Travers lanceert jongerenproject Goal4U

Zwolle – Goal4U is een project van Travers Welzijn dat zich richt op de ondersteuning van jongeren en/of het verbeteren van de binding met school of werk. Ze worden gekoppeld aan een vrijwillige coach, die de jongere helpt om zijn of haar vaardigheden te versterken.

Travers Welzijn voert het project uit in opdracht van het Oranjefonds. Het project Goal4U is bedoeld voor jongeren van 12 tot 23 jaar die ‘even lastig zitten’ of van wie de binding met werk en school beter kan. Het gaat om jongeren die onvoldoende steun krijgen uit hun omgeving, die dreigen uit te vallen of al uitgevallen zijn op school of die geen (vast) werk hebben. Goal4U geeft de jongeren de kans om met ondersteuning van een persoonlijke coach in zichzelf te investeren.

Het gaat bijvoorbeeld om die jongen die twijfelt tussen optrekken met vrienden of aan de slag gaan met school. Of om dat meisje die ruzie heeft met vriendinnen en zich alleen voelt staan. Maar ook jongeren die gewoon niet goed weten wat ze willen kunnen bij het project aankloppen. Het gaat niet om jongeren met heel grote problemen, zoals drugsverslaving of zware criminaliteit.

De personal coach begeleidt de jongeren – afhankelijk van de doelen – drie maanden tot een jaar bij het maken van (toekomst)plannen en keuzes. School of werk is daarbij belangrijk, maar het kan ook om heel andere dingen gaan. Vaak onderneemt de coach activiteiten met de jongere. Dat kan namelijk helpen om het ijs te breken, de jongere op zijn of haar gemak te stellen of gewoon om even samen lol te hebben.

De coach is als een soort vertrouwensfiguur voor de jongere en helpt hem of haar bij het versterken van zijn vaardigheden en mogelijkheden. Aan het eind van de coachtraject bekijken jongere en persoonlijke coach samen of de doelen van de coaching zijn gehaald. Dat kan het starten van een nieuwe school of het vinden van een (bij)baan zijn, maar ook een betere relatie met ouders of meer zelfvertrouwen.

De coaches bij het project Goal4U zijn vrijwilligers. Ze krijgen voordat ze aan hun taak beginnen een kortdurende training. Een coachbegeleider begeleidt deze vrijwilligers en houdt een vinger aan de pols. Coachbegeleiders zijn professionals, zoals jongerenwerkers. Ze organiseren met enige regelmaat een intervisiebijeenkomst voor de coaches. Op deze manier kunnen de vrijwilligers ervaringen uitwisselen, problemen bespreken en elkaar tips geven.

Jongeren die zich willen laten coachen en vrijwilligers die als persoonlijke coach aan de slag willen, kunnen zich aanmelden via het e-mailadres goal4u@travers.nl.
Meer informatie over Goal4U geven projectleider Hans Stalknecht, tel: (038)-452 59 92, (e-mail: h.stalknecht@travers.nl) en Dinie Kijlstra van Travers, tel:(038) 421 12 50 (e-mail: d.kijlstra@travers.nl).

Artikel delen:

Reageer