Politie zet Hyves structureel in bij opsporing criminelen

Zwolle – Naar aanleiding van de succesvolle inzet van Hyves bij eerdere rechercheonderzoeken, heeft de politie nu een permanente plek op het succesvolle platform gekregen om criminelen op te sporen. Hyves werd in het verleden al enkele malen eerder incidenteel ingezet bij onderzoeken naar bijvoorbeeld de dubbele moord op het echtpaar Vis in Vollenhove en de poging ontvoering/doodslag op een jonge vrouw in Lettele. Naar aanleiding van deze eerdere inzet van Hyves werd een intensievere samenwerking aangegaan.

Via de url http://www.depolitiezoekt.hyves.nl/ kunnen -ook door mensen die (nog) geen Hyves hebben!- actuele rechercheonderzoeken worden bekeken. Mensen met een Hyvesprofiel kunnen zich aanmelden als lid. Hierdoor krijgen zij automatisch melding zodra er nieuwe zaken worden toegevoegd. Op de pagina staat bovenin altijd een actuele en belangrijke zaak afgebeeld (momenteel het onderzoek naar de dood van de 34-jarige Steenwijker Halil Erol). Iets verder op de pagina staat een automatisch scrollend overzicht (lichtkrant) met diverse andere recherchezaken waarvoor aandacht wordt gevraagd. Vanuit dit overzicht wordt men, door erop te klikken, doorgeleid naar andere websites als politie.nl, Youtube of politieonderzoeken.nl voor uitgebreidere informatie. De Hyvespagina is volledig opgemaakt in de nieuwe landelijke huisstijl van de politie.

Geschikte zaken

Het platform Hyves biedt de politie de mogelijkheid om zaken laagdrempelig, snel en efficiënt aan te bieden bij een groot publiek. Hierbij moet gedacht worden aan zaken die visueel zijn en weinig toelichting behoeven. Zaken als (winkel)diefstal, tanken zonder te betalen, zakkenrollers bij de pinautomaat, inbrekers etc. waarbij goede bewakingsbeelden beschikbaar zijn. Uiteraard worden hierbij de regels uit de Aanwijzing Opsporingsberichtgeving van het OM nageleefd. Zo zijn alle zaken eerst intern aan politiecollega’s voorgelegd in de briefing en is voor alle zaken die op Hyves geplaatst worden toestemming van een officier van justitie verleend.

BurgerparticipatieDe Hyvespagina www.depolitiezoekt.hyves.nl is een pilot van politieregio IJsselland maar zal op termijn ook aan andere korpsen worden aangeboden. Het initiatief borduurt verder op eerdere initiatieven als bijvoorbeeld www.depolitiezoekt.nl van korps Amsterdam Amstelland. Hierbij zijn inmiddels ook diverse andere korpsen aangesloten. Politie IJsselland wil hiermee een nieuw hoofdstuk toevoegen aan het begrip Burgerparticipatie. Hierbij wordt het grote publiek, voor zover het onderzoek het toelaat, betrokken bij politieonderzoeken. De ervaring leert dat mensen graag meedenken op verschillende gebieden en over zeer waardevolle informatie beschikken. Door initiatieven als Hyves wil de politie niet alleen de drempel verlagen maar de deur half open zetten. Dat hier behoefte aan is tonen de meest recente publicaties van Bel M aan. Hieruit blijkt tevens dat jongeren steeds meer vanuit maatschappelijke betrokkenheid (anoniem) melding doen van criminele activiteiten.

Artikel delen:

Reageer