Boekhandel Waanders mag zich in Broerenkerk vestigen

Zwolle – Boekhandel Waanders krijgt de Broerenkerk in Zwolle in „zeer langdurige erfpacht” van de gemeente Zwolle. Met dit eeuwigdurende erfpacht verkrijgt Waanders het recht van opstal, maar blijft de grond eigendom van de gemeente.

Waanders Boekverkopers zal begin 2012 verhuizen naar de Broerenkerk. Het historische gebouw in het centrum van Zwolle stamt uit 1466 en is al lange tijd niet meer als kerk in gebruik. In het gebouw zijn verschillende evenementen en tentoonstellingen georganiseerd, maar het pand had nog geen duidelijke nieuwe functie. Het college van Zwolle zal hoogstwaarschijnlijk a.s. dinsdag instemmen met het plan van Waanders om een boekhandel in de kerk te vestigen. De Broerenkerk krijgt hiermee een nieuwe bestemming, waarbij rekening wordt gehouden met de monumentale waarde van het gebouw. Het project is vergelijkbaar met dat van Selexyz in Maastricht. Daar opende boekhandelsketen enkele jaren geleden een filiaal in de voormalige Dominicanenkerk. Woensdag 25 augustus presenteert Waanders de plannen voor de nieuwe boekhandel in Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 15
 1. Toppie!!!…Ik vind dit een heel waardige bestemming van dit overwegend leegstaande gebouw.
  Dit komt het monument ten goede en ook het imago en de uitstraling van onze stad kan wel een positieve culturele impuls gebruiken.
  Mijn felicitaties en waardering gaan uit naar de firma Waanders.

 2. Dit lijkt me ook 1 van de beste dingen die Zwolle kan overkomen.Een prachtig initiatief.In Maastricht is het ook een enorm succes,alleen zal dit nog mooier worden door de vele doeleinden die er tot hun beschikking komen.Laat maar komen.

 3. mooi, zekers, maar waar moeten nu de evenementen naar toe. Daar voor geeft de gemeente (nog) geen alternatief. Dus mooi voor Waanders maar de festiviteiten organisseerders zijn de dupe. want waar zijn andere mogelijkheden voor bv lipgloss, onlytechno…???

 4. Huub dit moet jij als middenstander toch enorm aanspreken,hier komen mensen op af,lopen langs jou Toko,of ben je bang voor concurrentie,dan zou ik het me nog voor kunnen stellen. Erica X Ray staat ook nog steeds leeg?? wat een geldverspilling.

 5. flauw wichert, heeft niets met concurrentie te maken… een prachtig pand gaat ingenomen worden door een ondernemer. Hoort niet zo in mijn optiek. Is een perfecte expositieen evenementen ruimte en dat verdwijnt nu. En dat vind ik jammer, wat waanders er ook van gaat brouwen.

 6. hallo ik d8 dat we al een hele grote mooie bibliotheek hadden in zwolle.
  en boeken zaken toch ook.
  ik ben het wel een beetje met die mensen eens dat dat wel een hele mooie evenementen /uitgaanslocatie is en daar heb je in zwolle nauw net veeeeeeel te weinig van
  cafe,s en kroegen zat maar echte club locaties nul.
  gemeente kijkt mischien naar het geld snap het wel.
  maar voor het uitgaanspubliek bkijft het jammer

 7. Huub het was niet flauw bedoeld alleen als vraag .Zou toch kunnen ik zeg toch ook dat ik me dat zou kunnen voorstellen.Ik had eerlijk gezegd ook niet zo gauw aan die paar keer dat er wat te doen is gedacht.Ik denk dat het een publiekstrekker wordt.

Reageer