delen:
Reacties 49
 1. Is al zijn familie en al zijn vrienden al op de hoogte van het tragisch overlijden van deze jongen? En hebben zij toestemming gegeven voor het publiceren van alle gegevens? Anders vind ik het eerlijk gezegd wat ongepast dat hij met naam en al wordt genoemd…
  En als familie zijnde zou ik het niet willen vernemen door het in de media te lezen!

 2. Hans, het is al zo snel al gepubliceerd dat ik me niet kon voorstellen dat de hele familie al op de hoogte zou zijn. Je hoort wel eens, dat familie zoiets van de media als eerste hebben vernomen. En dat zou ik heel erg vervelend vinden. Maar het stelt me zeker wel gerust als jij zegt dat de familie toestemming heeft gegeven voor het plaatsen van zijn naam.

 3. @Hans van Eijsden: Ik heb alle vertrouwen in de manier waarop jullie je selecties toepassen.
  (De reactie van Eva (17.59) vond ik niet wantrouwig, maar bezorgd.)
  Gisteren was er de volgende posting (omgekomen parachutiste)

  “Ik hoor net dat het slachtoffer de muzieklerares was bij de Muzerie.”

  De Muzerie kent meerdere muziekleraressen, en in de posting werd geen naam vermeld.

  Mijn vraag: hebben julie overwogen om hier wat aan/mee te doen?
  Misschien vind je het maar muggenzifterij van mijn kant, maar toen ik het bericht las, schrok ik wel: wie zou het zijn…..

 4. @drama123, alleen wanneer Weblog Zwolle de bevestiging heeft gekregen dat de familie op de hoogte is gebracht en deze geen bezwaar tot publiceren heeft aangedragen en/of wanneer de naam al via andere media vermeld wordt gaan we over tot publicatie. Dit uiteraard met behoud van respect voor alle familie en nabestaanden. Dit laatste vind ik echter sociaal zo vanzelfsprekend dat dit m.i. geen vermelding behoeft.

  Omdat ik nu voornamelijk voor mezelf spreek en niet namens de volledige redactie weet ik niet de achtergrond van het artikel over de omgekomen parachutiste. Ik kan mij echter wel voorstellen dat de naam (als gewenst) uit de publiciteit gehouden wordt. In dat geval zal Weblog Zwolle deze dan logischerwijs ook niet publiceren!

 5. @Hans; Het was idd geen aanval, maar bezorgdheid. Ik kon uit het artikel niet opmaken dat de plaatsing met medeweten van de familie was en ik had er zelf nog geen andere media over gehoord of gelezen.

  Je laatste reactie (18:52) over de werkwijze van Weblog in dit geval was mij onbekend, maar ben blij dat ik deze nu weet.

 6. @Hans van Eijsden ; het gaat me niet om het wel of niet publiceren van de naam. Je reactie is duidelijk en ik denk er net zo over.

  Maar de genoemde posting is niet door jullie geplaatst, maar als een reactie op het onderwerp op het log gezet. Diegene heeft de overledene waarschijnlijk gekend als “de” muzieklerares van de Muzerie, en weet wie het betreft.
  Op het moment dat dit op het log werd gezet, was er volgens mij nog nergens iets over gepubliceerd (voor zover ik weet!).

  Ga je je als redactie dan ook afvragen of deze reactie op het log moet blijven staan, ook al weet je niet of de nabestaanden verder geen prijs stellen op publicatie.
  Of blijft dit de verantwoordelijkheid van de reageerder.

 7. In het beginsel is de domeinnaamhouder (in dit geval weblogzwolle.nl – Stichting Internetmedia Zwolle) verantwoordelijk voor alle aangeboden gehoste content op dat domein. Dus ook alle reacties.

  Wanneer van tevoren bij ons bekend is of is aangegeven dat naamsvermelding niet gewenst is, zullen we dit realiseren en de reacties actiever bewaken.
  Hier stoppen we mee wanneer in andere officiële media de naam al wel wordt genoemd, afhankelijk van de situatie en de context.

