Vijf eeuwen oude veldfles ontdekt in Zwolle

Zwolle – Zwolle is een belangrijke historische vondst rijker: een Italiaanse aardewerken veldfles. Na grondig historisch onderzoek kan de fles gedateerd worden in de periode 1550-1650. De fles werd gevonden tijdens archeologisch onderzoek aan de Pannenkoekendijk (in 2007) tussen grote hoeveelheden keramiek uit het begin van de 18e eeuw.

 

24-08-2010__opgraving_mussenhage_kamperpoort_1.jpg

 

De veldfles is gemaakt van gemarmerd roodbakkend aardewerk uit Noord-Italië. De fles is 30 centimeter hoog, heeft een maximale breedte van 17 centimeter. De veldfles is gedecoreerd met een witte onderlaag waarop de kleuren rood, bruin en groen zijn aangebracht. Om het marmereffect te verkrijgen werden de verschillende kleuren één voor één aangebracht, door de beweging van het pottenbakkerswiel werd de decoratie verkregen. De fles is inmiddels gerestaureerd.

Hoe komt een Italiaanse aardewerken veldfles in een sloot aan de Pannenkoekendijk? De meest logische verklaring is dat het een erfstuk is dat tot in de 18e eeuw door een familie bewaard is en rond 1700 met de rest van de boedel in de sloot is beland.  De locatie waar de veldfles is opgegraven lag destijds buiten de stad, in een gebied waar geen sprake was van een hoge sociale status. Onder de bewoners van dit gebied bevonden zich veel timmer- en scheepslieden. Mogelijk is de veldfles ergens in de 17e eeuw door een schipper die op Zuid-Europa voer naar Zwolle meegenomen. Het is daarna ruim 100 jaar in de familie gekoesterd en waarschijnlijk per ongeluk in de sloot terecht gekomen. De breuken op de veldfles wijzen er op dat waarschijnlijk aan een zijnde de oortjes kapot zijn gesprongen waardoor de fles van het koord is gevallen.  

Uniek exemplaar

Gemarmerd aardewerk dat tegenwoordig gevonden wordt bestaat meestal uit borden en kommen. Van een dergelijke veldfles zijn in Nederland slecht twee fragmenten gevonden in Amsterdam, waarvan in beide gevallen de hals ontbreekt. De veldflessen in Amsterdam zijn beduidend kleiner dan het in Zwolle gevonden exemplaar. Daarnaast zijn op die flessen twee in plaats van drie kleuren gebruikt. Ook de vorm is anders, de Zwolse veldfles heeft een meer gedrongen en bolle vorm. Overeenkomsten tussen de Zwolse en Amsterdamse flessen zijn er ook: ze hebben allen vier leeuwenkopjes en een bodem met standvlak. De leeuwenkopje fungeren als oortjes waartussen een koortje (waarschijnlijk van leer) bevestigd was. Ook buiten Nederland zijn dergelijke veldflessen zeldzaam. Scherven van gemarmerd Italiaans aardewerk komen in de meeste koloniale nederzettingen in Amerika voor. Fragmenten van een soortgelijke veldfles zijn echter tot dusver alleen in Jamestown Virginia (VS) bekend.

 

Artikel delen:
Reacties 18
 1. @ Zus & Zo…zoiets zat ik te denken >:( maar dan meer (hoofd)stedelijk museum; dacht, als het daar op gebasseerd is is ’t niet goed: Bedankt en moet er idd weer eens kijken….misschien eens een tentoonstelling over Zwolsche kopstukken door de jaren heen?

  Van Thomas a, via Thorbecke en Brood, langs Bertolf en Wennemars, Sanne Hans bijvoorbeeld….natuurlijk nog wel ff 15-20 kopstukken erbij bedenken: tuurlijk Joop van Ommen.

 2. hahaha, goed idee, ook met gewone bekende zwollenaren:

  henkie klompemakert,opgezwolle, typhoon, wennemars idd, dominggus lim duan, die “vervelende” dakloze die nu eindelijk een huis heeft, die donkere badmeester van het stilo bad etc.

 3. de “dakloze” met een huis in de wipstrik met fluitverbod, de man(boedistisch?) in de gewaden die uit principe niet meer praat, de frikandellen van meneer van der kolk….weinig vrouwen btw?!

 4. John, ken maar 1/3 van je post….maar wat voor 33% een super-aanbevelig

  de frikandellen van meneer van der kolk….weinig vrouwen btw?!

  Gewoon die frikandellen & Lihanboutjes in ’t museum 😀

 5. Potverdorie Miss Zwolle af Miss Arnhem…da’s donders jammer. Moeten we haar ook maar niet meer zo pluggen.

  Hoe is het met die jongens van Opgezwolle en Typhoon, zou daar nog eens een cdtje van komen?

 6. @ Tja, dan van die Head & Shoulders is ook alweer lang geleden (doch nog niet zo lang geleden als de fabricage van de veldfles). Ik geloof dat hij later in rookworsten ging doen, maar dat was allemaal slechts een bijbaan…

 7. als ik denk aan csv denk ik ook aan opa pot die er helaas niet meer is. en bij bequick Henk en zijn vrouw(van de kantine). Bij HTC Harry van Zuthem, verder de “heb je een kwartje voor me man” en als je een kwartje gaf zei “gulden is ook goed hoor!”, blikman heet hij volgensmij met dat verhaal over een erfenis die hij in korte tijd er doorheen had gejaagd en uitgebuit is door zijn “vrienden”. Hem ook al lange tijd niet meer in de binnenstad gezien.

  @carola, dat zou best kunnen. Ken je die donkere man met die staf ook in dat witte gewaad? Die heb ik al een tijdje niet meer gezien trouwens.

Reageer