Man krijgt rode kaart na klap aan agent

Zwolle – In de nacht van zaterdag 31 juli op zondag 1 augustus werd een 19-jarige man uit Zwolle aangehouden op de Jufferenwal. Hij maakte onderdeel uit van een groep van ongeveer tien personen die zich vervelend gedroeg. Zij werden door aanwezige agenten gevorderd de locatie te verlaten.

De 19-jarige gaf hieraan geen gehoor en bleef provocerend voor één van de agenten staan. Hij kreeg hierop een duw van de agent, waarna hij de agent een klap in zijn gezicht gaf. Er ontstond een worsteling met een andere aanwezige agent en de Zwollenaar kon uiteindelijk met behulp van pepperspray aangehouden worden. Hij kan een proces-verbaal tegemoet zien voor zowel de mishandeling als het niet voldoen aan bevel/vordering. Daarnaast krijgt hij een zogenaamde rode kaart, wat inhoudt dat hij een collectief horecaverbod uitgereikt krijgt voor wat betreft de horecagelegenheden die aangesloten zijn bij het Horeca Veelpleger Systeem (HVS).

Een 18-jarige man uit Zwolle, die ook onderdeel uitmaakte van de groep, weigerde eveneens zich te verwijderen. Hij werd hierop aangehouden voor het niet voldoen aan bevel/vordering. Tot slot werd ook een 20-jarige plaatsgenoot uit de groep aangehouden. Hem werd meerdere malen verzocht de Jufferenwal te verlaten, waarop hij uiteindelijk wegreed op zijn quad. Een aantal meters verder reed hij met dit voertuig tegen een geparkeerde bromfiets aan. De 20-jarige werd aangehouden voor vernieling. Hij bleek gedronken te hebben. Zijn ademanalyse gaf een resultaat van 275 ug/l. Ook hiervoor kan de man een proces-verbaal tegemoet zien.

 

Een 25-jarige Zwollenaar kreeg in de nacht van zaterdag 31 juli op zondag 1 augustus een gele kaart uitgereikt in het kader van het Horeca Veelpleger Systeem (HVS). De man gedroeg zich vervelend op de Melkmarkt en weigerde zich te verwijderen. Hij werd aangehouden en ingesloten op het bureau.

 

Horeca Veelpleger Systeem (HVS)

Iemand die een licht strafbaar feit begaat, krijgt namens horecaondernemers, die deelnemen aan het HVS, een waarschuwing in de vorm van een gele kaart. Gaat hij of zij daarna nog een keer in de fout, dan volgt een collectief horecaverbod (een rode kaart).Indien iemand een zwaar strafbaar feit pleegt, kan hij direct een rode kaart krijgen zonder vooraf een waarschuwing te hebben ontvangen. Ook is het mogelijk een gebiedsverbod te krijgen waardoor het uitgaansgebied op de uitgaansavonden (donderdag, vrijdag- en zaterdagavond) verboden terrein wordt. Gele en rode kaarten kunnen uitgedeeld worden bij overlast in het uitgaanscentrum op donderdag, vrijdag- en zaterdagavond tussen 22.00 uur en 07.00 uur en op vrijdagmiddag van 13.00 uur tot 19.00 uur.

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Wauw, dat zal pijn doen (zo’n rode kaart).
  Wat mij betreft mogen de cops veelmeer bevoegdheden krijgen om deze etterende puisten de samenleving uit te meppen.
  Zachte heelmeesters, stinkende wonden.

 2. Wat een verhaal…:o klap aan agent …ach ach ach:o er zal wel veel meer achter zitten zomaar een agent klap uitdelen?? zo achterlijk zal een 19 jarige niet zijn. proces-verbaal voor mishandeling?? welke mishandeling, de “klap”?hahah zoals gewoonlijk van een muggie een olifant maken…ga alsjeblieft de echte boeven pakken en niet achter een kind van 19 aanzitten..ohh nee sorry dat durfen ze niet want dan hebben ze met echte gevaarlijke te maken.

 3. er zal wel veel meer achter zitten zomaar een agent klap uitdelen??

  Dat is ook een dappere aanname. Moet je in andere landen eens proberen… een agent een klap verkopen. Ongeacht wat er aan vooraf ging ben je dan het bokje! In Nederland krijg je een “rode kaart” en mensen die het achteraf op een weblog goed gaan praten.