  Het is en blijft een grijs gebied, per geval zal een inschatting worden gemaakt.
  Maar… op het moment dat op bijvoorbeeld websites als nu.nl via ANP en/of Novum de informatie wel wordt genoemd, vind ik persoonlijk dat Weblog Zwolle ook dezelfde informatieplicht mag hebben richting jou als bezoeker.

 8. Beste Hans van Eijden,

  In je reactie aan @drama123,”alleen wanneer Weblog Zwolle de bevestiging heeft gekregen dat de familie op de hoogte is gebracht en deze geen bezwaar tot publiceren heeft aangedragen en/of wanneer de naam al via andere media vermeld wordt gaan we over tot publicatie. Dit uiteraard met behoud van respect voor alle familie en nabestaanden. Dit laatste vind ik echter sociaal zo vanzelfsprekend dat dit m.i. geen vermelding behoeft” probeer je je in te dekken door middel van twee argumenten. De eerste is integer (zo je al een bevestiging ontvangt van familie die een dergelijk bericht ontvangen); de tweede is gebaseerd op iets heel anders. Als andere media de naam al hebben gepubliceerd, geeft nog niet aan dat dit met instemming van de familie is gebeurd en publiceren je het dus toch.
  Als dat ook een criterium is, en je niet weet of dat door de andere media is gecheckt, is dat geen vrijbrief om het dan toch te publiceren. Hoezo respect voor de familie. Het zou de redactie sieren in geen geval een naam bekend te maken.

 9. Had dan alleen de voorletter en zijn achternaam geplaatst . Voor fam en kennisen ik wens juliie sterkte om afscheid van hem te nemen.

 10. Is dit wel de juiste plek voor deze discussie? Ik vind het een interessant onderwerp, maar toch niet bij dit trieste bericht?

 11. Ik vind dit niet on topic. En het algemene log was in eerste instantie niet bedoeld als chat room. Maar ik hou erover op, want ik doe nu zelf mee aan iets waar ik het niet mee eens ben.

 12. Oprechte deelneming aan de familie Van Helsdingen. Jan Willem heeft met z’n ouders hier in de straat gewoond en les gehad van m’n vrouw. Aardige knul.
  :'(

 13. Nabestaande Gecondoleerd!

  Hoe had dit nou mogen gebeuren ! Welke stumperd heeft het bedacht door 1.5 Miljoen mensen door een tunnel te laten gaan en alle andere wegen af te sluiten!!

  Levenslang moet die gene krijgen !!

 14. In studentencafé het Vliegende Paard in Zwolle is geschokt gereageerd op zijn dood. Jan Willem stond bekend als een extreem aardige jongen en als zeer sociaal.

  Hij zou na de vakantie in Groningen gaan studeren. Vaak was hij bij zijn ouders in Hasselt te vinden. De moeder van de student, Hermien van Helsdingen, is actief binnen de gereformeerde kerk. Haar zoon is er gisteren tijdens de dienst herdacht. Toen bekend werd dat Van Helsdingen tot de slachtoffers behoorde is een afvaardiging van de kerk naar de ouders gegaan om hen te condoleren.

  Telegraaf

 15. heeeeeeeeeel spijtig…! En aangaande die naam, ook al zou men dat hier niet plaatsen, in Zwolle gonst de naam binnen enkele uren door de stad. Dat hoort helaas bij de mens. We willen weten wie, wat, waar en hoe. Is een soort collectief menselijk gevoel.
  En de discussie hier, voor die nu eens ergens anders verder. Deze topic gaat over een heel jong mens, vol van alles, fris en vol levenslust. Afgekapt doordat de organisatie zijn veiligheid niet kon waarborgen. En dat is heeeeeeeeeeeeel triest.

 16. Onder de negentien doden bij de Loveparade in Duisburg is ook een Nederlander. Het gaat om de 22-jarige Jan Willem van Helsdingen uit Zwolle. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zondagmorgen te horen gekregen van de Duitse autoriteiten, aldus een woordvoerder van het departement. Van Helsdingen was net afgestudeerd aan de Hogeschool Windesheim, en zou in september een nieuwe studie starten in Groningen.

