Regio Zwolle uitzondering op daling aantal overvallen

Zwolle – Het aantal overvallen in Nederland daalt. In de eerste helft van 2010 waren er zes procent minder overvallen dan in dezelfde periode vorig jaar. De uitzondering is de politieregio IJsselland. In de regio Zwolle nam het aantal overvallen juist toe! In totaal werden de afgelopen zes maanden 1341 overvallen gepleegd tegenover 1430 in de eerste helft van 2009. Dat blijkt uit de cijfers van de 25 politiekorpsen die door de Raad van Korpschefs op een rij werden gezet, meldt RTL Nieuws.

Bij tien korpsen daalde het aantal overvallen. Brabant Zuid-Oost en Limburg Zuid zijn uitschieters met afnamen van 47%. Maar ook in de regio Gelderland Midden (40 procent) en Noord-Holland Noord (39 procent) liep het aantal overvallen fors terug. Volgens Ron Looije van de Raad van Korpschefs heeft de daling te maken met investeringen van de politie. Ook het feit dat burgers vaker en sneller bellen helpt. “Met de informatie van bellers zijn overvallers, als ze zijn ontkomen, makkelijker op te sporen,” aldus Looije tegen RTL. Hoewel het totale aantal afnam, zijn er ook regio’s waar het aantal overvallen fors toenam. De regio IJsselland had bijvoorbeeld 113 procent meer overvallen. Het aantal ging van 15 naar 32.

Artikel delen:
Reacties 26
 1. Zwolle is een groot dorp.
  In het westen is men heel erg argwanend en hier is de achterdeur nog los..

  Dan is het voor de heren crimminelen een eenvoudige kansberekening.

 2. @Hans2

  Ja, als je denkt dat het in de grote steden in het oosten wel meevalt dan ben je inderdaad snel een makkelijke prooi hier. Maar ook al ben je nog zo oplettend, het kan je altijd overkomen.

  Daarbij staat trouwens in de tekst dat het over Noord Holland Noord gaat waar de overvallen afnemen dus niet in het stedelijke deel Regio Amsterdam-Amstelland.

 3. Vaak zie je ook, dat het volk dat hier inbreekt, mensen overvalt en andere ongein uithaalt uit het westen komt.
  Ze vinden hier “makkelijke” prooien.

  Laten we hopen, dat we hier niet net zo paranoïde moeten gaan leven als in het westen! Ik vind het wel prettig om in een stad te leven waar ik mijn buren wel een beetje ken. En waar ik nog gewoon gedag kan zeggen tegen mensen die ik tegenkom.

 4. Tja als je het Weblognieuws volgt had je zelf ook al kunnen concluderen dat het aantal overvallen is toegenomen :'( Ik hoop dat er snel iets aan gedaan kan worden en Zwolle weer veilig(-er) wordt!!!

 5. Carola, ik voel me mijn hele leven al errug veilig in deze mooie stad. Veiligheid is ook een gevoel he. Een gevoel dat je jezelf ook kunt aan (laten) praten. Net als haat en angst bijvoorbeeld. Gewoon nuchter blijven.

 6. @ Dick nou veiligheid is niet alleen een gevoel
  De regio IJsselland had bijvoorbeeld 113 procent meer overvallen. Het aantal ging van 15 naar 32.
  -> Dan kun je zeggen dat mensen zich onveiliger voelen, maar dat is in dit geval helaas wel gebaseerd op FEITEN!

 7. Klopt, niet alleen een gevoel. Zei ook

  Veiligheid is ook een gevoel

  De kille cijfers liegen niet. Maar je weet dat cijfers multi-interpretabel zijn. Waar vergelijk je ze mee? Stijging/daling, zat de getoetste gemeente al boven of onder het landelijk/middelgrote steden-niveau? etc etc.

  Laat me geen angst aanpraten. Jij beweegt je nu wel een stuk behoedzamer door onze mooie stad?

  Begreep deze zin niet

  In totaal werden de afgelopen zes maanden 1341 overvallen gepleegd tegenover 1430 in de eerste helft van 2009.

  Dat lijkt toch echt een daling 😮

 8. Idd niet veel Tim en DALING. Hier staat wat anders

  Zwolle nam het aantal overvallen juist toe! In totaal werden de afgelopen zes maanden 1341 overvallen gepleegd tegenover 1430 in de eerste helft van 2009. Dat blijkt uit de cijfers van de 25 politiekorpsen die door de Raad van Korpschefs op een rij werden gezet, meldt RTL Nieuws.

