Kinderen uit regio Zwolle weer veilig naar school

Zwolle – De kinderen in Zwolle en omgeving gaan maandag 23 augustus voor het eerst weer naar school. Dat betekent dat ze moeten wennen aan een nieuwe juf of meester, maar ook aan het verkeer.

Met de spandoeken ´De scholen zijn weer begonnen´ langs een aantal doorgaande wegen maken Veilig Verkeer Nederland en de gemeente Zwolle iedereen attent op het begin van het nieuwe schooljaar. Automobilisten en andere weggebruikers wordt gevraagd om rekening te houden met kinderen die (weer) naar de basisschool of het voortgezet onderwijs gaan. Ze beschikken immers nog niet over de vaardigheden om zich als een ervaren deelnemer in het verkeer te verplaatsen. Bovendien bewegen kinderen zich als voetganger en fietser, de meest kwetsbare vervoerswijzen, door het verkeer. Te vaak raken kinderen betrokken bij een ongeval. Ieder jaar doet zich juist in september een piek voor in het aantal slachtoffers in de leeftijdscategorie van 0 tot 14 jaar. Eén op de drie slachtoffers onder kinderen is op weg van en naar school.

De route van huis naar school is gevaarlijker dan de meeste mensen vermoeden. Negentig procent van de verkeersongevallen met lopende en fietsende kinderen gebeuren binnen de bebouwde kom. De meeste doen zich voor op minder dan een kilometer van huis, vooral op voor kinderen bekend terrein.
Eén op de drie ongevallen wordt veroorzaakt doordat het kind vanachter een voertuig de weg oploopt. Ten slotte raken veel jonge fietsers betrokken bij een ongeval, omdat ze niet goed weten hoe het zit met links afslaan en de voorrangsregels.

Dat betekent automobilisten en andere verkeersdeelnemers extra rekening moeten houden met de schoolgaande kinderen in het verkeer. Rijd daarom voorzichtig als de scholen beginnen en als ze weer uitgaan en wees extra alert in de buurt van scholen. Parkeer de auto bijvoorbeeld niet voor de ingang van een schoolplein waardoor overstekende kinderen het uitzicht wordt ontnomen.

Ook ouders kunnen ervoor zorgen dat hun kinderen veilig naar school gaan. Moeten ze echt met de auto worden gebracht en gehaald of zijn er alternatieven? Door zoveel mogelijk lopen of fietsen hun kinderen naar school brengen en van school ophalen vergroten ouders de verkeersveiligheid in de schoolomgeving.

Volgens Veilig Verkeer Nederland is verkeersdeelname een belangrijk onderdeel van de opvoeding door het kind zo vroeg mogelijk kennis te laten maken met het verkeer. Door al op jonge leeftijd regelmatig samen te voet of per fiets naar school en andere gelegenheden te gaan, leert een kind gaandeweg de verkeersregels en de gevaren op de weg.

Ook pleit deze organisatie voor een verkeersveilige schoolomgeving waarin autoverkeer en fietsers en voetgangers elkaar niet hinderen. Hoe beter iedereen rekening met elkaar houdt, hoe beter het is voor de verkeersveiligheid.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Een heel goede actie! Als ik hier in Zuid soms om mee heen kijk vind ik het een wonder dat er niet meer ongelukken gebeuren: straathoeken waar je door overhangende struiken totaal geen zicht heb op de kruisende straat, idioten die keihard woonwijken inscheuren waar kinderen spelen en ouders die doodleuk hun kind van 3 zonder toezicht op de weg laten rondfietsen. En bij de scholen liggen de parkeer- en keerplekken voor auto’s vaak vlak voor de voordeur ipv een eindje verderop…

Reageer