 17. Beste Huub,
  Waar het om gaat is dat in het algemeen de media eerst nadenkt waarom en met welke argumenten men namen van slachtoffers vrijgeeft. Logisch dat in de directe omgeving vrij snel bekend is om wie het gaat. En waar kan die discussie dan verder gevoerd worden?

 18. Het ontgaat mij volledig over welke discussie(s) hier nou gesproken wordt. Gaat het over het verhaal over wel/niet plaatsen van de naam? ?aat het over de steunbetuigingen? Gaat het over de quotes van berichten uit andere media?

 19. Gecondoleerd met jullie verlies, familie Van Helsdingen… Dit lijkt me verwoestend om mee te maken.

  Ik vond Jan Willem een ontzettend aardige jongen.

  Ik ben het niet eens met de discussie over het wel/niet plaatsen hier van zijn naam. Had ik het hier niet gelezen dan had ik het in een andere krant wel gelezen, maar dit was de eerste plek waar ik zijn naam las en ja ik ben ook geschrokken toen ik het las.
  Maar werd het niet in kranten en op internet gezet dan was de kans vrij groot geweest dat ik op een dag de ouders of zus van hem was tegengekomen en had gevraagd hoe het gaat met hun zoon/broer. Dat lijkt me pijnlijker voor de nabestaanden.

  Mijn gedachten gaan uit naar alle nabestaanden van deze ramp. Ik wens hen heel veel sterkte toe…

 20. zusenzo,die hebben denk ik wel wat anders aan hun hoofd.Het is te triest voor woorden wat daar gebeurd is.In een modern Europees land waar we alles zo goed onder controle denken te hebben.

 21. Allereerst: wat een afschuwelijke gebeurtenis!

  Wat betreft het plaatsen van de naam: het weglaten van een naam kan ook grote nadelen hebben, dat argument mis ik nog in de discussie. Wanneer je bijv. enkel schrijft ‘een 22-jarige student uit Zwolle’ zullen veel mensen schrikken en zich angstig zullen afvragen of het X of Y is. Dan kan je beter zekerheid dan onzekerheid hebben… Bovendien kan zoiets ook leiden tot herhaaldelijke telefoontjes aan de familie met de vraag of het X is…

 22. Verschrikkelijk dat zo’n jong en getalenteerd mens zo uit het leven gerukt wordt. Ik weet uit mijn eigen ouderlijk gezin hoe vreselijk (eigenlijk niet te beschrijven) dit is voor de naaste familie. Ik moet ook terugdenken aan het bevrijdingsfestival van mei jl. Gelukkig riep radio Oost tijdig om niet meer naar Zwolle af te reizen. Ik heb toen mijn dochter met veel moeite zover kunnen krijgen dat ze niet naar Zwolle is afgereisd. Ook in Zwolle kan het misgaan. Bv. als er paniek uitbreekt op het terrein door wat voor reden dan ook. We moeten ons afvragen of we dit wel moeten willen……………

 23. We kunnen schelden en vloeken wat we willen maar daar hebben we deze beste man helaas niet mee terug,het enige wat de instanties bij de zuiderburen kunnen doen(en overal op de wereld waar mega-evenementen worden gehouden)kijken of ze wel genoeg capaciteit mankracht e.d om zo’n grote menigte in goede banen te leiden helaas was dit duidelijk niet het geval.Laten we hopen dat mijn hier lering uittrekt.

 24. Dit soort evenementen zijn er juist nodig om mensen bij elkaar te brengen en ik hoop niet dat deze zullen stoppen. Denk ook niet dat de slachtoffers dit zo gewild zouden hebben.
  Ik hoop dat het festival na een moment van bezinning toch weer van de grond komt.
  Feit blijft dat het festival zo gegroeid is dat het een professionele aanpak nodig heeft. Juist zo’n bevrijdingsdag zoals in Zwolle is in mijn ogen goed georganiseerd met verschillende toegangen en hekken die zo omkunnen als er echt paniek uitbreekt.

