Herdenking gevallenen Oost-Azië

Bij het Indië- en Nieuw Guinea monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle vindt op zondag 15 augustus 2010 om 19.00 uur de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid plaats. Alle militaire en burgerslachtoffers die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962 worden herdacht.

img_6902.jpg
Archieffoto Weblog Zwolle

Het Indië- en Nieuw Guinea monument is in 2002 opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw Guinea (1949-1962). Op 15 augustus aanstaande is het 65 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Programma

Bij aanvang van de plechtigheid om 19.00 uur maakt de heer dr. ir. H. Bussemaker, voorzitter van het Indisch Platform, het publiek deelgenoot van zijn overdenkingen.

Na de ‘Last Post’ om 19.30 uur draagt de burgemeester van Zwolle, de heer drs. H.J. Meijer, een gedicht voor. Daarna vindt de kranslegging plaats.

De burgemeester legt samen met loco-Commissaris van de Koningin in Overijssel, gedeputeerde drs. T.W. Rietkerk, een krans namens het openbaar bestuur. Daarna worden kransen gelegd door vertegenwoordigers van de slachtoffers, van militairen en veteranen en diverse organisaties en verenigingen. De kransen worden aangereikt door leerlingen van de Parkschool, de basisschool die het monument heeft geadopteerd. Koperensemble Excelsior verzorgt de muzikale begeleiding. De gehele plechtigheid duurt tot ongeveer 20.00 uur.

Artikel delen:

Reageer