  Als ik zelf op stap ben probeer ik altijd uit de problemen te blijven. Ik denk dat je dat voor een groot deel zelf in de hand hebt, maar er kan altijd iets gebeuren. Toch vind ik het wel een prettig idee, dat de politie er rondloopt om te voorkomen dat zaken te zeer uit de hand lopen.

  ga alsjeblieft de echte boeven pakken en niet achter een kind van 19 aanzitten..ohh nee sorry dat durfen ze niet want dan hebben ze met echte gevaarlijke te maken

  Als je de andere berichten hier op het weblog en in de kranten leest zie je ook dat 15-16 jarigen (en ook nog wel jonger!) overvallen plegen, mensen verkrachten, zonder aanleiding iemand in elkaar slaan enz. Sorry, dat ik je wakker moet schudden, maar de “kinderen” die je noemt…daar zitten echte boeven bij hoor.

  zo achterlijk zal een 19 jarige niet zijn.

  Dat is ook een aanname. Onder invloed van drank kunnen mensen behoorlijk stomme dingen doen.

 4. @Plantje

  De hele scene is zelf gecreëerd door de politie. Door met een enorm machtsvertoon met 5 a 6 busjes aan te komen jagen en mensen weg te duwen zonder het eerst te vorderen wat wel wordt vermeld in bovenstaand artikel.
  En ja, ik ben er zelf bijgeweest en heb alles zien gebeuren.

 5. Wichtert,

  dat krijg je he, als je een patatje zit te eten bij de Pinguin en er komen een paar auto’s met een noodvaart aangeraced, dan ben je wel benieuwd wat er zoal gebeurd buiten.

 6. FCZass, als de politie daar heen rijdt met zoveel auto’s, hebben ze daar een reden voor. Dan kunnen ze niet wat irritante kinders gebruiken die daar de sta-in-de-weg uithangen. En dan hebben ze al helemaal geen tijd om die lui met een goed gesprek weg te krijgen.

  Als de politie aan het werk is, laat je ze werken, en ga je er niet tussen staan de sensatiezoeker uit te hangen.

  Als de politie dan gaat duwen, moet de boodschap helemaal duidelijk zijn. Opbokken.

  Een politieagent!! een tik verkopen is al helemaal uit den boze. Ze hadden dat jochie tegen de grond moeten werken en zijn wonden moeten laten likken in de cel.

  Respect is ver te zoeken…

 7. Bericht door Eva vanaf werk, op 2 augustus 2010 om 12:21
  Quote Plantje: “Als ik zelf op stap ben PROBEER ik altijd uit de problemen te blijven”

  Lukt dat dan niet altijd???

  Eigenlijk wel. Het is denk ik een jaar of 15 geleden dat ik een keer ruzie heb gehad. Maar ook dat kun je op verschillende manieren oplossen.
  Eén persoon stootte ik een biertje uit zijn handen. Hij reageerde (naar mijn idee) pissiger dan nodig en was volgens mij op ruzie uit. “Dat wordt een nieuw biertje!” >:(
  Dan kun je op verschillende manieren reageren. Ik koos voor:”Hier neem er twee en bestelde direct twee biertjes” Geen problemen gehad en later bleek het de vorige zanger van de band waar ik op dat moment in speelde. Hij is nog wel eens naar optredens komen kijken.

  En ik heb een keer iemand die me een klap wilde verkopen tegen de grond gewerkt.

  Vandaar mijn voorbehoud… Natuurlijk kun je in bepaalde situaties terecht komen, maar over het algemeen is het toch vrij gemakkelijk problemen te voorkomen.

  Bericht door Japser, op 2 augustus 2010 om 12:25
  FCZass, als de politie daar heen rijdt met zoveel auto’s, hebben ze daar een reden voor. Dan kunnen ze niet wat irritante kinders gebruiken die daar de sta-in-de-weg uithangen. En dan hebben ze al helemaal geen tijd om die lui met een goed gesprek weg te krijgen.

  Als de politie aan het werk is, laat je ze werken, en ga je er niet tussen staan de sensatiezoeker uit te hangen.

  Als de politie dan gaat duwen, moet de boodschap helemaal duidelijk zijn. Opbokken.

  Een politieagent!! een tik verkopen is al helemaal uit den boze. Ze hadden dat jochie tegen de grond moeten werken en zijn wonden moeten laten likken in de cel.

  Respect is ver te zoeken…

  Nog steeds ben ik er niet zelf bij geweest, maar ik vind wel dat je hier een punt hebt!

 8. Wel frappant, dat een van de jongens die is opgepakt nu een deel van zijn gezicht blauw heeft. En ik probeer het niet goed te praten wat die jongens gedaan hebben maar volgens mij hoort een agent een burger ook niet in z’n gezicht te slaan en horen ze ook niet als gekken over de Jufferenwal te jagen terwijl er op dat moment nog helemaal niks aan de hand was? Pas toen er meer auto’s bij kwamen is de situatie uit de hand gelopen.

 9. In Nederland loop je niet zo maar blauwe plekken op bij een confrontatie met de politie. Zou wel heel toevallig zijn dat het nu in ene wel ‘uit het niets’ kwam. Zeer regelmatig hoor ik het ‘ik deed niks’ argument, vrijwel even vaak hoor ik van de andere kant toch hele andere, en een stuk realistischere dingen.

 10. Ik ontken toch niet dat er geslagen is door de jongen? Maar mijn punt is dat een agent niet in het gezicht van iemand hoort te slaan en al helemaal niet op zo’n manier dat diegene daar behoorlijke blauwe plekken aan overhoud.

 11. Als je niet wil luisteren naar een agent, heeft die agent al het recht om je tot luisteren te dwingen. Dan moet iemand niet daarna komen piepen over een blauwe plek. Die was namelijk heel makkelijk te voorkomen.

 12. Bericht door FCZassendorp, op 2 augustus 2010 om 12:42
  Ik ontken toch niet dat er geslagen is door de jongen?

  Bericht door Japser, op 2 augustus 2010 om 12:25
  Een politieagent!! een tik verkopen is al helemaal uit den boze.

  Respect is ver te zoeken…

  (Ik hoop niet, dat ik je quote op deze manier te zeer uit verband trek Japser…maar volgens mij doelde je er toch op, dat je een agent al helemaal niet slaat?)

 13. Tja…

  Als de politie met meerdere voertuigen aan komt scheuren is er juist al iets gaande. Ze komen niet voor niets. Dus FczaSS het zal juist extra escaleren als ze er niet waren geweest. Tenminste, dat gok ik dan weer.

  btw: wat er ook gebeurt, in mijn beleving moet je gewoon niet aan een agent zitten of ?berhaupt een hulpverlener zitten.

 14. Bericht door Steef, op 2 augustus 2010 om 13:00
  btw: wat er ook gebeurt, in mijn beleving moet je gewoon niet aan een agent zitten of ?berhaupt een hulpverlener zitten.

  En naar quote van de bekende ondergewaardeerde wijsgeer Bassie: altijd blijven lachen! 😀

 15. Steef,
  klopt, je hoort ook van ze af te blijven. Maar er was vrij weinig aan de hand tot dat de andere busjes er aan kwamen. Er werd wel wat geroepen maar er heerste geen dreigende situatie voor de agenten, wat dus veranderde toen er meer busjes aan kwamen.

 16. Maar er was vrij weinig aan de hand tot dat de andere busjes er aan kwamen. Er werd wel wat geroepen maar er heerste geen dreigende situatie voor de agenten, wat dus veranderde toen er meer busjes aan kwamen.

  Dus er werd wat geroepen (fout 1 van de jongens: mondeling aggresief gedrag), de agenten krijgen het niet voor elkaar om dat op te laten houden (fout 2 van de jongens: niet luisteren), daarom werd er versterking bijgehaald, en daardoor veranderde de situatie waardoor de jongens fout 3 en 4 maakten (provoceren en mishandeling (vergis je niet, een politieagent slaan, ook een zacht tikkie met de vlakke hand is ALTIJD mishandeling)), MAAR, het is de fout van politie???

  Kom op zeg!

 17. zoals ik in een eerdere reactie al postte:

  mensen weg te duwen zonder het eerst te vorderen wat wel wordt vermeld in bovenstaand artikel.

 18. Nou Roy neem van mij dat een rode kaart ook hard aankomt.
  Ik ben zelf portier maar die gasten komen er bij ons niet in en dan staan ze zonder vriendjes alleen buiten de hele nacht te wachten, en hebben ze ineens een spijt!

  Gewoon gedragen en een ander niet slaan politie of niet!

Reageer