Werkzaamheden wegverbreding A28 Zwolle-Meppel

Zwolle – Rijkswaterstaat start vrijdagavond 6 augustus met de opbouw van een verkeerssysteem op beide rijbanen van de A28 tussen de aansluiting Nieuwleusen (22) en knooppunt Lankhorst. Aannemer BAM werkt op dit circa 6,5 kilometer lange weggedeelte tot medio oktober aan de wegverbreding. Deze werkzaamheden vinden plaats in het kader van het spoedaanpakproject ‘Wegverbreding A28 Zwolle-Meppel’, waarbij de weg in beide richtingen wordt verbreed met één volwaardige rijstrook.

De werkzaamheden tussen de aansluiting Nieuwleusen en knooppunt Lankhorst zijn vergelijkbaar met de uitgevoerde werkzaamheden op het traject tussen de aansluitingen Ommen en Nieuwleusen. Een verkeerssysteem leidt het verkeer in beide richtingen eerst naar de binnenzijde van de rijbaan. Hierdoor ontstaat werkruimte aan de buitenzijde van de A28. Na enkele weken wordt het systeem omgezet en het verkeer naar buiten geleid, zodat in de middenberm van de A28 kan worden gewerkt. Dit betekent dat deze periode in beide richtingen sprake is van verschoven en versmalde rijstroken en een maximumsnelheid van 90 km per uur. Toe- en afritten worden afwisselend gedurende enkele nachtelijke uren afgesloten. Dit wordt vooraf aangekondigd op borden langs de weg.

Rijkswaterstaat en de aannemer zetten zich ervoor in om de extra verkeershinder zoveel mogelijk te beperken. Ondanks de getroffen maatregelen dienen weggebruikers rekening te houden met een langere reistijd.

Overige werkzaamheden ten noorden van Zwolle
Begin juni is gestart met de werkzaamheden tussen de aansluitingen Ommen en Nieuwleusen. Op dit traject van circa 9,5 kilometer is in korte tijd veel werk verricht: de asfalteringswerkzaamheden zijn hier naar verwachting de derde week van augustus afgerond. Door de vondst van een oude klinkerweg over een groot deel van de middenberm is dit één week later dan gepland.

De komende periode wordt ook gewerkt aan de fundering voor de te bouwen portalen over de A28. Na de asfaltwerkzaamheden worden vijf nieuwe geluidsschermen gebouwd.

Om de wegverbreding, de portalen en het 410 meter lange geluidsscherm langs de Rijksparallelweg in Staphorst te realiseren, is het noodzakelijk om bomen te kappen. Het gaat langs de Rijksparallelweg om circa 30 zomereiken. 

In het kader van de werkzaamheden worden voegovergangen van viaducten vervangen. De viaducten in de aansluiting Nieuwleusen (Hasselterweg) en in Staphorst (Gemeenteweg) krijgen zogenaamde geluidsarme voegovergangen. Hierdoor zal de geluidshinder verminderen. De geluidshinder in Staphorst zal ook afnemen door de aanleg van 2,2 kilometer stiller asfalt op de A28.

Informatieavond Staphorst
Op woensdagavond 4 augustus organiseert Rijkswaterstaat een informatieavond om de werkzaamheden nader toe te lichten. Deze avond vindt plaats van 19.00 – 21.00 uur in hotel Waanders, Rijksweg 12 te Staphorst. Belangstellenden zijn van harte welkom op deze avond. Er is geen plenair programma, men kan binnenlopen wanneer het uitkomt.  Deskundigen staan bezoekers graag te woord.

Stand van zaken A28 ten zuiden van Zwolle
Sinds 8 juli wordt ook gewerkt  aan de verbreding ten zuiden van Zwolle tussen knooppunt Hattemerbroek en aansluiting Zwolle Zuid (18). Rijkswaterstaat organiseert op woensdag 25 augustus een informatieavond om de werkzaamheden op en de verwachte hinder rond de IJsselbrug in de maand september nader toe te lichten. Deze avond vindt plaats van 19.00 – 21.00 uur in het Stadskantoor van de gemeente Zwolle, Lübeckplein 2 te Zwolle.

Spoedaanpak
De A28 Zwolle-Meppel is een van de 30 hardnekkige knelpunten die in het kader van het Rijkswaterstaat programma ‘Spoedaanpak’ versneld wordt aangepakt om de doorstroming te verbeteren en de reistijd betrouwbaarder te maken.

Meer informatie
Zie www.rijkswaterstaat.nl/A28Zwolle-Meppel voor informatie over het project of op www.vananaarbeter.nl.

Artikel delen:

Reageer