 9. Die cijfers gingen niet over Zwolle. In het land nam het af en hier nam het toe met 113%.
  Lezen is een kunst…

  Hier staat de achterdeur vaak nog los, dus zijn we een potentiele doelgroep voor de de crimminelen die uit de steden komen waar de achterdeur niet meer los is.

  Erg simpel!

  Ik voel mij als ex-westerling hier ook nog veilig, maar ik steek mijn kop niet in het zand zoals Dick dat doet.
  De wereld is klein en NL is heel erg klein..

 10. Hans 2, noem het zoals je wilt. Kop zand of oordeel maar raak. Hoop wel dat ik mag blijven zeggen dat ik me ultra veilig VOEL in het mooie Zwolle. Misschien eens goed lezen? Ook dit herhaal ik nog maar eens

  De kille cijfers liegen niet. Maar je weet dat cijfers multi-interpretabel zijn. Waar vergelijk je ze mee? Stijging/daling, zat de getoetste gemeente al boven of onder het landelijk/middelgrote steden-niveau? etc etc.

  Laat me geen angst aanpraten. Jij beweegt je nu wel een stuk behoedzamer door onze mooie stad?

  Gefeliciteerd met het feit dat jij deze woord combinatie niet verwarrend vindt

  In de regio Zwolle nam het aantal overvallen juist toe! In totaal werden de afgelopen zes maanden 1341 overvallen gepleegd tegenover 1430 in de eerste helft van 2009. Dat blijkt uit de cijfers van de 25 politiekorpsen die door de Raad van Korpschefs op een rij werden gezet, meldt RTL Nieuws.

  . Welterusten overigens.

 11. Vanzelfsprekend is elke stijging in de geweldcijfers zorgelijk, maar daar ging het even niet over. Het ging om een reactie op 8:48. Jammer dat er tijdens die discussie niet meegesproken wordt, maar ’s nachts stiekum de verkeerde conclusies worden getrokken.

 12. Het aantal overvallen in Nederland daalt. In de regio Zwolle nam het aantal overvallen juist toe!
  Dat staat er…
  @ Dick dit soort feiten heeft voor de een andere consequenties dan de ander. Als je op een tankstation in Zwolle werkt en hoort over herhaaldelijke overvallen op tankstations in Zwolle dan maak je je er vast drukker over dan wanneer je op een kantoor in Zwolle werkt…
  Zo denk ik ook dat de berichten over aanrandingen meer impact hebben op jonge vrouwen, dan oudere mannen (zoals jij?). Jonge vrouwen zullen zich nav zulke berichten eerder ‘behoedzamer door de stad bewegen’ (om jouw woorden te gebruiken) dan oude mannen.

 13. Carola heeft daarmee zeker een aantal punten.
  Het veiligheidsgevoel is een persoonlijke beleving en situatie afhankelijk.

  Mijn vrouw liep dit voorjaar in een plaats nabij Rotterdam om 19.30 uur van het treinstation naar haar vader.
  Gewoon over een normaal trotoir, niet donker en niet afgelegen.
  Ze werd op zeer korte afstand geschaduwd door 3 licht getinte jongeren met capouchon van een jaar of 15-16.
  Haar vader kwam haar gelukkig tegemoet lopen en toen haakten de -mannen- af..

  Dat is het hedendaagse westen en kennissen vertelden ook dat ze dat nooit meer moet doen omdat het niet kan.
  Ze mag (moet) nu mensen bellen en die komen haar van het station halen…

  Toen wij daar 10 jaar terug vertrokken was dat allemaal nog niet aan de orde.
  Vandaar dat ik Zwolle nu relatief veilig vind. Hopelijk blijft dat zo, maar het gaat echt niet vanzelf.
  Als het fout gaat is het meestal te laat om alles weer bij het oude te krijgen.

 14. Carola, we hebben die enorme en verschikkelijke golf van overvallen hier destijds enorm doorgelicht. En natuurlijk veroordeeld, was wel benieuwd of ze inderdaad grotendeels door 1 (volgens mij volledig opgerolde) groep waren gepleegd. Conclusies uit 9:07 laat ik ff voor je eigen rekening.

