Zorgen over koperdiefstal in Zwolle

Zwolle – GroenLinks Zwolle heeft via de media vernomen dat IQ Kunstuitleen de buste van Herman Brood van zijn sokkel bij Hedon verwijderd heeft. De heer De Lange van IQ Kunstuitleen geeft aan dat het beeld tamelijk afgelegen staat en daardoor een makkelijke prooi is voor koperdieven. De gemeente Zwolle deelde de zorg rond koperdiefstal en zou volgens de groene fractie daarom toestemming heeft gegeven om het beeld te verwijderen.

GroenLinks (GL) wil voorop stellen dat het veel belang hecht aan kunst in de openbare ruimte en dat ze er zeker niet voor willen pleiten om alle beelden binnen te zetten. Hiermee loop je altijd een zeker risico dat er iets mee gebeurd. Dat wil GL uiteraard het liefst voorkomen door goede verankering en bovenal educatie, maar mocht er desondanks iets mis gaan dan vindt GL dat de gemeente doortastend dient te handelen. GL zegt in het verleden al een paar keer aandacht voor het probleem van bronsdiefstallen te hebben gevraagd. In Zwolle staan op diverse, soms heel afgelegen lokaties bronzen beelden. Op de website "Beelden in Zwolle" kun je in 4 muisklikken alle bronzen beelden in Zwolle eruit filteren. Saillant detail hierbij is dat de website het beeldje de Zwemmertjes van Titus Leeser nog steeds toont, terwijl het in nieuwjaarsnacht van 2008 grof van de sokkel werd gezaagd en voor zover bekend is dat beeld nog niet terug gevonden.

Aangezien het college van B&W meerdere malen heeft gezegd bezorgd te zijn over diefstal van bronzen beelden heeft de fractie van GroenLinks de volgende vragen:

Vragen

1. Bij eerdere mondelinge vragen over dit onderwerp hebben wij de suggestie gegeven om gestolen beelden op te geven bij websites als www.gestolenkunst.nl of www.gestolenitems.nl Deze suggestie zou ter harte genomen worden, maar tot op heden zijn de voorwerpen (waaronder het beeld van Titus Leeser) niet terug te vinden op de websites. Wat is daarvan de reden?

2. Ook vroegen wij of dit probleem ook bovenlokaal op de agenda gezet kan worden, aangezien roof van bronzen kunstvoorwerpen een (inter)nationaal probleem is. Toegezegd is dat het aangekaart zou worden en dat de raad hierover een terugkoppeling zou krijgen. Wanneer mogen we deze terugkoppeling verwachten?

3. Ziet het college het risico dat de website Beelden in Zwolle met de prominente zoekopdracht op materiaal het erg makkelijk maakt om bronzen beelden op meer afgelegen lokaties te vinden? Is het college bereid om de website zo spoedig mogelijk aan te passen zodat er niet op het gebruikte materiaal gezocht kan worden?

4. Is er inmiddels een plan van aanpak dat wanneer een beeld gestolen wordt het zo snel mogelijk aangifte wordt gedaan en daarnaast in zoveel mogelijk media, waaronder de vermissingswebsites, te melden? Zo nee, bent u van plan om hier werk van te maken?

Namens de fractie van GroenLinks,

Rana Berends

Artikel delen:
Reacties 8
 1. ik stel voor alle beelden maar uit Zwolle te verwijderen:(:(, en te vervangen door plastic beelden gemaakt van oud plastic, en de bronsen maar in een museum te plaatsen:P


  ⚠️ Meld

 2. Waar moet dat heen met onze Zwolse samenleving??
  Moet de hele stad dan hufterproof worden??
  Op evenementen bier moeten drinken uit plastic bekertjes, camera’s in iedere dakgoot, stadionverlichting op de Grote Markt en nu weer alle openbare kunst van brons uit het straatbeeld??…


  ⚠️ Meld

 3. Alleen nog beelden op de web-site ???het is te gek voor woorden dat we geen kunst meer kunnen vertonen in het openbare leven zonder bang te zijn dat het gestolen zou worden.Ik kan mij voorstellen dat Rana zich daar zorgen om maakt.het zou wel heel gemakkelijk zijn als we dit wie websites konden oplossen.Observer je denkt toch niet dat dit alleen in Zwolse samenleving gebeurd.dus zou heel NL hufterproef moeten worden.Bier drinken uut plasticbekerties is niet zo erg als ze maar een burreltien uut een glasien skenken.


  ⚠️ Meld

 4. Deze koperdiefstal is erg slechts nieuws voor de winkeliers in onze stad. Er blijft per slot van rekening geen klant meer over…..


  ⚠️ Meld

 5. 1. Ha Gezellig, jij bent grappig!
  2. @ de rest: het is natuurlijk wel een feit dat er massa’s koper worden gestolen. Ik vind dat GL deels wel een punt heeft, maar de zinssnede ‘dat wil GL uiteraard het liefst voorkomen door goede verankering en bovenal educatie‘ snap ik niet hoor. Educatie??? -> “Beste koperdief wilt u alstublieft ons beeld niet stelen omdat het van grote cultuurhistorische waarde is?” Nou, ik denk dat die boeven daar heeel gevoelig voor zijn…


  ⚠️ Meld

 6. ja cultuurgevoelige dieven, laten we die eens gaan knuffelen. En mijn optie staat nog steeds. Ik stel mijn etalage deels beschikbaar voor het beeld van Herman, midden in de stad, tussen mijn waterpijpen en andere rookwaar. Waar komt Herman beter uit. En de microfoon in zijn handen zal ik niet stiekem aanzien voor een joint. Oké?


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.