Rockopera in VS over leven van Herman Brood

Zwolle – In Amerika komt in dit najaar een rockopera op de planken over het turbulente leven van Herman Brood. Producent Jason Nodler legt momenteel de laatste hand aan het scenario. De rol van Brood wordt gespeeld door Matt Kelly, een Texaanse musicus.

Nodler raakte in de ban van Brood door zijn vriend Charles Thompson. Deze zanger en voorman van de beroemde band The Pixies, zelf bekend geworden onder de naam Black Francis, bracht in 2007 een cd uit onder de titel Bluefinger, een verwijzing  naar de bijnaam van inwoners van Zwolle, de geboorteplaats van Brood. Behalve covers van Herman Brood & His Wild Romance staan er ook door Thompson  zelfgemaakte songs op het album als hommage aan de populaire rock and roll-junkie, die in 2001 zelfmoord pleegde door van het Hilton Hotel in Amsterdam te springen. Behalve de figuur van Brood speelt ook het personage van  Black Francis in de rockopera.

Nodler (www.catastrophictheatre.com)  bracht onlangs een bezoek aan ons land en sprak onder anderen uitgebreid met Xandra Brood, de weduwe van Herman, diens ex-manager Koos van Dijk en Broods Zwolse vriend en kunstverkoper  Ivo de Lange. Deze laatste wil gaan proberen de productie naar Nederland te halen.

Ook Kelly kwam naar Nederland om zich in zijn rol in te leven. Hij heeft bijvoorbeeld  uren (van in totaal 60 uur) aan uniek beeldmateriaal van Brood kunnen bekijken als beeldend kunstenaar bij IQ Kunstuitleen te Zwolle. In totaal staan 24 uitvoeringen gepland in een theater in Houston, dat zichzelf afficheert als The World Capital Of Live Music.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. och och
  in berkum ze liever geheel niets
  dan alleen maar de stadsbussen die voor me deur heen rijden en de kerkklokken
  (ben benieuwd wanneer t laatste verdwijnen uit de wijk)
  Wat voor klacht word er dan gemeld dat t gemis van die klokkies???

 2. Verdieping; Zwolle is meer dan Berkum alleen, waar slaat deze reactie nu weer op? Overigens vind ik die heldenverering voor Herman Brood nogal overdreven. We hebben het hier over een junk, die zijn kinderen in de steek liet door van een hotel af te springen. Niet iets om trots op te zijn lijkt mij.

 3. @ach ja; hij schilderde niet onverdienstelijk, maakte muziek waar velen van genoten…maar het is wel zo makkelijk iemand af te kraken en jezelf daardoor beter te voelen.De beste stuurlui staan immers altijd aan wal:)

 4. Ik voel me er helemaal niet beter door, ik heb Herman Brood altijd een zielig figuur gevonden met te weinig kracht om zijn verslaving de baas te worden. De laatste jaren vond ik met name zijn tv-optredens altijd genant. Die zelfmoord was een logisch einde voor een tragisch leven.

 5. Tragisch leven? Manmanman…wijsneus…Met terugwerkende kracht in de toekomst kijken en dan zuur commentaar leveren, dat is pas tragisch…ik vraag me af wat daar het logiosche einde van zal zijn 😮

Reageer