Standwerkersconcours Zwolle 2010

Zwolle – Zaterdagmiddag vond op de Melkmarkt en op de Grote Markt het Zwolse Standwerkersconcours 2010 plaats. Ruim twintig van de beste standwerkers gingen met elkaar de strijd, wie tot beste standwerker van 2010 in Zwolle zal worden uitgeroepen. 

 img_3697_copy.jpg
Winnaar, dhr. Prins met raamwissers. Hij mag nu naar de landelijke finale.

Een aantal deskundigen en speciale gasten (juryleden) volgden de verrichtingen van de  standwerkers nauwgezet om na afloop unaniem tot een eindoordeel te komen, wie de winnaar zal worden. Standwerkers zijn vaklui, hun act is meesterlijk. Het zijn de gangmakers op de diverse soorten markten. Concoursen in de standwerkerwereld zijn de plek bij uitstek om hun beroep volledig en naar behoren uit te voeren. Op het concours demonstreerden de standwerkers van alles. Je kon het zo gek niet bedenken. Koopwaar die je normaal zo één-twee-drie niet koopt, maar die door de overtuigende en vaak humorvolle presentatie nu grif over de ‘toonbank’ gingen. Blikopeners, een portemonnee,  inlegzooltjes, nagelvijlen, raamwissers, groenteschaven, kabelritsers, ministofzuigers, plunjezakken met snoep, potjes zalf enz. De deelnemers praatten én verkochten deze dag de sterren van de hemel. Maar bovenal zorgden ze voor veel extra plezier in de mooie historische Zwolse binnenstad.

 

 

img_3637_copy.jpg

 

img_3630_copy.jpg 

 

img_3634_copy.jpg

Dit jaar bestond de jury uit:    
Jan Benning  
Irma Benning   
John van Dinther      
Jacqueline Horsting       
Ton ten Berge

Tijdens een concours proberen de standwerkers hun uiterste best te doen om de mooiste, leukste, grappigste presentatie te geven om zodoende zoveel mogelijk producten proberen te verkopen. Men spreekt er wel eens van dat de standwerker door een ouderwetse grammofoonnaald is geïnjecteerd. Standwerken is in Nederland behoorlijk populair. Jaarlijks organiseert de CVAH (Centrale Vereniging Ambulante Handel) zo’n 120 concoursen, waarvan dit Zwolse concours er één is. Ons land kent een kleine 500 standwerkers, welke een belangrijke bijdrage aan het imago van de markt leveren. De “echte” standwerker is de jus van de markt, de toef slagroom op het toetje.

img_3692_copy.jpg
Wethouder Nelleke Vedelaar nam aan het einde van het concours de prijsuitreiking voor haar rekening. 

img_3635_copy.jpg

De winnaars: 

1. Dhr Prins (raamwissers)
2. Dhr. Richter (aloë vera)
3. Dhr. Broeren (blokzeem)
4  Dhr. Gappel (groenteschaaf)
5. Dhr. Breevoort (tapijtreiniger)

Artikel delen:
Reacties 6
  1. De verhalen van die mensen zijn indrukwekkend, maar ik sprak -meneer Groenteschaaf- even en die vertelt zijn verhaal al 32 jaar.
    Dan moet het bijna wel volmaakt zijn.

Reageer