Beeld Herman Brood verwijderd

Zwolle – Sinds donderdag staat het bronzen borstbeeld van Herman Brood niet meer voor poppodium Hedon. Eigenaar Ivo de Lange verwijderde het beeld uit angst voor koperdieven.


Archieffoto met Frank Black, die een optreden gaf bij het beeld van Herman Brood…

Sommige oplettende Zwollenaren hadden al opgemerkt dat het beeld donderdag verwijderd was, en vreesden diefstal. Dat laatste is niet het geval, maar wel de reden dat De Lange het markante beeld liet verwijderen. Terugplaatsing van ‘Herman’ wordt niet op korte termijn verwacht, omdat Hedon verhuisplannen heeft naar het terrein bij De Spiegel op het Noordereiland.

Artikel delen:
Reacties 33
 1. Jammer dat het nodig is!!!
  Wel goed dat hij veilig gesteld is.

  Een mooi plekje in de nieuwe Odeon of in De Spiegel zou op zijn plaats zijn.

 2. Op de nieuwe lokatie moet ie zeker weer terug keren.
  Zal alleen nog wel even duren voordat een definitief besluit daar over is genomen.
  Wel heel jammer dat het beeld nu voor langere tijd uit het straatbeeld is verdwenen.
  Was echt een mooie plek voor een mooi beeld

 3. Ik vind dit nogal overdreven. Het beeld staat op zo’n opvallende locatie dat de kans op diefstal zeer klein is. Buiten dat, en hangt schuin erboven een videocamera, kan je die dan niet even zwenken?

 4. Jammerlijk verkeerde reden, maar prima dat het (overigens best lelijke) beeld nu weggehaald is. Begrijp nog steeds amper de binding van Zwolle met Brood (jaja, hij is hier geboren, dus?).

 5. Ter aanvulling; het was me ook nooit duidelijk wat hij in zijn hand had. Dat was te dun voor een microfoon, maar te dik voor een heroinespuit.

 6. Nou ja, alles in de stijl van Herman zullen we maar denken.Want zoals Brood zijn rug toekeerde naar het aardse… zo doet dat beeld niet aan vaste standplaatsen8)

  je zou zweren dat Herman hier achter zit, vanuit het hiernamaals:)

 7. Is er niemand die een kunststof replica kan maken?

  En zo lang er koper wordt gestolen van begraafplaatsen is een dergelijk beeld niet veilig.

 8. Jammer inderdaad, dat het beeld met deze reden weggehaald moest worden!

  Ik zou ook zeggen: maak er een replica van!

  Dat het beeld in het zicht staat houdt niet in, dat het niet gestolen wordt. Als je ziet dat mensen met gevaar voor eigen leven electriciteitshuisjes leegroven zou je denken dat koper evenveel waard is als diamanten!

 9. Stom dat ze hebben toegegeven aan de angst voor metaaldiefstal.
  Nu zijn er zo ontzttend veel meer beelden, die op deze manier allemaal een groter risico lopen gejat te worden.
  Daarnaast, Herman was allang van zijn sokkel getrokken door een enthouiaste Brood-verzamelaar, als ie niet goed verankerd zou hebben gezeten.

 10. Goed idee, en zullen we dan meteen dat beeld op de Melkmarkt bronskleurig verven. Koperdieven zijn doorgaans niet zo slim, lossen we dat probleem ook meteen op.

 11. de musea hoef je van mij niet te sluiten want het werk van Van Gogh of Brood mag best tentoongesteld worden. Maar om zulke mensen een beeld te geven..

 12. over het wel of niet plaatsen van het beeld is destijds al veel gesproken en geschreven.Het idee was van Ivo de Lange en is nog steeds van hem.Ik was het en ben het met velen eens ,dat beeld had ook voor mij niet nodig geweeest.Herman was meer een Amsterdammer dan een Zwollenaar.Hij sliep een keer in het toenmalige Postiljon Hotel .Ik reed taxi en bracht hem naar het station,onderweg vroeg hij plotseling of ik even terug wou hij was wat vergeten.Bij het hotel aangekomen staat er een grietje van een jaar of 20 buiten, die was hij dus vergeten.

 13. @Wichert, dat is een prachtige anecdote!
  En nee, ik zie zeker geen witte muizen, het enige wat ik slik is een visolietablet voor mn Cholestorol :):)

 14. Ps, je kunt over het bronzen beeld van Hermen zeggen wat je wilt maar het is wel een traditioneel vakkundig met de hand gemaakt kunstwerk naar een origineel handgevormd wasmodel, en dat kun je over het digitaal ingescande glasplatenbeeld op de Grote Markt niet zeggen.

 15. het mag per direct bij mij in de etalage, in mijn winkel in de roggenstraat. Zal er zekers een mooi plekkie voor maken en waar hoort hij nou meer thuis dan in een tabakszaak in het hart van zwolle. Willen alle voorstemmers even hun vinger opsteken…
  Zal er netjes mijn waterpijpen omheen zetten en good-old herman elke dag liefdevol afstoffen. Dus Herman… je bent welkom!

 16. Die man heeft het publicitair gezien bijzonder knullig aangepakt. Door zo’n drama te maken over koperdieven brengt hij juist mensen op een idee. Voor degenen bij wie zo’n lampje boven het hoofd is aangesprongen: het beeld staat nu in zijn galerie… 🙁

  Ze hadden het gewoon op een onderhoudsbeurt moeten gooien. Zo van: “het beeld heeft onderhoud nodig en aangezien het nu toch zomerstop is, leek ons dat een gunstig moment”. Geen haan die ernaar gekraaid had.

Reageer