Kiek dan: “betrapt op een stil moment”

Zwolle – De Glazen Engel van de Rotterdamse kunstenaar Herman Lamers is een bijzondere nieuwe beeldende verschijning in de Zwolse binnenstad dat al veel stof heeft doen opwaaien. De ene vindt het een moderne verrijking voor het centrum van Zwolle, de ander foeilelijk en niet passend in de historische binnenstad.

mp.jpg
Ook een beeld van brons, glas of wat voor materiaal, plassen moeten ze allemaal…

Het kunstwerk is een massief glazen beeld van een engel en staat op een kleine verhoging midden op de Grote Markt. Het beeld is opgebouwd uit 350 glasplaten van 1 centimeter dik. Door middel van een 3D scan is een digitaal patroon van een man met vleugels uitvergroot, in lagen omgezet en daarna in glas uitgesneden. De lagen zijn op elkaar gestapeld en verlijmd, waardoor een massief transparant beeld is ontstaan waar het licht op elk moment van de dag er op een andere manier doorheen schijnt. De Glazen Engel vormt het nieuw en bijzonder oriëntatie- en rustpunt op de Grote Markt. Het plein kreeg daarmee weer een kern midden in het stadshart. Dat was de wens van velen zoals bleek tijdens bijeenkomsten met belanghebbenden in de stad over de mogelijkheden en wensen rondom een beeld op de Grote Markt.

Artikel delen:
Reacties 29
 1. Een grappig beeld maar het blijft kunst met een knipoog, voor een kern in het Zwolse stadshart heb je toch een kunstwerk met wat meer culturele en artistieke body nodig hoor.


  ⚠️ Meld

 2. Ook een beeld van brons, glas of wat voor materiaal, plassen moeten ze allemaal…
  Wat voor nieuwswaarde is dit dan, ga je toch de krant lezen als je deze onzin wilt zien.


  ⚠️ Meld

 3. Met die groenige kleur kan het op koper lijken..
  Dus een koperdief met een slokje op neemt ook dit beeld mee naar huis.
  Misschien moet men het ook wel -veilig- opslaan naast het Herman Brood beeld?  ⚠️ Meld

 4. @Kire, dit heet humor, en deze Weblog is gratis, voor de krant moet je betalen… of lees je daar ook alleen maar de overlijdensberichten?;)


  ⚠️ Meld

 5. Bericht door Kire, op 1 augustus 2010 om 14:02
  Het gaat mij om de gebeurtenissen in en rond Zwolle en de discussie die je dan voert. En niet om een gefotoshopte engel.

  De gebeurtenissen in en rond Zwolle staan toch ook gewoon op het weblog? Waarom moet het één het ander uitsluiten?
  Vergeet niet, dat de mensen die achter Weblog Zwolle zitten wel allemaal vrijwilligers zijn! (Zelf hoor ik er overigens niet bij…dat wordt door sommigen wel eens gedacht.)


  ⚠️ Meld

 6. Dat is ook zo. Ik vind dat degene die een log plaats objectief moet blijven, en dat is hier niet het geval vind ik. Plaats het dan onder een dagelijks rubriek ofzo.


  ⚠️ Meld

 7. Ze blijven hier toch ook objectief? Ze maken weliswaar een grapje, maar geven duidelijk aan, dat de meningen over het beeld verdeeld zijn.

  Misschien bedoel je, dat je dit gedrag niet professioneel vindt…..
  …..
  En dat is ook niet zo! Maar dat moet kunnen! Dit is namelijk hun professie niet…dit is hun hobby. Gun die mensen ook een lolletje. Daar moeten we toch doorheen kunnen kijken?


  ⚠️ Meld

 8. kommertijd…. 🙂 en vakantietijd, en mensen met teveel tijd zitten schijnbaar hier op de site te zeiken, ze moeten toch wát te doen hebben in hun vakantie…. 😉


  ⚠️ Meld

 9. jongens jongens jongens, als ik elke krant open sla staat er een pagina met strips en humor. Niemand die er over zeurt of treurt. En dan pist weblog eens buiten het potje en dan is Leiden in last. En wat heeft LEIDEN hier nu mee te maken?
  Een zeikende aartsengel? Staat toch soms redelijk symbolisch als sommige azijnpissertjes hier.
  Vroeger was humor om te lachen, hier lijkt humor alleen bedoelt om over te zeiken. En ik heb het nog nooit meegemaakt dat er een ingezonden brief in de krant kwam omdat de redactie weer eens een grapje had geplaatst.
  Maar goed, ik ga maar eens effe plassen, mijn eigen gezeik aanhoren, wie weet ga ik er bij lachen… en voor diegene die mij nu een zeikerd vinden… ach, ok dit is humor hoor… of niet???


  ⚠️ Meld

 10. Als dat beeld er echt zo uitzag, kwamen er veel meer toeristen naar Zwolle. Ga maar eens in Brussel kijken hoe toeristen staan te dringen rondom dat onbeduidende beeldje Manneken Pis…


  ⚠️ Meld

 11. kijk en da’s de essentie beste @Roy: we maken er een zeikend beeld van en net als bij de Belgen komen de toeristen onze cultuur aangapen. En heeft er ooit iemand liggen zeiken over de cultuurwaarde van manneke pis. Volgens mij is deze discussie nu helemaal rond en resultaat voor web-log… meer bezoekers, meer reacties, de redactie ligt in een deuk en denkt… dat moeten we vaker doen.
  Humor is zo mooi en ligt op straat, jammer dat de azijnpissers helaas de humor vertroebelen en dan weg willen laten spoelen in het Zwolse riool… 😀


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.