Restaurant de Lange Muur de beste van Nederland

Zwolle – Chinees restaurant de Lange Muur aan de Dobbe in Zwolle is, na een test van de Consumentenbond, het beste Chinees restaurant van Nederland geworden. Het Zwolse restaurant scoorde een fraaie 9,2. Er werden geen andere Chinese restaurants in Zwolle getest. Chinese restaurants kampen vaak met het imago dat er onhygiënisch gewerkt zou worden. Onderzoek door de Consumentenbond van 240 maaltijden uit 40 restaurants wijst niet in die richting. Maar toch zijn er restaurants die hun zaakjes niet helemaal op orde hebben.

05-08-2010_de_langemuur_dobbe_beste_van_nederland_4.jpg

Chinese restaurants laten niet graag in hun keuken kijken. Daarom kocht de Consumentenbond 240 populaire gerechten in 40 Chinese restaurants en onderzocht of ze op een hygiënische wijze bereid zijn. Dat was over het algemeen het geval. Op een paar uitzonderingen na. De Consumentenbond kocht bij 40 verschillende Chinese restaurants een portie babi pangang en saté ajam. Dat deden ze in 2 opeenvolgende weken. De gerechten werden onderzocht op totale hoeveelheid levende bacteriën, enterobacteriën en de ziekteverwekker Bacillus cereus. Van de in totaal 240 maaltijden bleken er 7 onhygiënisch bereid. Chinees restaurant de Lange Muur aan de Dobbe kreeg de hoogste score van 9,2. De rijst/nasi scoorde een 9,5, de babi pangang een uitmuntende 10,0 en de saté een 9,2. Vlak achter de Lange Muur volgt het Tilburgse restaurant Wah Sing met de score 9,1. De laagste score had het restaurant Golden Garden in Haarlem met een beschamende 1,2.

05-08-2010_de_langemuur_dobbe_beste_van_nederland_2.jpg
Weblog Zwolle mocht wèl een kijkje in de keuken nemen… 

Het voornemen was om 40 Chinese restaurants te vragen of we de keuken mochten komen inspecteren en tevens bij elke zaak anoniem een aantal monsters mee te nemen voor microbiologisch onderzoek.

Om de kans te vergroten dat de inspecteur zou worden toegelaten, besloot de Consumentenbond om het bezoek per brief aan te kondigen. De brief werd zowel in het Nederlands als in het Chinees opgesteld. Helaas was de bond nergens welkom.

De 40 restaurants zijn vervolgens tweemaal – in twee opeenvolgende weken – anoniem bezocht. Beide keren bestelden we een portie kipsaté (saté ajam) en een portie babi pangang met witte rijst of nasi als ze op dat moment geen witte rijst hadden.

De maaltijden zijn in het laboratorium onderzocht op de hoeveelheid levende bacteriën (totaal kiemgetal), enterobacteriën en Bacillus cereus.

Volgens de richtwaarden uit de Hygiënecode voor de Horeca mag het totaal kiemgetal tijdens de eerste afkoelfase oplopen tot 10.000 eenheden per gram en het aantal enterobacteriën tot 100 eenheden per gram. Tijdens het bewaren en opnieuw verhitten van het gerecht, mogen de waarden oplopen tot 1.000.000 (totaal kiemgetal) en 1000 (enterobacteriën). Omdat de Consumentenbond bij aankoop niet wist of de gerechten vers bereid waren of opgewarmd, zijn bij het onderzoek de soepele richtwaarden gebruikt.

Voor Bacillus cereus heeft de Warenwet een grens gesteld van 100.000 eenheden per gram. Hierboven kun je ziek worden van de bacterie. Maar ook bij lagere waarden is er al sprake van een ongewenste situatie. In overleg met een expert is besloten om hoeveelheden Bacillus cereus boven de 1000 aan te duiden als matig en boven de 10.000 als slecht.

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een Testoordeel mee. Naast dat Testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Artikel delen:
Reacties 53
 1. gefeliciteerd lange muur jullie zijn top ik kom er graag en best vaak het eten is prima goed van smaak ook voor alleenstande zijn de porties goed en voldoende ga zo door:D:D:D:D

 2. Kom nooit bij de lange muur in de aalanden, maar wij vonden voor een paar jaar terug de kwaliteit in ZZ niet zo geweldig. En gaan al een poos naar een andere chinees. Maar ja smaken verschillen nu eenmaal.En dat is maar goed ook.

