Op Taalsafari in Zwolle

Zwolle – Dagelijks worden er zegswijzen en uitdrukkingen gebruikt waarvan de oorspronkelijke betekenis onbekend is. Waar komt de uitspraak ‘op mijn dode gemak’ of ‘leven in de brouwerij brengen’ vandaan? Deze en vele andere uitdrukkingen komen aan bod tijdens de Taalsafari. Een digitale audiotour waarbij men een wandeling maakt langs Zwolse musea en monumenten, die te koppelen zijn aan spreekwoorden en uitdrukkingen uit onze taal.

De wandeling start bij het Stedelijk Museum, waar de uitdrukking ‘een heet hangijzer’ wordt toegelicht. Tevens wordt er een kort gedeelte verteld over het kookvertrek van het Stedelijk Museum dat dateert uit 1551. Na het verhaal wordt men met behulp van een routekaartje op je mobiele telefoon naar de volgende locatie geleid, waar weer een andere zegswijze wordt toegelicht. Ook de 400 jaar oude Apotheek in de Luttekestraat, de Sassenpoort en de graven van de Grote Kerk komen aan bod in de route.

De Taalsafari is gemakkelijk en gratis te downloaden op de website www.vvvzwolle.nl/taalsafari. Iedereen met een mobiele telefoon met internet kan er gebruik van maken en voor de iPhone is er zelfs een speciale applicatie ontwikkeld. Ga op safari langs 15 locaties door heel Zwolle en ontdek onze taal op een nieuwe manier.

Voor mensen die niet beschikken over internet op een mobiele telefoon verschijnt er over anderhalve maand ook een papieren versie van de Taalsafari. In deze papieren versie wordt de tekst van de Taalsafari gecombineerd met een uitgebreide inleiding over de geschiedenis van Zwolle en een overzicht van culturele attracties.

De Taalsafari is bedacht en ontwikkeld door Kunst & Cultuur Overijssel.

Artikel delen:

Reageer