Oliemolen de Passiebloem open voor publiek

Zwolle – Oliemolen de Passiebloem aan de Vondelkade opent elke eerste en derde zaterdag van de maand de deuren voor het publiek. Dat betekent dat belangstellenden in wind en techniek deze maand op 7 en zaterdag 21 augustus een kijkje in de enige molen van de stad Zwolle kunnen nemen.

De Passiebloem maakt met behulp van windenergie olie (en oorspronkelijk ook koek) uit lijnzaad. De olie werd gebruikt als grondstof voor onder meer verf en zeep. De koeken waren bestemd als veevoer. Tijdens de openstelling laten vrijwilligers zien hoe het productieproces in zijn werk gaat. Er zijn rondleidingen, er is een werkend model van een stoomoliefabriek, het winkeltje is open en er is een videopresentatie. Bij voldoende wind draaien bovendien de wieken. De toegang is gratis.

De vereniging die molen beheert, zoekt nog enkele vrijwilligers die een opleiding willen volgen om bezoekers rond te leiden. De cursus wordt op vier avonden in september gehouden. In oktober volgt een afsluitende toets. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij secretaris Evelyn Osinga, tel (038) 452 94 02 of via het mailadres molen.passiebloem@home.nl.

Artikel delen:

Reageer