 3. Hulde voor de Lange Muur! Heb deze week nog een Indische rijsttafel voor 2 personen gehaald. Met z’n vieren twee dagen van gegeten. De kwaliteit is inderdaad hoog met verse groenten.
  Een aanrader, ook voor mensen uit ZZ.

 4. @ Mark….niet-tradi. gerechten kun je natuurlijk ook prima bij de Lange Muur krijgen….de echte topper in onze regio zit overigens in Kampen, Happy Garden!

 5. Ik vind wel een stuk verschil tussen de lange muur en china palace in zuid beide van dezelfde eigenaar maar verschillende koks.De lange muur smaakt beter dan in zuid .Ik woon vlaknaast de chinees in zuid en kan zo in de keuken kijken het is een vette bende daar.Vind vergeleken bij andere chinezen de nasi in veel kleinere bakken in zuid en veel minder als elders terwijl de prijs duurder is .Maar de eigenaar Billy Poon is niet vatbaar voor kritiek daarover.

 6. In de buurt van grachten lopen altijd ratten en ja ze ruiken eten maar dat wil niet zeggen dat ze dat bij de chinees weghalen. Er zijn meerdere restaurants daar en erachter een heuse jumbo dus ze hebben het voor het uitzoeken.

 7. al sinds jaar en dag is de lange muur mijn favoriet voor wat betreft de chineese dis. gezellige ambiance en uitermate vriendelijk personeel.

 8. Sozing ga ik niet weer heen na 1 bezoek. Kota Radja is altijd prima eten maar kom er vooral omdat die het dichtsbij is.

  Taiwan heeft ook wel is hoog op zo n lijstje gestaan maar is na de verbouwing absoluut geen favoriet meer voor mij..

 9. Gefeliciteerd De Lange Muur!
  Altijd lekker gegeten (afhaal en binnen).
  Paar keer met collega’s geweest. Goede bediening ook.

  Ik snap niet dat mijn ex het niks vond, ik zou mijn vingers er bijna bij opeten, lekker hoorrrrrr…hmmmm 😛

 10. Al jaren goede ervaringen bij Lange Muul!
  Ook ruim een jaar mogen genieten van Ni Hao aan de Sellekamp. Ik woonde erboven. Beste man nam zelfs mijn pakketjes aan 🙂 Had altijd goede 1p maaltijden.

 11. Enige nadeel bij Ni Hao is dat dit vrouw zo slecht nederlands spreekt en verstaat… Als je speciale wense hebt is dat lastig om uit te leggen.

  En dat na terwijl ze hier al toch wel een aardig tijdje woont volgens mij.

 12. De lange muur is wat mij betrefd ook beroemd om de snelle afhaalservice, kan er de krant niet uitlezen of ze hebben je besteling al verwerkt. De bakjes die ze gebruiken zijn ook perfect voor de kliekjes!
  alleen de sate is echt afschuwelijk vies, maar dat is ook alles!!!

 13. Ik zou zeggen dat de lange muur de SCHOONSTE van Nederland is, maar de beste, dat heeft m.i. meer te maken met recepten en bereiding.

  Babi Pangang is nou niet bepaald origineel, en komt volgens mij bij iedere chinees in NL. van dezelfde groothandel vandaan, ze smaken overal echt precies hetzelfde.

  Van Maastricht tot Groningen halen ze dat spul uit dezelfde fabriek.

  Desalniettemin ontzettend gefeliciteerd met de verkiezing, want dit is ook niet niets natuurlijk.

  Keep up the good work.

 14. @Regi

  Babi Pangang is nou niet bepaald origineel, en komt volgens mij bij iedere chinees in NL. van dezelfde groothandel vandaan, ze smaken overal echt precies hetzelfde.

  Logisch dat de consumentenbond voor de test een gerecht neemt dat overal te verkrijgen is. Voor het overige kan ik je vertellen dat De Lange Muur meer op het menu heeft staan, van Indisch en Chinees tot Kantonees. Probeer er eens een Kantonese of een Indische rijsttafel. Wel even in de buidel tasten, maar wat je krijgt is overheerlijk en (voor de vrekken) je kunt er met gemak twee dagen van eten.

 15. Ik ben het eens met degi: het schoonste restaurant wil niet zeggen dat het gelijk het beste restaurant genoemd moet worden. Ik kan ook smerig eten koken in een kraakheldere keuken….

  Doe mij maar Taiwan in de Luttekestraat (winnaar beste huiswijn 2009 bijv. en Taiwan staat op nr 31 voor restaurant en nr 3 voor afhaal in top 100 beste Chinese restaurants)!