  Moest ook wel erg lachen om Sherlock Hans II. Hij weet al een oorzaak:

  Zwolle is een groot dorp.
  In het westen is men heel erg argwanend en hier is de achterdeur nog los..

  Buiten dat de ene misdaad, niet zo heel veel met de ander te maken heeft.

  Heb destijds ook gereageerd dat de misdaadcijfers in zo’n korte periode in Zwolle waarschijnlijk nog nooit zo hoog zijn geweest. Hierboven en hier scheid ik echt voor de laatste keer de cijfers het mijn eigen veiligheidsgevoel. Trots herhaal ik, dat ik me verschrikkelijk veilig VOEL in onze mooie stad.

 15. Kan nog wel toevoegen dat de beide dames hier en sterker nog de dames die ik ken en hierover gesproken heb, nooit signalen gaven dat ze zich onveiliger voelden. Misschien voer voor een enquete van 1 of andere hogeschool?

 16. Hans 2, mijn oma (van mijn vrouw) is bijna 100 en voelt zich verschrikkelijk veilig in Schiedam. Gaat nog wel eens met de trein….terwijl dat volgens menigeen niet kan. Ivm onveiligheid. Hierbij wil ik menigeen feliciteren met het feit dat ze het beter weten….dan zij zelf.

 17. Dick,
  Overdag gaat het allemaal wel goed, maar dat het nu al vroeg in de avond kennelijk meer risicovol is, is een triest gegeven.
  Dit is een ervaring van mijn vrouw en dat was geen prettige ervaring.
  Ik ben er uiteraard van geschrokken.
  Bij verdere navraag blijkt het onverstandig om dan (alleen) over straat te gaan.
  Dit gaat over 2 steden verder dan Schiedam: Maassluis.
  Maassluis stond recent in de media in een adem genoemd met grote steden die veel crimminaliteit kennen.

  Dit topic gaat over toename van overvallen en een ander topic over aanranding. ik denk dat Carola (en ook ik) dat hier een beetje heeft gecombineerd in de reacties.

 18. Hans, lijkt me ook walgelijk om mee te maken. Maar het lijkt gelukkig nog een uitzondering. Als iedereen maar gaat roepen dat het onveiliger wordt in Zwolle, zijn er ongetwijfeld een aantal makkelijk beïnvloedbare mensen die een stuk banger/angstiger worden. Je kunt elkaar heel wat aanpraten. Ben benieuwd naar het antwoord van de politie (met al hun ervaringen) op bovenstaande kille cijfers. Of er een trend zichtbaar is of dat het uitzondering is. Je gevoel van angst heeft ook te maken met je houding in het leven.

  Vond dit wel een beetje een makkelijke oorzaak

  In het Westen is men heel erg argwanend en hier is de achterdeur nog los..

  als het om overvallen etc gaat.

  Dit

  Bij verdere navraag blijkt het onverstandig om dan (alleen) over straat te gaan.

  was ik op een ander topic roerend met je eens. Tijden veranderen, denk dat dat niet heel veel met Zwolle te maken heeft. Hoeveel meisjes zijn de afgelopen 15 (?) jaar niet spoorloos verdwenen in Drenthe?

  Maar nogmaals, wij zijn geneigd iets rationeel (en/of met gevoel) te veklaren. Terwijl we er hopelijk niet of nauwelijks mee te maken hebben gehad. Ben benieuwd naar professionele politiemening gebasseerd op ervaringen ook. Hé, ik zie vanavond nog wel een pliesie….

  Lekkere avond!

 19. In Maassluis is het inmiddels geen uitzondering meer.
  Zoals ik eerder schreef is Zwolle een groot dorp en dat in positieve zin.
  Voor een redelijk grote stad vind ik dat er relatief weinig gedoe is.

  Verdwijningen vinden overal plaats, vaak juist in de kleinste dorpjes.
  Ik denk dat dat onder een heel andere categorie daderpatroon valt.

  Dat van die losse achterdeur was om duidelijk te maken hoe men het hier beleeft t.o.v. Maassluis.

  Ik ben ook benieuwd wat de politie te zeggen heeft over dit onderzoek.

 20. :):):) @ Carola

  @ Hans2, denk wel dat dit onvolprezen weblog zelf achter een reactie van de politie aan zal moeten. Heb gisteravond aan de politie-dame in kwestie helaas niets kunnen vragen wat hiermee te maken heeft.

Reageer