Open Monumentendag Zwolle

Zwolle – De Open Monumentendag in Zwolle staat 11 september 2010 in het teken van "De smaak van de 19e eeuw" waarbij vooral diverse neo stijlen aan bod zullen komen, in bijzonder de Neo Gotiek.

De Smaak van de 19e eeuw speelt als landelijk thema een grote rol tijdens de Open Monumentendag in Zwolle. De centrale opening van de Open Monumentendag is om 9.30 uur bij het oude Gouvernementsgebouw of Provinciehuis van Overijssel, nu de Centrale Bibliotheek. Het exterieur van de Neo Gotische Statenzaal stond dit jaar in de steigers en zal tijdens de opening van de Open Monumentendag worden afgerond door de plaatsing van een baldakijn boven een van de twee beelden aan de gevel.

De wethouder van Monumentenzorg van de gemeente Zwolle , de heer Gerrit Pieck zal de aftrap van de Open Monumentendag inluiden. Ook zal hij het derde Monumentenmagazine aangeboden krijgen. De Open Monumentendag, het moment dat in Zwolle maar ook het hele land vele monumentale gebouwen gratis worden opengesteld voor het publiek, met tal van aanverwante activiteiten, wordt dit jaar voor de vier entwintigste keer georganiseerd.

De Open Monumentendag is onderdeel van de Europese Open Monumentendagen, oftewel de European Heritage Days. De Open Monumentendag in Zwolle biedt veel activiteiten. Zoals koor- en orgelconcerten. Met de rond(fluister)vaartboot kan met tussen 10.00 en 16.00 vanaf de Potgietersingel (laatste afvaart 16.00 uur) een boottocht maken naar de Oliewindmolen “De Passiebloem”. In het Vrouwenhuis kan men terug in de tijd met speciale rondleidingen gericht op de levende geschiedenis van het pand. Figuranten zullen de tijd van Aleida Greve en de geschiedenis van het Vrouwenhuis weer toto leven brengen.

Open Monumentendag en Nationale Open Orgeldag
De smaak van de 19e eeuw volgt ook het speciaal wandel orgelconcert in het kader van de Nationale Open orgeldag. Maar liefst vier organisten zullen voornamelijk werken van 19e eeuwse componisten ten gehore brengen. Dit wandel-orgel-concert start om 13.30 uur in de Plantagekerk, vervolgens om 14.30 de Dominicanenkerk, om 15.30 de Onze Lieve Vrouwen Basiliek en om 16.30 uur een afsluitend concert in de Grote Kerk.

Haal het magazine van Open Monumentendag op de dag zelf bij de VVV Zwolle, Hoofdwacht, Grote Markt 20, tel. 038-4216198.

Artikel delen:

Reageer