100 Jaar Scouting in HCO

Zwolle – Van maandag 9 t/m 30 augustus 2010 is in het Historisch Centrum Overijssel de tentoonstelling ‘100 jaar scouting’ te zien. In mei dit jaar werd het HCO door Scouting Overijssel gevraagd om ruimte te bieden voor een tentoonstelling over de geschiedenis van de scouting. ‘Met 11.000 scoutinggroepen in Nederland en jeugdsentiment voor velen is dit natuurlijk een geschiedenis die verteld moet worden’, stelde het HCO.

wim20lengton20links20scheren20in20een20tent.jpg
Foto uit 1938 van verzetsstrijder Wim Lengton (links) samen met Dick van der Bend aan het scheren in een tent tijdens de Sneekweek. (Collectie HCO)

Bij de opbouw van de tentoonstelling brachten de makers via de onbewerkte houten panelen ook de geur van natuur met zich mee. Zij wisten dan ook goed de basiselementen der natuur te verwerken in een informatieve en vrolijke tentoonstelling. Vele foto’s en films illustreren de verhalen. De tentoonstelling biedt een kijkje achter de schermen van het scoutingleven en blikt terug op de 100-jarige geschiedenis. Niet veranderde activiteiten als kamperen, knopen leggen, kampvuur maken en in bomen klimmen komen aan bod. Daarnaast laat de tentoonstelling zien hoe de scouting met de tijd mee is gegroeid. Zo werd het kompas een GPS en werd het uniform een ‘scoutfit’.

In de tentoonstelling komt de verbintenis van de padvinderij, later dus de scouting, met het koningshuis rijkelijk aan bod. Niet zonder reden, want Scouting Nederland is de grootste jeugdorganisatie in ons land. Prinses Máxima werd in 2006 de nieuwe beschermvrouwe van Scouting Nederland. Ze volgde haar schoonvader prins Claus op, die tot zijn overlijden bijna zes jaar geleden beschermheer van de organisatie was. Ook Máxima levert graag een bijdrage aan de toekomst van jongeren in Nederland en aan de integratie van de verschillende groepen in onze samenleving.

De Vaandrig Lengton Groep Zwolle (VLG), opgericht op 19 december 1910, is de oudste, nog bestaande scoutinggroep in Nederland. In de tentoonstelling vertellen archiefstukken het verhaal van deze scoutinggroep die ook bekend staat als Groep 1 Zwolle. Na de Tweede Wereldoorlog is de groep vernoemd naar Willem Lengton. Hij was vaandrig bij groep 1 en werd in de Tweede Wereldoorlog geëxecuteerd vanwege zijn werk voor het verzet.

De tentoonstelling is geschikt voor jong en oud. Kinderen kunnen luisteren naar scoutingliederen of zelf een knoop leggen. Openingsuren: ma t/m vrij 9.00 t/m 17.00 uur, do t/m 21.00 uur. Toegang gratis. www.historischcentrumoverijssel.nl

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer