Inloopspreekuur voor allochtone mantelzorgers

Zwolle – Allochtone mantelzorgers kunnen vanaf 15 september elke woensdag tussen 09.00 en 11.00 uur terecht op het inloopspreekuur in wijkcentrum Rembrandtien aan de Rembrandtlaan 10 in Zwolle. Het spreekuur wordt verzorgd door Güler Cumert van Steunpunt Informele Zorg, onderdeel van Vrijwilligerscentrale Zwolle.

Steunpunt Informele Zorg staat klaar voor mensen met behoefte aan informatie, advies en praktische ondersteuning op het gebied van deze informele zorg.  Dat kunnen mantelzorgers zijn, hulpvragers of vrijwilligers. Wanneer bent u mantelzorger? Als u ten minste drie maanden lang of ruim acht uur per week zorgt voor een ziek of gehandicapt familielid, buur of vriend en de zorg steeds intensiever wordt. U kunt van het ene op het andere moment mantelzorger worden. Bijvoorbeeld als u een gehandicapt kind krijgt of uw moeder een hersenbloeding heeft gehad. Het kan ook heel geleidelijk gaan. Uw partner of ouder heeft bijvoorbeeld een chronische ziekte die steeds erger wordt.

Als mantelzorger kunt u tegen allerlei knelpunten aanlopen waar u niet direct een antwoord op heeft. Bijvoorbeeld dat de zorg moeilijk te combineren valt met een betaalde baan. Of u weet zich geen raad met de regelingen en formulieren waarmee u te maken krijgt.

De doelstelling van Steunpunt Informele Zorg is: het voorkomen van overbelasting en maatschappelijk isolement, het vergroten van de bewustwording van de positie en rol als mantelzorger, het behouden van de motivatie om voor de naaste te blijven zorgen. 

Wat doet Steunpunt Informele Zorg voor u? Als u intensief voor een ander zorgt, heeft u waarschijnlijk veel vragen, bijvoorbeeld welke regelingen er zijn voor mantelzorgers, welke rechten mantelzorgers hebben en of iemand de zorg (gedeeltelijk) kan overnemen. U wilt de zorg dragelijker maken wanneer het te zwaar wordt en u wilt op de hoogte worden gebracht van de mogelijkheden.  

Zorgt u ook voor een ander en heeft u niemand om uw zorgen mee te delen? Wij willen graag wat voor u betekenen. U kunt contact opnemen met het Steunpunt Informele Zorg (onderdeel van Vrijwilligerscentrale Zwolle): (038) 422 52 00 of info@informelezorgzwolle.nl.

Artikel delen:

Reageer