 25. Bericht door wichert, op 26 juli 2010 om 15:15
  zusenzo,die hebben denk ik wel wat anders aan hun hoofd.Het is te triest voor woorden wat daar gebeurd is.In een modern Europees land waar we alles zo goed onder controle denken te hebben.

  Wichert de mogelijkheid bestaat om zoiets onder controle te hebben en met goede voorzieningen in goede banen kunt leiden,het in en in trieste is dat men veelal kiest voor prestige en geldelijk gewin,ondanks de waarschuwingen vanuit de brandweer/politie dezelfde ochtend nog.
  Ongelukken kun je niet altijd voorzien,maar willens en wetens zoveel mensen aan gevaar blootleggen is meer dan misdadig

 26. Ja Zwolse maar ze vechten nu een beetje uit wie de schuld krijgt.Een paar uur voor de aftrap van het festival schijnt de vergunning pas verleend te zijn enz .Als de politie/brandweer gewaarschuwd hebben waarom hebben ze dan niet ingegrepen.Allemaal vragen waarop wij geen antwoord hebben.

 27. En dan is er ook nog zoiets als je eigen verantwoordelijkheid. In Zwolle werd op een gegeven moment het bevrijdingsfestival gecontroleerd afgesloten. Dat betekent simpelweg vol=vol. Niettemin gaan dan velen op zoek naar een “eigen” ingang, want vol+vol geldt alleen voor anderen. In Duisburg moest iedereen door die tunnel. Afgezien van de verschrikkelijke dingen die daar gebeurd zijn, kun je je op zo’n moment goed afvragen of je je in zo’n gedrang wilt begeven, en denk zelf na of je aan zo’n kuddegedrag wilt meedoen.

 28. Wichert.

  De vergunning is gegeven met een limiet van maximaal 250.000 bezoekers,terwijl het een bekend gegegeven is dat dit festival meer 1.000.000 bezoekers trekt.
  Het lijkt mij dat je geen geleerde hoeft te wezen ,om te begrijpen dat 1 uitgang voor het instromende en uitgaande publiek veel en veel te weinig is.
  Ook hoor je van verschillende bronnen dat er aanzienlijk bezuinigt is om betere facaliteiten te scheppen.
  In zulke zaken is er maar 1 de hoofdverantwoordelijke en mag die dit misdadige besluit zelf aan rekenen.

 29. In Zwolle is het Nederlandse slachtoffer van het drama bij de Love Parade begraven. De 22-jarige Jan Willem van Helsdingen kwam vorige week zaterdag om het leven, toen op het terrein van het festival in Duisburg paniek uitbrak. In totaal vielen bij de tragedie 21 doden.

  Van Helsdingen was samen met een medestudent naar de Love Parade in Duisburg gereisd. De twee hadden al drie jaar plannen om het grootste dancefestival ter wereld te bezoeken.

  ‘Zwarte dag’
  Gisteren werd tijdens het Zwolse festival Citymoves uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van de Groningse student. DJ Armin van Buuren sprak vlak voor zijn optreden zijn medeleven uit met de nabestaanden. “Het was een zwarte dag voor de dancescene”, sprak Van Buuren.

  Op de hyvespagina van het slachtoffer zijn sinds vorige week zaterdag ruim tweehonderd berichten achtergelaten van vrienden en kennissen. Ook op condoleance.nl betuigden zo’n driehonderd mensen hun medeleven.

  Hulpfonds
  De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wil een hulpfonds voor de slachtoffers oprichten. Met het fonds wil de deelstaat alle nabestaanden en zwaargewonden ondersteunen.

  De premier van Noordrijn-Westfalen, Hannelore Kraft, had tijdens haar toespraak bij de herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de Love Parade gezegd dat alle nabestaanden en gewonden snel en zonder veel administratieve rompslomp geholpen zullen worden.

  Ombudsman
  De kersverse bondspresident Christian Wulff had gisteren al aangedrongen op zo’n fonds. Ook riep hij op tot het aanstellen van een ombudsman, die de belangen van de nabestaanden bij verzekeringsmaatschappijen, overheidsinstanties en advocaten kan behartigen.

  NOS

Reageer