Goede gladheidbestrijding Zwolse fietspaden

Zwolle – Zwolle scoorde afgelopen winter goed als het gaat om gladheidbestrijding op fietspaden. Dit stelt de Fietsersbond die een analyse heeft gemaakt van het beleid van Nederlandse gemeenten op het gebied van gladheidbestrijding. Grote steden als Den-Haag, Amsterdam en Utrecht scoren beduidend minder bij het sneeuwvrij maken van de fietspaden. In de gemeente Zwolle worden de tien autoroutes en twaalf hoofdfietsroutes altijd als eerste aangepakt. Doorgaande wegen en fietsroutes hebben de hoogste prioriteit. De bron van gladheid op de fietspaden, sneeuw, laat zich niet met zout bestrijden, aldus de Fietsersbond. Daarom moet er bij sneeuw op fietspaden geveegd of geborsteld worden. Dit is precies wat in de gemeente Zwolle bij sneeuwval gebeurt.

Vanwege het risico van ijsvorming door samendrukking dient de sneeuw ook snel verwijderd te worden, uiterlijk binnen 3,5 uur volgens de landelijke norm. Alle opgenomen auto- en fietsroutes in Zwolle voldoen aan deze wettelijke norm van 3,5 uur.

Artikel delen:
Reacties 16
 1. vond het idd opvallend goed geregeld, soms bijna te goed ! Vond het leuk om na een dikke sneeuwbui eindje rond te wandelen, maar al te vaak zag ik ROVAmannetjes rondscheuren met allerlei apparaten. ook in de ochtend was vaak ale best schoon.

 2. Toch heb ik de eerste dag van sneeuwval overwogen de gemeente te bellen. De Rijnlaan (toch doorgaande route) was schoongeveegd door de sneeuw op het fietspad te schuiven. Ook op de vrijliggende fietspaden langs deze weg was niet geveegd.
  Maar eerlijk is eerlijk, na een of twee dagen was de hele fietsroute schoongeveegd.

 3. hoezo goed schoon en sneeuwvrij maken er was niet door te komen de eerste uren soms pas de volgende dag als er al meer dan 10 cm lag kwam de schuifwagen langs ook door de straat waar ik woon en waar 8 x per uur een bus doorheen komt>:(:'(

 4. De Rijnlaan (toch doorgaande route) was schoongeveegd door de sneeuw op het fietspad te schuiven

  Dit was ook mijn beleving, maar dan meerdere delen van Zwolle…..

  Ik had er vanmiddag ook geen last van Zuidski, misschien de winterbandjes niet er onder?;)

 5. afgelopen winter in luxemburg gereden. Daar past iedereen zich aan aan de omstanigheden. Men rijdt daar op winterbanden en gaat op tijd van huis, i.p.v te wijzen naar de wegbeheerder die zijn uiterste best doet om de boel sneeuwvrij te krijgen. Maarrrr, laat ie nou net niet dàt stukkie sneeuwvrij hebben waar jij vindt dat je moet rijden..

  Mochten we deze winter een kwakkelwinter hebben, hoor je dezelfde mesne over het uitblijven van een lekker pak sneeuw!

 6. Wim wij waren in januari in de Ardennen een weekje en zijn ook wat gaan touren door Luxemburg, alle wegen waren daar netjes sneeuwvrij echt heel goed geregeld! Buiten dat maken de mensen ook gewoon zelf stukken sneeuwvrij, gewoon voor elkaar en voor zichzelf, dat schort er hier ook nog wel eens aan.

 7. Wil niet veel zeggen, maar vind het oordeel “goed” erg overdreven.
  Mijn vriendin brak in januari op een belangrijke route haar stuitje toen ze op de fiets zat en de weg plotseling van ‘goed bereidbaar’ naar ‘ijsbaan thialf’ ging. Enkele meters verderop brak een andere fietser zijn hand.
  Dit gebeurde op een vrij belangrijke route en de gemeente aanvaardde geen enkele aansprakelijkheid.

Reageer