Jongeren maken Thomas–pelgrimage naar Zwolle

Zwolle – Een tiental jongeren uit Amsterdam maken samen met hun pastor een pelgrimstocht naar Zwolle. Vanaf dinsdag 17 augustus tot en met 20 augustus houden de jongeren zich bezig met teksten van Thomas a Kempis.Vrijdag sluiten ze de pelgrimage af in Zwolle.

Het initiatief van deze pelgrimage komt van pastor Pierre Valkering van de Vredeskerk uit Amsterdam. Samen met een tiental jongeren gaat hij tijdens deze pelgrimage nadenken over de teksten van Thomas a Kempis en wat ze in deze tijd voor jongeren en volwassenen kunnen betekenen. De organisator heeft niet voor een lange wandeling gekozen maar voor korte wandelingen vanuit een basiskamp. Mede omdat het voor de jongeren een eerste pelgrimage is.

Vrijdagochtend komt de groep aan op Bergkloooster waar ze een korte viering hebben bij het monument van Thomas a Kempis, de plek ook waar het wereldberoemde boek  “ De navolging van Christus” door Thomas a Kempis geschreven is. Na de viering vertrekken ze naar de Basiliek O.L.V, de Peperbus. In de Peperbus, bij de reliekschrijn van Thomas a Kempis sluit de groep de pelgrimage af.

Het is voor het eerst dat jongeren uit een andere stad een pelgrimage maken naar Zwolle, naar de plek waar Thomas a Kempis geleefd heeft.

Afgelopen zomer kwam er ook al een bus vol Thomasgangers uit Kempen in Duitsland naar Zwolle, de organisatie noemde toen dat ze wel twee bussen vol hadden kunnen krijgen met Thomasgangers. Zo wordt Zwolle steeds meer een bedevaartsoord.

Artikel delen:
Reacties 20
 1. Die Thomas a Kempis heeft in de 15e eeuw al heel zinvolle dingen geschreven, prachtig dat z’n geschriften nu nog actueel zijn en jongeren aanspreken.

 2. Ben niet Katholiek, maar vorig jaar (zoveel jaar Thomas oid) erg onder de indruk geraakt van Thomas’s teksten.

  Heb ze op briefkaartformaat gekocht….volgens mij allemaal. Komt een beetje over als “Loesje-teksten” maar waar die luchtig en humoristisch maatschappijkritisch zijn….zijn deze heerlijke “overwegers/(bijna)levenslessen”

  Zomaar 2 dan:

  Als je je tekortkomingen erkent zullen anderen dat waarderen en zullen mensen die iets tegen je hebben kalmeren en zich beter gaan voelen.

  Niets staat je in de weg het goede te doen, als je van binnen vrij bent en niet dwarsgezeten wordt door slechte verlangens.

  En nog 12
  😉

 3. @ Observer: dat zat ik nou net te denken! Ik houd wat flessen onder de kraan en zeg morgen m’n baan op!
  @ Dick: nou willen we natuurlijk die andere 12 ook! (ook ivm teksten voor de Zwolsblauwe souvenirtegeltjes in m’n winkel 😉

 4. Carola, ik wil ze hier wel kopiëren…kosten doen ze niet moeilijk over da’s 4 op een a4 dus dat wil wel. Maar uh, ik heb ze ook voor een kleinigheid gekocht bij een soort van…….souvenierkraam die voor het Theehuis stond……Weet wel dat een leraar godsdienst/maatschappijleer op ’t Meander daar als monnik (misschien wel als Thomas) verkleed rondliep.

  Anders: kan ik die kopietjes ergens heen sturen/of ergens kwijt?

 5. @ Carola @ Observer: dat zat ik nou net te denken! Ik houd wat flessen onder de kraan en zeg morgen m’n baan op!

  Dat kregen wij dus net bij de start van de Eneco-tour in Steenwijk zgn “Waterreijk-water” zgn (maar het ging om het souvenier-idee) water uit de weerribben/de wieden. Je kunt er ook nog een vakantie bij winnen….

  Misschien ook leuk: met een elastiekie op ’t etiket hoe je een vakantie in een klooster kunt winnen?

 6. Carola, als je dat winkeltje toch wilt beginnen….in De Broerenkerk naast Waanders? Wel op tijd klaar zijn voor zijn opening….samen kun je meer (publiciteit, openingshapje, -drankje, muziekje etc.) verzorgen?

 7. Dick dat laatste idee van je is echt GEWELDIG! 😀
  Zitten er nog beelden in de Broerenkerk? Zo ja, wil ik dat stukkie graag hebben voor m’n winkel!
  Tjonge, zo maar een nieuwe carriere via het weblog!

 8. Volgens mij wel. Je loopt er op graf-platen he.

  Dat stukkie? En beelden, zie ff de relatie niet. Dat orgel is heel gaaf natuurlijk en die “tribune” er zijn vast nog wel foto’s. Zoek maar een op de dag dat het onvolprezen weblogZwolle er hun lustrum vierde.

 9. @ Dick: ik bedoel dat stuk (deel) vd kerk waar beelden zitten. Die spreuken zijn trouwens serieus wel goed. Thomas A Kempis is ook echt een beroemde ‘Zwollenaar’:
  Zijn bekendste en nog altijd beroemde werk is Over de navolging van Christus, (De Imitatione Christi), de verzamelnaam voor vier traktaten, waarvan het oudste dateert uit 1424. Het werk werd in 1471-1472 te Augsburg gedrukt en honderden keren herdrukt; het was na de Bijbel het meest verspreide boek van de late middeleeuwen. Wikipedia
  -> Die kan ik straks in mijn winkel mooi verkopen! Als mijn buurman Waanders dat dan maar niet ook gaat doen 🙂

 10. @ Carola: Oh ja, dat weet ik niet of dat er nog is. Owww concurrentiebeding….dat wordt lastig:

  Marktwerking ok (da’s niet mijn persoonlijke mening, maar meer in de trant van: moekunne in dit geval), in een godshuis mwooo, maar in elkaars vaarwater 😮

  —Lispelt iets met goden en verzoeken :(:'(

Reageer