 16. Enige nadeel bij Ni Hao is dat dit vrouw zo slecht nederlands spreekt en verstaat… Als je speciale wense hebt is dat lastig om uit te leggen

  Tsja, dit is misschien wel het grote geheim van achter het succes, J boer is ook amper te verstaan, maar runt wel een van de beste restaurants van ons land!

 17. J boer is ook amper te verstaan, maar runt wel een van de beste restaurants van ons land!

  Je kunt het niet laten he verdieping. Kan hem prima verstaan.
  Gelukkig ben jij volmaakt!!!!!

 18. Het gaat toch ook niet om hoe de mensen praten,maar om hun kook kunsten.

  Nu is J.Boer daar wel heel getalenteerd in,en chapeu voor Billy en Kees.
  Top voor de stad Zwolle.

  Het is goed nieuw voor ondernemend Zwolle dat de stad zo in het nieuws komt.

  Nogmaals chapeu voor astronomisch ZWOLLE

 19. De Chinees in Zuid was eerder ook goed.
  Toen ze ook Japans er bij deden, was het Chinese eten volmaakt slecht.
  Vanaf plm. een jaar geleden?

  Alles was kaal en zonder enige smaak.
  Bami was bami met niks. Satesaus smaakte nergens naar.
  Etc, etc.
  Een mooie zaak, maar de kwaliteit was verdwenen.

  1x slecht mag, maar bij 2x gaan we ergens anders heen..
  En zie die weglopers maar weer terug te winnen.

 20. Wij komen al jaren bij de Chinees in Zwolle-Zuid. Ik moet zeggen dat we gelukkig de opmerkingen van Hans niet herkennen. Gelukkig dat smaken verschillen.;)

 21. Bastiaan en Hans zo zie je maar weer hoe verschillend mensen denken over bepaalde dingen.Net als bij de Haringtest of Oliebollen testen.De 1 houd van een kale Chinees de ander houd niet van een chinese vrouw die geen Hollands kan verstaan voor speciale wensen,ik zal mij er ook eens in Verdiep(ing)en

 22. hallo zus en zo en andere betweters…
  m.b.t. de chinees aan de w’kade, ga eens aan de zijkanten kijken…
  dan weet ik zeker dat je wel even een keer nadenkt voordat je daar naar binnen gaat. dikke bende daaro…. en die ratten vliegen daar dus naar toe en niet daar de buik van parijs, weekends oid!!!!!!!!!!!!!!!!

 23. Degi, ben ik niet met je eens, de babi pangang bij de diverse Chinezen hier in Meppel is niet te vreten. Dan rijdt ik toch echt liever even naar de lange muur als het op de route ligt hoor. Ik kom er al jaren en behalve het standaard verhaal, hebben ze ook heel veel bijzondere gerechten. Ooit de Khantonese gerechten bij de Lange muur geprobeerd? Daar is niets standaard aan en zo lekker heb ik het elders nog nooit gehad. Laat staan zulke grote porties.

 24. Bijna lachwekkend om te lezen dat Ynse zoveel moeite doet om de welverdiende titel voor de Lange Muur te ontkrachten en een ander restaurant te promoten..

  Dat de Poons naast de hygiene de kwaliteit hoog in het vaandel hebben is te zien aan de drukte in het restaurant en bij afhaal.
  Dus hoezo schoon wil niets zeggen? De drukte en enthousiaste klanten hebben ze niet voor niets!

  Als de babibangang overal hetzelfde zou zijn en van en groothandel zou komen, dan had de consumentenbond echt niet voor dit gerecht gekozen… wat een flauwekul zeg. Haarlem zou anders ook een 10 hebben gescoord en zouden het dan nu waarschijnlijk niet zo zwaar hebben..

 25. Ik heb gisteren bij de Lange Muur gegeten. Het was een 6,5. Teleurstellend was de bediening, want moest toch wel erg lang op het desert wachten. Een Chinese jongeman leek mijn aansporing om wat op te schieten te begrijpen, lachte wat (typisch Aziatisch), maar het resultaat was niet goed.
  De hygiene zal goed zijn, maar de andere punten een kleine voldoende hoor!!

 26. Ik heb pas een kantonese schotel gehad en het was heerlijk!

  Ten lang gewacht op het dessert? Dan komt er wel weer een die zegt wat zijn ze snel…zeurpieten

Reageer