Herdenking bij Indië-monument Park Eekhout

Zwolle – In Park Eekhout is zondag 15 augustus 2010 de jaarlijkse herdenking van alle militaire slachtoffers en burgerslachtoffers die zijn gevallen in Oost-Indië in de periode 1941-1962, maar ook de rest van Oost-Azië, als gevolg van de oorlog. De herdenkingsplechtigheid duurt van 19.00 tot 20.00 uur.

Vele mensen stierven in het voormalige Nederlands-Indië als gevolg van oorlog, gevangenschap en onderdrukking. Dit gebeurde niet alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Oost-Azië tussen 1941 en 1945. Ook tijdens de Indonesische revolutie van 1945-1949, die leidde tot de Republiek Indonesië, lieten veel mensen het leven. Nederland behield tussen 1949 tot 1962 een deel van Nederlands-Indië, Nederlands-Nieuw Guinea geheten. In 1962 droeg Nederland de soevereiniteit hiervan over de Verenigde Naties, die het gebied in 1963 overdroeg aan de Republiek Indonesië.

Het Koperensemble Excelsior uit Zwolle verleent muzikale ondersteuning aan de herdenking van de slachtoffers. Gastspreker is dr. ir. Herman Bussemaker, voorzitter van het Indisch Platform. Na diens toespraak leggen de Commissaris van de Koningin in Overijssel, de burgemeester van Zwolle en vertegenwoordigingen van oorlogsgetroffenen en oud-militairen een krans bij het Indië- en Nieuw Guineamonument. Een defilé voor aanwezigen langs het monument sluit het officiële gedeelte af.

Vanaf 20.00 uur is er gelegenheid tot napraten in de aula van de Parkschool aan de Westerlaan 22/24.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. De meeste slachtoffers vielen door ziekte en ondervoeding. voorts is het een fantastisch vakantieland, waar de oudere garde nog uitstekend nederlands spreekt.

Reageer